Patru giganți mondiali se bat să furnizeze ExxonMobil echipamente submarine pentru exploatarea gazelor din Marea Neagră. Contract de peste 300 milioane dolari

Patru giganți mondiali se bat să furnizeze ExxonMobil echipamente submarine pentru exploatarea gazelor din Marea Neagră. Contract de peste 300 milioane dolari
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 30 iun 2017

Patru giganți mondiali ai industriei echipamentelor petroliere au depus oferte pentru procedura de negociere competitivă organizată de americanii de la ExxonMobil pentru achiziția de echipamente submarine necesare proiectului exploatării zăcămintelor de gaze naturale din perimetrul Neptun Deep din Marea Neagră, la care partenerul Exxon este OMV Petrom. Doi dintre ofertanți s-au asociat cu companii de profil din România.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Contractul ar urma să aibă durata de 4 ani de la atribuire, iar valoarea sa este estimată de ExxonMobil între 254,8 și 260 milioane dolari fără TVA, respectiv între 303,2 și 309,4 milioane dolari cu TVA inclusă.

Americanii au primit patru oferte până la termenul-limită din 22 iunie, de la FMC Technologies, Aker Solutions, OneSubsea UK (în asociere cu Cameron Romania SRL) și GE Oil & Gas UK (care și-a desemnat drept subcontractant firma Lufkin Industries SRL).

ExxonMobil anunțase că acceptă la negocieri doar operatori cu o cifră de afaceri medie anuală pe ultimii 3 ani de cel puțin 254 milioane dolari. Nu s-a solicitat garanție de participare, însă ofertantul declarat câștigător va trebui să constituie o garanție de bună execuție a contractului de 10% din valoarea fără TVA a acestuia, în 5 zile de la data semnării.

Incendiu puternic la Termocentrala Turceni CITEȘTE ȘI Incendiu puternic la Termocentrala Turceni

FMC Technologies este un furnizor american de sisteme și soluții pentru industria petrolieră, cu sediul central în Houston, Texas, cu peste 17.000 de angajați și operațiuni în 16 țări. La începutul acestui an, compania a fuzionat cu francezii de la Technip, conglomeratul rezultat având o valoare de piață de circa 13 miliarde dolari.

Compania de servicii petroliere Aker Solutions face parte din grupul industrial norvegian Aker ASA, alți acționari fiind Ministerul Industriei și Comerțului de la Oslo, cu 30% din acțiuni, și SAAB – 5%. Compania a fost fondată în 1841, iar în prezent are în jur de 28.000 de angajați și a terminat anul trecut cu venituri totale de circa 2,7 miliarde euro.

OneSubsea UK este filiala britanică a companiei americane omonime din Houston, Texas, rezultată din fuziunea dintre giganții serviciilor petroliere Schlumberger și Cameron. Are peste 5.000 de angajați în 23 de țări. Britanicii concurează pentru contractul Exxon în asociere cu subsidiara românească Cameron Romania SRL, care deține două fabrici de echipamente petroliere în România, la Câmpina și Ploiești. Potrivit ultimelor date disponibile, în 2015, Cameron Romania SRL a avut o cifră de afaceri de 1,28 miliarde lei și un profit net de peste 332 milioane lei.

GE Oil & Gas UK este o filială britanică a corporației americane General Electric, cu venituri anuale de peste 16 miliarde dolari și peste 39.000 de angajați. Și-a desemnat drept subcontractant, în eventualitatea adjudecării contractului ExxonMobil, subsidiara românească Lufkin Industries SRL, controlată direct de GE UK Financing. Lufkin are o fabrică de utilaje petroliere la Ploiești și anunța în 2015 că vrea să o extindă pentru a produce și echipamente pentru exploatări offshore de tipul celei avute în vedere de consorțiul ExxonMobil-OMV Petrom în Marea Neagră. Firma a terminat anul trecut cu pierderi de 50,8 milioane lei, la o cifră de afaceri de peste 136 milioane lei.

