Facturile Apa Nova pentru populație cresc cu până la 3% din cauza diferenței dintre TVA-ul standard la canalizare și cel redus la apă potabilă

Facturile Apa Nova pentru populație cresc cu până la 3% din cauza diferenței dintre TVA-ul standard la canalizare și cel redus la apă potabilă
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 14 mar 2017

Modificarea structurii tarifului total la apă practicat de Apa Nova în București, prin creșterea tarifului la canalizare și scăderea celui la apă potabilă, coroborată cu cotele de TVA diferite, de 19% și 9%, prevăzute de Codul Fiscal pentru cele două servicii practicate de companie, va duce la creșterea cu 1,25% (7 bani/mc) a tarifului total pe metru cub, ceea ce va însemna, pentru populație, o majorare cu cel mult 3% a facturilor de la 1 aprilie 2017, au declarat, marți, reprezentanții companiei.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Pentru servicii de canalizare, Codul Fiscal prevede cota standard de TVA de 19%, în timp ce furnizarea de apă potabilă beneficiază de o cotă redusă, de 9%, introdusă de la 1 ianuarie 2016.

Fără TVA, tariful total la apă în București va rămâne neschimbat, la 5,05 lei/mc plus TVA, însă va fi modificată structura tarifului, a anunțat Apa Nova. Astfel, componenta de apă potabilă va scădea de la 4,13 la 3,31 lei/mc, iar cea de canalizare se va majora de la 0,92 la 1,74 lei/mc.

Această schimbare a structurii tarifului total, prin majorarea ponderii componentei de canalizare, pentru care se datorează TVA standard de 19%, va duce însă la o ușoară creștere a facturilor. Astfel, tariful total cu tot cu TVA va crește de la 1 aprilie cu 1,25% (7 bani/mc), de la 5,6 la 5,67 lei/mc, ceea ce, potrivit reprezentanților Apa Nova, va însemna pentru consumatorii casnici o scumpire cu cel mult 3% a facturilor.

România se află pe locul 10 în UE în funcție de ponderea energiei regenerabile în consumul total CITEȘTE ȘI România se află pe locul 10 în UE în funcție de ponderea energiei regenerabile în consumul total

Potrivit Apa Nova, modificarea structurii tarifare, prin creșterea ponderii componentei de canalizare și scăderea celei de apă potabilă, a fost solicitată de comisia internațională de experți care monitorizează contractul de concesiune cu Primăria Capitalei, a fost avizată de ANRSC și notificată Primăriei. Modificarea a fost efectuată pentru a se reflecta corect investițiile necesare în infrastructura de canalizare și costurile operării acesteia, a precizat compania.

Apa Nova București, concesionarul serviciului public de apă și canalizare din Capitală, companie controlată de gigantul francez de utilități Veolia, își schimbă denumirea în Apa Nova – Compania de Ape București, pentru a scoate în evidență și componenta de servicii de alimentare cu apă industrială, preluare de ape pluviale și epurare de ape uzate a companiei, pe lângă aceea, mult mai notorie, de furnizor de apă potabilă.

"Pentru mulți consumatori, Apa Nova București înseamnă doar serviciu de alimentare cu apă potabilă. Din această perspectivă, dorim să fie limpede că Apa Nova asigură atât serviciul de alimentare cu apă potabilă, dar și pe cel de alimentare cu apă industrială, preluarea apelor pluviale, precum și preluarea și epurarea apelor uzate, toate aceste servicii fiind cuprinse în cadrul sintagmei <Compania de Ape>", a anunțat marți compania.

Dosarul lui Bogdan Olteanu, trimis de instanța supremă la Curtea de Apel București CITEȘTE ȘI Dosarul lui Bogdan Olteanu, trimis de instanța supremă la Curtea de Apel București

Apa Nova a derulat anul trecut investiții de circa 129 milioane lei, iar bugetul de investiții pe 2017 prevede o sumă similară.

Randamentul rețelei de alimentare cu apă potabilă din București, gestionată de Apa Nova – Compania de Ape București, a crescut anul trecut de la 72,5% la 75,5%, în condițiile în care, potrivit companiei, contractul de concesiune cu Municipiul București prevedea pentru 2016 un randament de 67%.

Acționarii Apa Nova – Compania de Apă București sunt Veolia Eau-Compagne Générale Des Eaux din grupul francez de utilități Veolia, cu 73,69% din capital, Municipiul București (16,31%) și Asociația Salariaților din Apa Nova ESOP (10%).

Contractul de concesiune a serviciului public de apă și canalizare din București a fost semnat în anul 2000 și este valabil până în 2025, Apa Nova având calitatea de concesionar, iar Consiliul General al Municipiului București - pe cea de concedent.

viewscnt
Afla mai multe despre
apa nova
tarif apa
tarif apa potabila
tarif canalizare
tarif apa nova
apa potabila
tva apa potabila
primaria capitalei