EXCLUSIV Proiectul de modificare a Legii offshore nu mulțumește toți investitorii din Marea Neagră

EXCLUSIV Proiectul de modificare a Legii offshore nu mulțumește toți investitorii din Marea Neagră

BSOG se află în fază de finalizare a forajului celei de-a patra sonde de producție din proiect (Sursa: BSOG)

Florin Rusu
Florin Rusu
scris 4 mai 2022

Proiectul de modificare a Legii offshore, care a permis semnarea contractului de preluare de către Romgaz a participației deținute de Exxon în proiectul Neptun Deep, nu mulțumește toți investitorii din Marea Neagră. Compania petrolieră americană Black Sea Oil&Gas (BSOG), operatorul și principalul concesionar al perimetrului offshore de gaze naturale Midia (MGD), cel mai avansat proiect nou de extracție de gaze din Marea Neagră românească, a transmis pentru Profit.ro că, în urma analizei proiectului, acesta nu elimină taxa pe veniturile suplimentare care a blocat proiectele offshore în ultimii patru ani.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

“Evaluarea proiectului noii legi offshore ne arată că aceasta nu elimină taxa pe veniturile suplimentare care a blocat proiectele offshore din platoul continental românesc al Mării Negre în ultimii patru ani. BSOG este de părere că actualul proiect de modificare a legii offshore lasă deschisă posibilitatea de a continua demersurile pentru arbitraj”, a declarat, pentru Profit.ro, CEO-ul BSOG Mark Beacom.

De ce este important: Producția estimată a Proiectului Midia este de un miliard mc anual, aproximativ 10% din consumul actual al României și ar putea compensa o parte din necesarul de import de gaze, estimat la 25% din consum.

VIDEO PROFIT NEWS TV Bogdan Maioreanu, analist eToro: Deprecierea acțiunilor la companiile din zona tehnologică poate reprezenta o oportunitate pentru investitori CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT NEWS TV Bogdan Maioreanu, analist eToro: Deprecierea acțiunilor la companiile din zona tehnologică poate reprezenta o oportunitate pentru investitori

Mai este important: La începutul lunii aprilie, șeful companiei americane a confirmat, pentru Profit.ro, că a decis să își urmeze opțiunile existente pentru rezolvarea problemei Legii offshore și să trimită autorităților de la București o notificare privind intenția sa de a iniția o procedură de arbitraj împotriva statului român la Curtea Internațională de Arbitraj de pe lângă Camera de Comerț Internațională (ICC) de la Paris.

“BSOG a dezvoltat proiectul MGD pornind de la premisa că aceste măsuri fiscale din legea offshore vor fi revocate până la momentul începerii producției. Am declarat în repetate rânduri că taxarea suplimentară extrem de împovărătoare este contrară asigurărilor și prevederilor legale oferite de Statul Român atunci când investitorii au intrat în țară, este foarte oneroasă și fac România necompetitivă în comparație cu alte jurisdicții offshore”, a declarat Beacom, reconfirmând declarațiile efectuate înaintea apariției proiectului de modificare a Legii offshore.

Acesta amintește că fiscalitatea din România din domeniul offshore este în continuare necompetitivă cu cea a statelor din regiune.

“În timp ce România continuă să-și analizeze oportunitățile și dorește să impună taxe mai mari proiectelor offshore, Turcia a hotărât în mod proactiv să reducă taxarea (scutiri de taxe vamale, TVA și alte impozite) și va fi pregătită să pună în producție gazele descoperite în largul Mării Negre aparținând Turciei începând cu anul 2023.”

Profit.ro a relatat că, în timp ce guvernul român de-abia a pus în dezbatere publică proiectul de modificare a legii offshore, Turcia, ultimul pretendent sosit la masa gazelor din Marea Neagră, a adoptat deja un act normativ prin care cel mai important proiect al său, cel din ape adânci al Turkish Petroleum Corporation (TPAO) de la Sakarya, va beneficia de scutiri de taxe vamale, TVA și alte impozite.

VIDEO PROFIT NEWS TV Claudiu Cazacu, Consulting Strategist XTB România: Prețul energiei este marea problemă. Celelalte pot fi oarecum gestionabile până la un punct CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT NEWS TV Claudiu Cazacu, Consulting Strategist XTB România: Prețul energiei este marea problemă. Celelalte pot fi oarecum gestionabile până la un punct

Pe de altă pare, BSOG avansează cu lucrările menite a permite începerea producției proiectul Midia în cea de-a doua parte a acestui an. Astfel, a finalizat operațiunile de foraj la zăcământul Ana, unde a săpat 4 sonde de producție.

Potrivit reprezentanților companiei, săptămâna viitoare va fi mutată platforma de foraj GSP Uranus de la Ana pe zăcământul Doina, unde mai este de săpat ultima sondă din proiectul MGD.

BSOG a adoptat decizia finală de investiție în proiectul Midia în 2019, după adoptarea de către Parlamentul României a Legii offshore cu prevederi de suprataxare a producătorilor de gaze, însă a anunțat încă de atunci că nu exclude posibilitatea de a da în judecată statul român, dacă nu va modifica actul normativ.

viewscnt
Afla mai multe despre
bsog
lege offshore
producție