ExxonMobil continuă pregătirile pentru extracția gazelor din Marea Neagră. Americanii au pus deoparte 50 milioane dolari pentru sonde subacvatice

ExxonMobil continuă pregătirile pentru extracția gazelor din Marea Neagră. Americanii au pus deoparte 50 milioane dolari pentru sonde subacvatice
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 27 sep 2017

Gigantul petrolier american ExxonMobil, partenerul OMV Petrom la concesiunea de gaze naturale Neptun Deep din Marea Neagră, vrea să cumpere până la 12 sisteme de capete de sondă, plus asistență tehnică, pentru forajul offshore de pe perimetrul respectiv și activitățile conexe acestuia, pregătind în acest scop suma maximă de 50 milioane dolari, TVA inclusă.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Valoarea totală a contractului este estimată de ExxonMobil între 45,2 și 50 milioane dolari cu tot cu TVA, respectiv între 38 și 42 milioane dolari fără TVA.

Record pe piața industrială: peste 400.000 metri pătrați de spații logistice vor fi livrați în acest an. Sectoarele cu cele mai multe cereri CITEȘTE ȘI Record pe piața industrială: peste 400.000 metri pătrați de spații logistice vor fi livrați în acest an. Sectoarele cu cele mai multe cereri

Deși decizia finală de investire în proiectul de producție offshore de gaze naturale Neptun Deep din Marea Neagră nu a fost încă luată, ExxonMobil, care deține 50% din drepturile aferente concesiunii și statutul de operator al acesteia, a atribuit deja contracte în valoare totală de peste 114 milioane dolari pentru unele servicii aferente proiectului, iar pentru altele a lansat licitații sau consultări de piață.

În ianuarie, americanii au atribuit un contract de circa 206.000 dolari subsidiarei românești a grupului danez de inginerie, consultanță și management Ramboll, pentru realizarea documentației necesare obținerii avizului prealabil de oportunitate pentru planul urbanistic zonal al ansamblului de construcții aferent proiectului de exploatare offshore de gaze naturale.

Ulterior, în iulie, ExxonMobil a încheiat un acord-cadru pe 4 ani în valoare de 70 de milioane de dolari cu consorțiul de companii Shark SRL (România) – Fugro GB Marine Limitted (Marea Britanie) pentru efectuarea de prospecțiuni și măsurători meteorologice și fizice oceanografice în zona proiectului Neptun Deep, privind curenții, valurile, temperatura, umiditatea și alte aspecte legate de condițiile de mediu de acolo, măsurători menite să-i ajute pe americani să aleagă cele mai potrivite soluții inginerești.

Același consorțiu și-a adjudecat în august anul trecut de la ExxonMobil un acord-cadru pe 2 ani pentru prospecțiuni geotehnice în apropierea țărmului Mării Neagră, în valoare totală de 10 milioane de dolari.

Rate și mai mari la bănci: Indicele Robor la 3 luni, în funcție de care sunt calculate dobânzile la cele mai multe credite în lei, a ajuns la 1,11%, nivel maxim de aproape 2 ani CITEȘTE ȘI Rate și mai mari la bănci: Indicele Robor la 3 luni, în funcție de care sunt calculate dobânzile la cele mai multe credite în lei, a ajuns la 1,11%, nivel maxim de aproape 2 ani

Tot în iulie 2017, ExxonMobil a atribuit un acord-cadru pe 4 ani pentru servicii de prospecțiuni geologice, geofizice și de cartografiere marină firmei elvețiene de profil Geoquip Marine Operations AG, la valoarea de 34,3 milioane dolari.

De asemenea, americanii au în derulare o procedură de negociere pentru pentru încheierea unui contract pe 4 ani de furnizare de echipamente și componente submarine pentru facilitățile de producție offshore de hidrocarburi din România, care include proiectarea, achiziția, fabricarea, construirea, testarea echipamentelor, precum și transportul lor la Marea Neagră. Valoarea acestuia este estimată între 254,8 și 260 milioane dolari fără TVA, respectiv între 303,2 și 309,4 milioane dolari cu TVA inclusă.

