Transelectrica scade cu până la 19% tarifele reglementate, de la 1 iulie

Transelectrica scade cu până la 19% tarifele reglementate, de la 1 iulie
Profit.ro
Profit.ro
scris 30 iun 2017

Transportatorul de energie electrică Transelectrica, controlat de stat, a anunțat că, începând de la 1 iulie, tariful mediu pentru serviciul de transport scade cu 9,8%, în timp ce tariful pentru serviciul de sistem va fi mai mic cu 14,5%, iar tariful de servicii de sistem tehnologice va scădea cu 18,9%.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Astfel, a fost publicat în Monitorul Oficial un ordin al Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) privind aprobarea noilor tarife, care au fost calculate ”în conformitate cu metodologiile aplicabile”, arată un comunicat transmis Bursei de Valori București.

Noile tarife sunt valabile între 1 iulie 2017 și 30 iunie 2018. Tariful de transport al energiei electrice scade cu 9,8%, până la 16,86 lei/MWh, scrie News.ro.

Dragnea explică impozitul pe cifra de afaceri: Multinaționalele raportează de trei ori mai puțin profit decât companiile românești CITEȘTE ȘI Dragnea explică impozitul pe cifra de afaceri: Multinaționalele raportează de trei ori mai puțin profit decât companiile românești

Compania explică scăderea prin corecțiile negative aplicate pentru compensarea diferențelor între valorile prognozate utilizate în calculul tarifului în anii tarifari precedenți și valorile efective înregistrate.

Astfel, s-au aplicat corecții finale pentru perioada 1 iulie 2015 - 30 iunie 2016 și corecții preliminare pentru 1 iulie 2016 - 30 iunie 2017.

”Contribuția corecțiilor ex-post la scăderea tarifului nou aprobat față de tariful aflat în vigoare este de -5,6%”, arată compania.

Un al doilea factor care a generat această scădere este cantitatea de energie electrică tarifabilă la extracția din rețele, care a fost majorată de la 52 TWh la 54 TWh.

”Contribuția modificării cantității tarifabile la scăderea tarifului nou aprobat față de tariful în vigoare este de -3,7%”, mai arată oficialii Transelectrica.

Tariful de servicii de sistem funcționale va scădea totodată cu 14,5%, la 1,11 lei/MWh. Scăderea în acest caz a fost determinata de: corecția ex-post negativă inclusă în noul tarif, care a fost mai mare față de corecția negativă aplicată în tariful anului precedent, dar și de prognoza anuală de costuri recunoscute în noul tarif aprobat, care este mai mică decât prognoza anuală de costuri inclusă în tariful anului în curs.

În plus, cantitatea de energie electrică tarifabilă la extracția din rețele a fost majorată de la 52 TWh la 54 TWh. Tariful de servicii de sistem tehnologice va scădea cu 18,9%, ca urmare a corecției ex-post negativă inclusă în noul tarif aprobat, stabilită conform metodologiei aplicabile pentru compensarea parțială (în proporție de 80%) a profitului estimat a se acumula până la 30 iunie 2017.

Transelectrica a realizat în primul trimestru al anului un profit net de 71,05 milioane lei, în scădere cu 28% față de perioada similară a anului trecut, în condițiile în care cheltuielile au urcat într-un ritm mai mare decât veniturile.

Veniturile totale au crescut în perioada ianuarie-martie cu 49%, la 1,125 miliarde lei, de la 755,23 milioane lei, în primele trei luni ale anului trecut.

Transelectrica gestionează 81 de stații electrice la nivelul țării și 8.834 km de linii electrice aeriene. Compania administrează și operează sistemul electric de transport și este responsabilă pentru transportul energiei electrice, funcționarea sistemului și a pietei, asigurarea siguranței Sistemului Electroenergetic Național (SEN).

Transelectrica este controlată de Ministerul Economiei, care deține 58,69% din acțiuni, și are o valoare de piață de 2,08 miliarde lei (462,2 milioane euro).

viewscnt
Afla mai multe despre
transelectrica
anre
tarife regelementate