EXCLUSIV PROGRAM DE GUVERNARE Guvernul Ciucă vrea să impună prin lege "achizitor unic" de electricitate pentru consumul tehnologic al sistemului energetic

EXCLUSIV PROGRAM DE GUVERNARE Guvernul Ciucă vrea să impună prin lege "achizitor unic" de electricitate pentru consumul tehnologic al sistemului energetic

Foto dreamstime.com

Marius Oncu
Marius Oncu
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 23 nov 2021

Programul de guvernare al PNL, PSD și UDMR - coaliție care, conform documentului obținut de Profit.ro, se auto-intitulează Coaliția pentru Reziliență, Dezvoltare și Prosperitate – prevede impunerea prin lege a unui "achizitor unic" de energie electrică pentru consumul tehnologic al sistemului național de profil.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată pe Profit insider

Astfel, Programul stipulează "Modificarea și completarea Legii nr. 123/2012 în vederea definirii achizitorului unic pentru consumul propriu tehnologic al operatorilor economici din sistemul energetic, precum și pentru stabilirea cadrului legal de recuperare a tarifelor de distribuție pe o perioadă mai îndelungată de timp".

EXCLUSIV PROGRAM DE GUVERNARE Guvernul Ciucă pregătește intervenții în forță pentru combaterea COVID: Suspendarea limitată a activităților neesențiale care generează aglomerație CITEȘTE ȘI EXCLUSIV PROGRAM DE GUVERNARE Guvernul Ciucă pregătește intervenții în forță pentru combaterea COVID: Suspendarea limitată a activităților neesențiale care generează aglomerație

Cel mai probabil este vorba de consumul propriu tehnologic (CPT) al operatorilor concesionari ai rețelelor de distribuție a energiei și al operatorului de transport și sistem Transelectrica.

Avantajul impunerii unui achizitor unic ar fi, teoretic, acela că o astfel de entitate ar avea mai multă putere de negociere cu producătorii și ar reuși să obțină prețuri mai mici.

EXCLUSIV PROGRAM DE GUVERNARE Listă întreagă de autostrăzi, extinderi de linii de metrou, un CFR mai bun CITEȘTE ȘI EXCLUSIV PROGRAM DE GUVERNARE Listă întreagă de autostrăzi, extinderi de linii de metrou, un CFR mai bun

În prezent, transportatorul și distribuitorii își achiziționează fiecare pe cont propriu energia necesară acoperirii CPT.

Cheltuielile cu CPT ale Transelectrica au crescut cu 63% (108 milioane lei) în primele 9 luni ale anului, principala cauză fiind scumpirea masivă a energiei pe piețele angro. În ultimul raport trimestrial al companiei se arată că prețul mediu al energiei achiziționate de pe PZU a fost de peste două ori mai mai mare în perioada ianuarie – septembrie 2021 față de perioada similară a anului anterior, depășind semnificativ valorile înregistrate în ultimii ani.

EXCLUSIV PROGRAM DE GUVERNARE Guvernul Ciucă elimină exceptarea de la plata CASS pentru pensionari cu venit din pensie de peste 4.000 lei și schimbă sistemul fiscal CITEȘTE ȘI EXCLUSIV PROGRAM DE GUVERNARE Guvernul Ciucă elimină exceptarea de la plata CASS pentru pensionari cu venit din pensie de peste 4.000 lei și schimbă sistemul fiscal

Operatorii de distribuție se confruntă cu o problemă similară. De altfel, ei au și solicitat Guvernului, fără succes, compensarea de la bugetul de stat a majorărilor de costuri cu acoperirea CPT determinate de scumpirea energiei.

În plus, în aplicarea legislației primare privind plafonarea prețurilor și compensarea facturilor la energie în iarna aceasta, ANRE a înghețat tarifele reglementate de transport și distribuție până la 30 martie 2022, tarife care ar fi trebuit actualizate în primul rând pentru a reflecta creșterea costurilor cu energia necesară acoperirii CPT.

viewscnt
Afla mai multe despre
scumpire energie
preturi energie
pierderi retele energie
consum propriu tehnologic energie
tarife distributie energie
tarife transport energie
program guvernare guvernul ciuca