Americanii au primit patru oferte până la termenul-limită din 22 iunie, de la FMC Technologies, Aker Solutions, OneSubsea UK (în asociere cu Cameron Romania SRL) și GE Oil & Gas UK (care și-a desemnat drept subcontractant firma Lufkin Industries SRL).

În plus, ExxonMobil a lansat mai multe proceduri de consultare a pieței, pre-licitație, pentru diverse contracte de servicii și lucrări destinate proiectului Neptun Deep, din care cea mai importantă este cea pentru un posibil contract, în valoare de peste 1 miliard de dolari cu tot cu TVA, de lucrări de proiectare, construire și punere în funcțiune de instalații, inclusiv achiziții de echipamente și materiale, pentru dezvoltarea zăcămintelor de gaze din perimetrul de mare adâncime.

Sebastian Ghiță, achitat în dosarul în care este acuzat că l-a mituit pe Iulian Bădescu CITEȘTE ȘI Sebastian Ghiță, achitat în dosarul în care este acuzat că l-a mituit pe Iulian Bădescu

Compania americană ia în calcul exploatarea zăcămintelor de gaze din Marea Neagră cu ajutorul unei platforme maritime de foraj fără echipaj, comandată de la distanță, precum și utilizarea unei tehnologii noi de deshidratare a gazelor extrase, direct în interiorul conductei care le preia din perimetrul de producție, ceea ce ar elimina necesitatea construirii unei stații de uscare a gazelor pe țărm, reducând semnificativ costurile proiectului de dezvoltare.

ExxonMobil și OMV Petrom estimează că vor lua decizia finală de investire cu privire la zăcămintele de gaze naturale din perimetrul Neptun Deep din Marea Neagră în 2018. Analiza viabilității comerciale a zăcămintelor este în plină desfășurare, iar producția propriu-zisă ar putea începe în deceniul următor. Cele două companii, care dețin fiecare 50% din drepturile asociate concesiunii, au anunțat în 2012 descoperirea unui important zăcământ de gaze naturale cu sonda Domino-1 în zona de mare adâncime a perimetrului. Potrivit informațiilor inițiale, rezervele de gaze din acel perimetru au fost estimate între 42 de miliarde și 84 miliarde de metri cubi de gaze naturale.

Potrivit unui proiect de lege elaborat în august la nivelul Guvernului, dar care nu a fost deocamdată aprobat, companiile petroliere care dețin concesiuni de țiței și gaze offshore în România, în Marea Neagră, aflate în derulare, vor avea același regim de redevențe valabil la data semnării acordurilor petroliere de concesiune, pe toată perioada derulării acestora. În plus, proiectul conține o prevedere potrivit căreia regimul de redevențe aplicat concesiunilor de zăcăminte de țiței și gaze offshore, din Marea Neagră, aflate în vigoare la data intrării în vigoare a legii, nu va putea deveni sub nicio formă mai împovărător pentru companiile titulare decât cel înscris în acordurile petroliere de concesiune.

Același draft de act normativ prevede că deținătorii de concesiuni offshore de hidrocarburi vor putea executa lucrări pe aceste perimetre doar cu avizul Statului Major General al Armatei și notificând în prealabil Direcția hidrografică maritimă din cadrul Ministerului Apărării Naționale. De asemenea, va fi nevoie de avizul Ministerului Afacerilor Externe pentru autorizarea lucrărilor petroliere offshore pe perimetre "aflate în sectoare în care nu s-a efectuat delimitarea între spațiile maritime ale României și spațiile maritime ale statelor vecine".

viewscnt
Afla mai multe despre
exxonmobil
neptun deep
gaze naturale marea neagra
omv petrom
redevente petroliere
redevente offshore
zacaminte gaze offshore