Film în reluare: nu este exclusă insolvența urmașei falimentarei RADET

Film în reluare: nu este exclusă insolvența urmașei falimentarei RADET
Profit.ro
Profit.ro
scris 30 apr 2020

Cel mai important producător de energie termică al Capitalei, Electrocentrale București (ELCEN), controlat de stat prin Ministerul Economiei, susține că Termoenergetica, compania Primăriei București ce a preluat operarea sistemului centralizat de încălzire după falimentul RADET, a acumulat în doar câteva luni de la preluarea operării rețelei de termoficare din București datorii în cuantum de aproape 400 milioane lei față de ELCEN, nefiind exclusă intrarea în insolvență a Termoenergetica. 

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară

"În doar câteva luni de la preluarea operării rețelei de termoficare din București, Termoenergetica a acumulat datorii în cuantum de 398 milioane lei față de ELCEN. Nu au fost achitate facturile aferente lunilor ianuarie, februarie și martie 2020. Se înregistrează scadențe depășite și se percep penalități conform legii. Primăria Municipiului București înregistrează restanțe la plata subvenției pentru perioada noiembrie 2019 – februarie 2020 în valoare de 538 milioane lei. Termoenergetica întrunește condițiile de intrare în insolvență din cauza acumulării de datorii restante înregistrate față de ELCEN", se arată într-un comunicat al producătorului de energie termică.

Potrivit sursei citate, ar fi vorba despre trei creanțe neachitate, de 88.290.800 lei (creanță neachitată aferentă lunii ianuarie 2020, cu o depășire a scadenței de 60 de zile, la care se adaugă și penalități de întârziere, conform prevederilor contractuale), 158.122.675 lei (creanță neachitată aferentă lunii februarie 2020, cu o depășire a scadenței de 31 de zile, la care se adaugă și penalități de întârziere, conform prevederilor contractuale) și 151.716.669 lei (valoarea facturii aferente lunii martie 2020, cu scadență depășită în data de 29 aprilie).

Eram, Netopia: Pandemia a transformat plățile online din NICE TO HAVE în MUST TO HAVE. Și unii preoți s-au interesat ce presupune plata online, pentru donații CITEȘTE ȘI Eram, Netopia: Pandemia a transformat plățile online din NICE TO HAVE în MUST TO HAVE. Și unii preoți s-au interesat ce presupune plata online, pentru donații

ELCEN arată că RADET București a intrat în procedura de faliment, generând datorii curente de aproximativ 300 milioane lei, înregistrate de Regie față de ELCEN ca urmare a pierderilor financiare și tehnologice aferente perioadei de insolvență 2016-2019 și plătibile, conform legislației în vigoare, de către PMB, instituția ce a înființat și coordonat RADET. Aceste datorii curente se adaugă datoriilor RADET București înregistrate față de ELCEN în valoare de 3,7 miliarde lei, înscrise în tabelul definitiv de creanțe,  pentru care s-a solicitat în instanță atragerea răspunderii Municipiului București.

Potrivit comunicatului, PMB înregistrează subvenție restantă aferentă lunii noiembrie 2019 în valoare de  86.927.406 lei. De asemenea, aproximativ 450 milioane lei este valoarea subvențiilor neachitate de PMB pentru asigurarea serviciului public de alimentare cu energie termică pentru lunile decembrie 2019, respectiv ianuarie și februarie 2020.  

"În aceste condiții, este afectat echilibrul financiar al ELCEN, iar producerea energiei termice necesare pentru alimentarea cu agent termic a locuitorilor bucureșteni se realizează în siguranță atât timp cât plata pentru furnizarea acestui serviciu vital este asigurată. Practicile falimentare, precum și lipsa de interes pentru termoficarea din București afectează grav asigurarea continuității serviciului public de alimentare cu energie termică a capitalei", spune compania.

Decizie pregătită - CNA va controla YouTube și alte platforme video similare și va putea elimina sau bloca clipuri CITEȘTE ȘI Decizie pregătită - CNA va controla YouTube și alte platforme video similare și va putea elimina sau bloca clipuri

ELCEN a formulat deja acțiuni în instanță pentru recuperarea creanțelor.

"De asemenea, având în vedere faptul că există riscul major să se repete situația ELCEN-RADET și în ceea ce privește relația contractuală ELCEN-TERMOENERGETICA ca urmare a creșterii datoriilor restante - cu riscul compromiterii reorganizării ELCEN și, implicit, a sistemului de termoficare din capitală - ELCEN are obligația de a lua în calcul toate opțiunile legale pentru recuperarea acestor datorii, inclusiv posibilitatea formulării unei cereri pentru deschiderea procedurii de insolvență a Termoenergetica, în conformitate cu prevederile Legii 85/2014", se mai afirmă în comunicat.

ELCEN mai precizează că, potrivit legii 325/2006 privind serviciul public de alimentare cu energie termică, Municipiul București, în calitate de unitate administrativ teritorială, are în responsabilitate asigurarea continuității și siguranței serviciului public de furnizare a energiei termice. Această obligație  include și asigurarea și achitarea fondurilor necesare acoperirii integrale și la timp a tuturor costurilor stabilite de legiuitor în sarcina sa, respectiv virarea subvenției pentru acoperirea diferenței dintre prețul de producere, transport, distribuție și furnizare a energiei termice livrate populației și prețul local al energiei termice facturate populației, potrivit O.G. 36/2006.

viewscnt
Afla mai multe despre
termoenergetica insolventa
radet faliment
caldura apa calda bucuresti
alimentare energie termica bucuresti
elcen termoenergetica primaria capitalei