Explozie a prețurilor la benzină în Statele Unite. Cozi la pompe în Canada

Explozie a prețurilor la benzină în Statele Unite. Cozi la pompe în Canada
Profit.ro
Profit.ro
scris 10 mar 2022

La o zi după anunțul președintelui Joe Biden privind interzicerea tuturor importurile de petrol și energie din Rusia, ca răspuns la invazia declanșată de Moscova în Ucraina, prețurile la benzină au crescut din nou în Statele Unite și au stabilit un nou record istoric.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Potrivit American Automobile Association (AAA), media națională a prețului la benzină a ajuns în prezent 4,25 dolari pe galon (un galon = 3,78 litri), cel mai mare preț înregistrat vreodată după recordul de marți de 4,17 dolari pe galon. În Canada, care cunoaște o explozie similară a prețurilor la carburanți, cu multe regiuni apropiindu-se vertiginos de doi dolari pe litru, s-au înregistrat primele cozi la pompe, scrie g4media.ro.

7 zile, 7 nopți și 7 experiențe de trăit în Malta, Insula Mierii CITEȘTE ȘI 7 zile, 7 nopți și 7 experiențe de trăit în Malta, Insula Mierii

Înainte de prețurile record din această săptămână din Statele Unite, maximul anterior a fost de 4,10 de dolari pe galon în iulie 2008, potrivit Bloomberg. (Ajustat pentru inflație, acesta rămâne cel mai ridicat pentru prețurile la combustibil.)

Dar prețurile la benzină variază foarte mult în statele americane. De exemplu, șoferii din California scot din buzunar cel mai mult pentru carburant, cu un preț mediu miercuri de 5,57 de dolari pentru galonul de benzină. Între timp, șoferii din unele state din sudul și Midwest încă plătesc sub 4 dolari pentru galonul de carburant, așa cum se întâmplă în Oklahoma, unde media pe galon este de aproximativ 3,79 dolari. Prețul mediu al motorinei este de 4,88 dolari pe galon.

Prețurile carburanților în Statele Unite, care au scăzut la o medie de 1,94 dolari pe galon în aprilie 2020 în primele săptămâni de lockdown impus de pandemia de coronavirus, au început să crească brusc în toamna acelui an, în condițiile în care economia Statelor Unite începuse să-și revină. Pe măsură ce Statele Unite și-au revenit din pandemie și blocajele s-au atenuat, americanii au început să călătorească mai mult – la magazine și la locurile de muncă – stimulând consumul de carburant și creșterea prețurilor.

Până în decembrie 2021, benzina a ajuns la 3,40 de dolari pe galon, adăugându-se la presiunile inflaționiste care au afectat aproape toate prețurile, de la alimente până la chirie.

Mai mult, prețurile la benzină au crescut după o serie de decizii controversate luate de administrația președintelui Joe Biden în domeniul energetic. De exemplu, liderul democrat a decis să anuleze proiectul oleoductului Keystone XL dintre Canada și Statele Unite printr-un decret prezidențial chiar din ziua învestirii sale în funcție, în 20 ianuarie 2021. Proiectul grupului canadian TC Energy, în valoare de circa 8 miliarde de dolari americani, trebuia să faciliteze transportul a peste 800.000 de barili de petrol pe zi, pe o distanță mai mare de 2.000 de kilometri, între provincia canadiană Alberta și statul Nebraska, punctul final fiind rafinăriile americane din Golful Mexic. Susținătorii Keystone XL afirmă că, pe lângă zecile de mii de locuri de muncă care ar fi fost create, proiectul ar fi redus masiv dependența energetică a Statelor Unite.

De asemenea, liderul de la Casa Albă a refuzat permisele pentru extracții pe terenurile federale, o altă decizie criticată că a afectat independența energetică a Statelor Unite.

În plus, costurile petrolului și gazelor au continuat să crească pe fondul invaziei Rusiei din Ucraina, începută la 24 februarie. Prețurile gazelor au crescut din cauza războiului, stârnind îngrijorări că conflictul ar putea perturba livrările globale de țiței.

„Conflictul militar dintre Rusia și Ucraina a condus la creșterea prețului țițeiului în ultimele șapte zile cu peste 30%,” au declarat într-un raport analiștii băncii de investiții UBS. „Aceasta este a doua cea mai mare creștere de o săptămână a țițeiului din ultimii 30 de ani, determinată de temerile privind un potențial embargo asupra livrărilor de petrol rusești, care ar avea implicații ample pentru producătorii, consumatorii și piețele de petrol.”

În unele state americane, prețul galonului la benzină se apropiase deja de 5 dolari înainte ca Biden să anunțe marți că Statele Unite interzice toate importurile de petrol și energie din Rusia, ca răspuns la invazia declanșată de Moscova în țara vecină.

Cozi la pompe în Canada

O situație similară se înregistrează și în Canada, unde prețul unui litru standard de benzină a ajuns la aproape doi dolari, cu cel premium depășind 2,2 dolari/litru. De exemplu, prețul benzinei standard ajunsese joi la aproximativ 1,97 dolari în Quebec, în timp ce șoferii plătesc deja peste 2 dolari în Vancouver (Columbia Britanică). Iar experții afirmă că canadienii se pot aștepta la prețuri și mai mari în următoarea perioadă.

Prețul pe litru ar putea crește cu până la 10 cenți și ar putea atinge 1,95 dolari încă de joi, cu valori de până la 2 dolari în zona Toronto în acest weekend, a declarat Dan McTeague, președintele Canadians for Affordable Energy și curatorul site-ului gaswizard.ca, care prognozează prețurile la combustibil în întreaga Canadă.

Acest preț va fi „șocant pentru mulți oameni,” a spus McTeague, adăugând că prețurile la motorină cresc cu o rată de două ori mai mare decât cea a benzinei.

De altfel, anticipând creșterile suplimentare de prețuri, canadienii s-au grăbit să se aprovizioneze cu benzină. Unele stații de combustibili au fost martorele primelor cozi, cu șoferi nerăbdători să-și facă plinul.

viewscnt
Afla mai multe despre
benzina
pret
sua