Hollywood-ul a comandat primul audit independent pentru box office-ul din China CITEȘTE ȘI Hollywood-ul a comandat primul audit independent pentru box office-ul din China

La negocierea organizată de ExxonMobil, prețul va avea o pondere de 50% la atribuirea contractului, celălalt criteriu al deciziei de atribuire fiind "echivalentul monetar al efortului entității contractante cuantificat în termeni de cost intern la nivelul planificării proiectului", adică în ce măsură firmele participante la procedură sunt capabile să genereze economii de costuri pentru proiectul Neptun Deep prin ofertele lor.

Exxon și OMV Petrom ar putea lua decizia finală de investiție în proiectul Neptun Deep anul viitor.

Americanii au început să testeze piața de construcții și inginerie petrolieră cu o propunere de contract de lucrări de dezvoltare a Neptun Deep, în vederea demarării producției de gaze, în valoare de peste 1 miliard de dolari. La rândul său, OMV Petrom a lansat o licitație pentru un acord-cadru pe 8 ani care ar putea depăși 1 miliard de lei, pentru servicii integrate în zona de producție din Marea Neagră.

Oficialii ExxonMobil le-au spus în martie analiștilor de investiții că proiectul de dezvoltare din România este rentabil la actualele prețuri de pe piața internațională a gazelor, cu condiția stabilirii unui sistem de taxare convenabil și stabil, și că speră ca negocierile pe această temă cu autoritățile de la București să se finalizeze în mod satisfăcător în următoarele câteva luni.

FOTO Incendiu puternic la două depozite din Balotești, lângă Therme UPDATE: Complexul Therme București a fost închis CITEȘTE ȘI FOTO Incendiu puternic la două depozite din Balotești, lângă Therme UPDATE: Complexul Therme București a fost închis

Compania americană ia în calcul exploatarea zăcămintelor de gaze din Marea Neagră cu ajutorul unei platforme maritime de foraj fără echipaj, comandată de la distanță, precum și utilizarea unei tehnologii noi de deshidratare a gazelor extrase, direct în interiorul conductei care le preia din perimetrul de producție, ceea ce ar elimina necesitatea construirii unei stații de uscare a gazelor pe țărm, reducând semnificativ costurile proiectului de dezvoltare.

"Pentru proiectul de dezvoltare Neptun Deep din România, examinăm concepte precum utilizarea unei platforme fără echipaj, comandată de la distanță, care ar putea beneficia de tehnologie cMIST ce permite separarea offshore a apei de fluxul de gaze naturale. Această aplicație elimină necesitatea construirii unei stații de uscare a gazelor pe țărm, reducând semnificativ costurile proiectului și amprenta sa de mediu anticipată", se arată într-un document recent al ExxonMobil.

Sursa precizează că ExxonMobil a testat deja cu succes tehnologia cMIST în Statele Unite și că aceasta este capabilă să reducă greutatea echipamentului de deshidratare a gazelor cu 50% și costurile asociate acestei operațiuni cu 20%, ceea ce constituie un salt în eficientizarea utilizării capitalului. În mod uzual, gazele extrase din zăcăminte sunt tratate, în vederea eliminării impurităților, în instalații masive, constând în turnuri de circa 30 de metri.

Analiza viabilității comerciale a zăcămintelor din Marea Neagră este în plină desfășurare, iar producția propriu-zisă ar putea începe în deceniul următor. ExxonMobil și OMV Petron au anunțat în 2012 descoperirea unui important zăcământ de gaze naturale cu sonda Domino-1 în zona de mare adâncime a blocului Neptun. Potrivit informațiilor inițiale, rezervele de gaze din acel perimetru au fost estimate între 42 de miliarde și 84 miliarde de metri cubi de gaze naturale.

viewscnt
Afla mai multe despre
exxonmobil
omv petrom
neptun deep
gaze naturale marea neagra