INFOGRAFICE România a importat un TWh de gaz rusesc de la începutul conflictului din Ucraina

INFOGRAFICE România a importat un TWh de gaz rusesc de la începutul conflictului din Ucraina
Florin Rusu
Florin Rusu
scris 10 mar 2022

De la începutul conflictului militar din Ucraina, România a importat din Rusia, pe cele două rute disponibile, cea ucraineană și cea bulgară, peste un TWh de gaze, reprezentând 18,7% din consumul intern din această perioadă, relevă date analizate de Profit.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

România importă gaze din Rusia fie prin punctul de interconectare cu Ucraina, de la Isaccea, fie prin cel cu Bulgaria, de la Negru Vodă). Prima rută este cea veche de import de gaze rusești care tranzitează Ucraina, iar cea de-a doua este ruta prin care intră în România gazul rusesc transportat prin noul gazoduct Turk Stream.

Ce costuri presupun investițiile în acțiuni din SUA ca Tesla sau Apple, din România? Atenție la alegerea brokerului: comision zero nu înseamnă gratis! CITEȘTE ȘI Ce costuri presupun investițiile în acțiuni din SUA ca Tesla sau Apple, din România? Atenție la alegerea brokerului: comision zero nu înseamnă gratis!

Prin Isaccea au intrat în România, de la începutul conflictului militar din Ucraina, 680,6 GWh, iar prin Negru Vodă, 402,8 GWh.

INFOGRAFICE România a importat un TWh de gaz rusesc de la începutul conflictului din Ucraina

Majoritatea rezervărilor de capacitate prin aceste puncte este efectuată fie de exportatorul Gazprom în România, WIEE, fie de alți intermediari Gazprom, fie de MET.

De altfel, prin punctul de interconectare de la Csanadpalota, în această perioadă au fost efectuate și importuri și exporturi, poziția netă a România în raport cu Ungaria fiind de exportator, cu un export marginal de 9 GWh.

Cu alte cuvinte, Ungaria a importat (și exportat, în unele zile) gaze din România, de fapt a utilizat sistemul național de transport pentru a importa gaze din Rusia.

ENGIE Romania - Noi prefinanțăm schema de sprijin în vigoare CITEȘTE ȘI ENGIE Romania - Noi prefinanțăm schema de sprijin în vigoare

Majoritatea gazelor ruse importate de Ungaria ocolesc însă România, Gazprom și Budapesta preferând ruta Turk Stream-Bulgaria-Serbia-Ungaria.

În această perioadă, potrivit datelor consultate de Profit.ro, consumul intern a fost de aproximativ 5,75 GWh, ceea ce înseamnă că ponderea importurilor nete de gaze rusești (importuri prin Isaccea și Negru Vodă, minus exporturi nete prin Csanadpalota) a fost de 18,7%.

SUA și Marea Britanie au anunțat că vor să interzică importul de petrol din Rusia, iar Uniunea Europeană (UE) a schițat un draft de plan de eliminare a dependenței statelor membre UE de importurile de gaze din Rusia, a cărui implementare ar reduce achizițiile continentului de la gigantul rus de stat Gazprom cu aproape 80% doar anul acesta

În replică, ministrul german al Economiei, Robert Habeck, a declarat că nu este de acord cu interzicerea importurilor de energie din Rusia, întrucât acestea sunt necesare pentru a menține ''pacea socială'' în Germania, țară care va suferi repercusiuni semnificative în urma sancțiunilor impuse Rusiei după invazia asupra Ucrainei.

La rândul său, prim-ministrul bulgar Kiril Petkov a declarat că Bulgaria susține sancțiunile împotriva Rusiei ca mijloc de a opri invazia în Ucraina, dar va dori probabil o exceptare de la interzicerea importurilor de gaze naturale și petrol, dacă o astfel de propunere este înaintată.

viewscnt
Afla mai multe despre
importuri
gaze
rusesti
razboi
ucraina
rusia
ungaria
bulgaria