Franța susține reglementarea de către UE a proiectului de construcție a conductei Nord Stream 2, o lovitură pentru Germania

Franța susține reglementarea de către UE a proiectului de construcție a conductei Nord Stream 2, o lovitură pentru Germania
Profit.ro
Profit.ro
scris 8 feb 2019

Franța intenționează să susțină o propunere a Uniunii Europene de reglementare a proiectului rusesc Nord Stream 2, a anunțat joi ministrul francez de Externe, fiind posibil să fie pusă în pericol finalizarea acestuia, aceasta fiind o lovitură pentru Germania, care a încercat să obțină sprijin pentru proiect, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Comisia Europeană vrea să extindă legile referitoare la piața internă a energiei și asupra gazoductelor offshore, înainte ca activitățile de construcție să fie finalizate, pentru a avea un cuvânt de spus asupra modului în care noua conductă pe sub Marea Baltică va lega Rusia de Germania, scrie News.ro.

În forma sa actuală, Nord Stream 2, deținută în totalitate de grupul rus Gazprom, nu ar fi conformă cu reglementările mai stricte prevăzute pentru noile proiecte de infrastructură.

OMV, mesaj către investitori: Situația politică de la București ne îngrijorează mai mult decât plafonarea prețului la gaze. Gazele din Marea Neagră sunt destinate Europei, nu doar României CITEȘTE ȘI OMV, mesaj către investitori: Situația politică de la București ne îngrijorează mai mult decât plafonarea prețului la gaze. Gazele din Marea Neagră sunt destinate Europei, nu doar României

Surse diplomatice au declarat anterior că Germania a exercitat presiuni în capitalele europene pentru a bloca noua directivă.

”Franța intenționează să sprijine adoptarea unei astfel de directive. Lucrăm în continuare cu partenerii europeni, în special cu Germania, pentru posibile modificări ale textului”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului francez de Externe, Agnes von der Muhll.

Orice întârziere a construcției conductei ar crea incertitudini pentru partenerii Gazprom, companiile germane Uniper și Wintershall, divize a BASF, compania anglo-olandeză Shell, grupul austriac OMV și compania ftranceză Engie.

Uniunea Europeană este divizată în privința proiectului.

Statele est-europene, nordice și baltice consideră că gazoductul cu o lungime de 1.225 de kilometri ar ține ostatică UE în fața Moscovei, în timp ce țările din nordul Europei, în special Germania, dau prioritate beneficiilor economice.

O sursă din UE a declarat anterior că votul Franței va fi decisiv, lăsând probabil Germania fără o minoritate de blocare a directivei.

Oponenței conductei sunt îngrijorați că aceasta ar slăbi sprijinul pentru Ucraina prin privarea Kievului de comisioanele pentru tranzitul gazelor rusești prin conductele tradiționale, care asigură peste un sfert dn necesarul de gaze din UE.

Cancelarul german Angela Merkel a declarat că Nord Stream 2 nu ar face Germania dependentă de gazele rusești, ea subliniind că Ucraina trebuie să rămână o rută de tranzit.

viewscnt
Afla mai multe despre
nord stream 2
franta
germania