Exercițiu de PR. Autoritățile salută decizia BSOG de investiție în Marea Neagră și promit stabilitate și predictibilitate, după ce compania a anunțat că le-ar putea da în judecată

Exercițiu de PR. Autoritățile salută decizia BSOG de investiție în Marea Neagră și promit stabilitate și predictibilitate, după ce compania a anunțat că le-ar putea da în judecată
Florin Rusu
Florin Rusu
scris 10 feb 2019

Guvernul, ministrul Energiei, Anton Anton, și președintele Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), Dumitru Chiriță, au salutat decizia Black Sea Oil&Gas de a adopta decizia finală de investiție în Marea Neagră și au promis “predictibilitate și stabilitate”, făcându-se că nu-nțeleg mesajul companiei, care a cerut practic eliminarea majorărilor de fiscalitate, restricțiilor de tranzacționare și altor reglementări impuse prin legea offshore, OUG 114 și prin legislația secundară ANRE. În caz contrar, CEO-ul BSOG, Marc Beacom, a declarat, pentru Profit.ro, că nu exclude posibilitatea unei acțiuni judiciare împotriva statului român.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Paradoxal și oarecum ironic, oficialitățile române “promit” companiei controlate de gigantul de asset management Carlyle Group LP că vor păstra în vigoare tocmai legislația de care compania americană este nemulțumită.

Guvernul, de exemplu, susține că este "un partener corect al mediului de afaceri”, iar președintele ANRE, Dumitru Chiriță, că “ANRE își dorește ca, prin elaborarea unui cadru de reglementare predictibil și stabil, să acorde sprijinul necesar pentru realizarea unor astfel de investiții”.

EXCLUSIV BSOG ar putea da statul român în judecată în cazul în care dialogul privind restabilirea drepturilor concesionarilor de gaze din Marea Neagră va eșua CITEȘTE ȘI EXCLUSIV BSOG ar putea da statul român în judecată în cazul în care dialogul privind restabilirea drepturilor concesionarilor de gaze din Marea Neagră va eșua

Interesant este că, de la începutul acestui an, în numai o lună, ANRE a publicat mai multe ordine sau proiecte de ordine prin care practic a desființat piața de gaze din România, sprijinind în acest fel nerealizarea și nu “realizarea unor astfel de investiții”.

Astfel, ANRE obligă toți producătorii să vândă gaz atât către populație, cât și către companii, la un preț reglementat de 68 de lei/MWh.

În plus, potrivit ANRE, “în perioada 1 aprilie 2019 - 28 februarie 2022, pe piețele centralizate din România se ofertează și se tranzacționează doar gaze naturale din import”. Gazele autohtone se pot tranzacționa liber, pe bursă, doar în situația în care producția este superioară consumului casnic și industrial. Aceasta este o altă măsură menită a descuraja producția de gaze offshore.

DOCUMENT De ce a luat BSOG decizia finală de investiție în Marea Neagră și de ce condiționează viabilitatea sa de “restabilirea tuturor drepturilor” concesionarilor proiectului Midia CITEȘTE ȘI DOCUMENT De ce a luat BSOG decizia finală de investiție în Marea Neagră și de ce condiționează viabilitatea sa de “restabilirea tuturor drepturilor” concesionarilor proiectului Midia

Companiile producătoare mai sunt obligate de la 1 ianuarie, potrivit OUG 114 și legislației secundare ANRE să achite și o “contribuție” pentru finanțarea activității Autorității de 2% din cifra de afaceri. Și nu oricum, ci retroactiv, pe cifra de afaceri de anul trecut. În aceste condiții este normal ca șeful ANRE să-și dorească mai nou predictibilitate și stabilitate a cadrului fiscal și reglementator, ca nu cumva un viitor guvern să elimine taxa și să bulverseze piața licențierilor.

Guvernul, "partenerul corect al mediului de afaceri”, a decis anul trecut, prin Agenția Națională pentru Resurse Minerale (ANRM), aflată în subordinea sa, ca redevența la producția de gaze din România să se plătească nu la prețul de piață intern (care de anul acesta a fost desființat de OUG 114 și ANRE), nici la noul preț plafonat de 68 de lei/MWh, ci la prețul de pe bursa vieneză, dublu aproape.

Iar în decembrie, prin OUG 114 a impus și plafonarea prețului gazelor la 68 lei/MWh, măsură elbaroată mai apoi în detalii de ANRE, fără niciun “un dialog serios și constructiv”, în pofida promisiunilor președintelui Chiriță din comunicatul în care salută decizia BSOG.

Legea offshore, adoptată de Parlament cu modificările făcute de președintele comisiei de industrii Iulian Iancu, impunea măcar o cotă minimă de 50% care să fie tranzacționată pe piața internă, nu una de 100% cât reiese din OUG 114 și legislația secundară adoptată de ANRE.

Black Sea Oil&Gas dă undă verde investiției în gazele din Marea Neagră, la câteva zile după ce se plângea de taxele din România. UPDATE Compania speră că toate legile dezavantajoase vor fi modificate, pentru a i se \ CITEȘTE ȘI Black Sea Oil&Gas dă undă verde investiției în gazele din Marea Neagră, la câteva zile după ce se plângea de taxele din România. UPDATE Compania speră că toate legile dezavantajoase vor fi modificate, pentru a i se "restabili toate drepturile"

În plus, la inițiativa deputatului PSD, nu numai redevența, ci și impozitul suplimentar pe dereglementarea prețului gazelor se aplică la prețul de pe bursa vieneză.

În rezumat, dacă ar accepta promisiunile guvernului de “stabilitate și predictibilitate” pe următorii 3 ani, și ar începe producția în Marea Neagră (ceea ce foarte probabil nu se va-ntâmpla în următorii 3 ani, Carlyle fiind fond de investiții și interesat mai mult de vânzarea participației), BSOG (sau un eventual cumpărător) ar trebui să vândă gazele cu 68 lei/MWh, exclusiv pe plan intern. În schimb ar trebui să achite redevența și impozitul suplimentar la prețul de pe bursa vieneză, de peste 120 lei/MWh!

În aceste condiții, apare întrebarea, de ce a adoptat BSOG decizia finală de investiții? Pentru că, așa cum a arătat Profit.ro, anul acesta îi expira perioada de explorare, iar neluarea unei decizii ar fi condus la pierderea licenței. Pentru a-și păstra intactă posibilitatea de a da statul român în judecată, BSOG nu avea de ales decât adoptarea acestei decizii!

În plus, în evetualitatea unei decizii de vânzare a participației, prețul pe care compania l-ar putea obține depinde de randamentul estimat al proiectului. În condițiile în care restricțiile de comercializare, supraimpozitarea și plafonarea prețului, rămân în vigoare, chiar dacă ar găsi un cumpărător (puțin probabil), prețul ar fi unul mult mai redus! Și asta în condițiile în care BSOG ar trebui să mai investească alțe 400 de milioane de euro în proiect.

În concluzie, reacțiile autorităților române amintesc de un citat celebru al dictatorului cubanez Fidel Castro: „Invit oamenii de afaceri străini să investească în Cuba. În fond, tot ce li se putea întâmpla mai rău deja s-a produs: am naționalizat tot ce se putea naționaliza!?“

viewscnt
Afla mai multe despre
anre
guvern
marea neagră
bsog