Fitch atribuie Transelectrica calificativul ‘BBB’, cu o treaptă peste cel acordat României

Fitch atribuie Transelectrica calificativul ‘BBB’, cu o treaptă peste cel acordat României
Florentina Dragu
Florentina Dragu
scris 5 iul 2017

Fitch Ratings a acordat Transelectrica calificativul ‘BBB’ pentru datoriile pe termen lung, cu perspectivă stabilă, plasând transportatorul de energie electrică cu o treaptă deasupra ratingului României, în condițiile în care apreciază că Transelectrica, deși controlată de stat, se bucură de un grad crescut de independență față de acționarul majoritar.   

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Calificativul României este evaluat la 'BBB-', pe ultima treaptă din categoria țărilor recomandate investițiilor. Perspectiva este stabilă și în cazul datoriilor României.

“Statul român deține o participație de 59% la Transelectrica. Aproximativ 18% din datoriile Transelectrica sunt garantate de stat, însă sunt credite moștenite, care ajung la maturitate în 2018 și 2020, iar în prezent nu există intenția ca acestea să fie înlocuite cu alte instrumente garantate. Obligațiile contractuale existente și absența neîndeplinirii încrucișate a obligațiilor, sau a garanțiilor asupra datoriilor companiei-mamă, creează, în opinia noastră, o legătură suficient de slabă între compania-mamă și subsidiară. Acest lucru permite plasarea Transelectrica cu o treaptă deasupra ratingului suveran”, sunt argumentele Fitch.

Transelectrica are un nou director general, Corina Popescu, care a activat în trecut la OMV, Petrom și E.On CITEȘTE ȘI Transelectrica are un nou director general, Corina Popescu, care a activat în trecut la OMV, Petrom și E.On

Calificativul acordat Transelectrica reflectă profilul de afaceri solid al companiei, în calitate de deținător și operator al rețelei electrice naționale de transport. În același timp, ratingul este sprijinit de reglementările în domeniu, actualul ciclu fiind valabil până la jumătatea anului 2019, iar rata reglementată a rentabilității (RRR), la 7,7%, este peste cea întâlnită în statele din regiune și încurajează investițiile în rețeaua electrică.

Fitch notează că Transelectrica are programate investiiții în rețea de peste 5 miliarde de lei până în 2025.

Per total, Fitch consideră că reglementările privind sectorul energiei electrice din România sunt relativ transparente și, implicit, benefice pentru ratingul Transelectrica, însă avertizează că obligația de a distribui la bugetul de stat o cotă de minimum 90% din profitul net sub formă de dividende pune presiune asupra lichidităților companiei.

“Cu toate acestea, presupunem că, pe termen lung, statul va prioritize investițiile în rețea în defavoarea dividendelor, în condițiile în care rețeaua de transmisie a energiei electrice reprezintă un activ strategic al țării”, se arată în comunicat.

Tot pe termen mai lung, Fitch estimează că următorul ciclu de reglementare în domeniul energiei electrice, care va începe în iulie 2019, va duce la scăderea ratei reglementate a rentabilității până la 6,5%, mai aproape de nivelurile observate în alte țări din Europa de Est.

Transelectrica a realizat în primul trimestru al anului un profit net de 71,05 milioane lei, în scădere cu 28% față de perioada similară a anului trecut, în condițiile în care cheltuielile au urcat într-un ritm mai mare decât veniturile.

Compania gestionează 81 de stații electrice la nivelul țării și 8.834 km de linii electrice aeriene. Compania administrează și operează sistemul electric de transport și este responsabilă pentru transportul energiei electrice, funcționarea sistemului și a pietei, asigurarea siguranței Sistemului Electroenergetic Național (SEN).

viewscnt
Afla mai multe despre
fitch ratings
transelectrica
bbb