Florin Cîțu, după sancțiunile date benzinarilor: Un desant al instituțiilor statului împotriva companiilor private

Florin Cîțu, după sancțiunile date benzinarilor: Un desant al instituțiilor statului împotriva companiilor private
Profit.ro
Profit.ro
scris 14 mar 2022

Președintele PNL, Florin Cîțu, a declarat, cu privire la sancțiunile date în cazul prețurilor la combustibil, că dacă există un singur caz de abuz al instituțiilor statului împotriva sectorului privat, în această perioadă, șefii acestor instituții vor trebui să plece, punctând că va cere demiterea lor imediată.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

„Am văzut săptămâna trecută un desant al instituțiilor statului împotriva companiilor private, pentru că, așa ne spuneau cei care au făcut acest desant, prețurile au crescut nejustificat. Ceea ce am făcut atunci eu sper să se oprească, pentru că acest atac împotriva sectorului privat nu face bine în acest moment. Avem nevoie de un sector privat care să performeze, un sector privat puternic, nu un sector privat hăituit. Ca exemplu, au fost tot felul de declarații bombastice, la televizor, din partea unor șefi ai unor instituții ale statului, care se duc ei și, deși nu au atribuții în ceea ce privește dinamica prețurilor, spuneau cum vor veni ei și vor face și vor drege și prețurile se vor schimba și au dat de fapt amenzi pe altceva. Așa ceva nu admit, este inadmisibil și vă spun că dacă este un singur caz de abuz al funcționarilor statului împotriva sectorului privat, în aceasta perioadă, șefii acestor instituții vor trebui să plece acasă, voi cere demiterea lor imediat. Sper să nu existe niciun caz de abuz”, a spus Cîțu, la Parlament, potrivit Agerpres.

 Noua schemă de ajutor de la 1 aprilie: Guvernul va plafona prețurile la energie electrică încă un an. Plafonarea la gaze, încă în discuție CITEȘTE ȘI Noua schemă de ajutor de la 1 aprilie: Guvernul va plafona prețurile la energie electrică încă un an. Plafonarea la gaze, încă în discuție

El a subliniat că i se pare inadmisibil ca în acest moment, când este nevoie de impozite la buget și de locuri de muncă, „să trimiți toată ziua targetat și de fapt să nu ai niciun fel de rezultat, doar sa faci campanii de televizor”. Liderul PNL a precizat că s-au dat amenzi pe cu totul și cu totul altceva, dând ca exemplu etichetele greșite.

„Un singur caz de abuz și acești oameni pleacă acasă”, a mai spus Cîțu.

El a afirmat că, dacă Consiliul Concurenței spune că pe piața carburanților există un cartel, trebuie să intervină și să dea amenzi.

„Consiliul Concurenței a avut aceste rapoarte și le-a prezentat și am spus că nu există un cartel sau oligopol pe piața carburanților, înseamnă că nu există o înțelegere între actorii pieței de a crește prețurile. În ceea ce privește dinamica prețurilor, trebuie să ne uităm, pe de-o parte, poți să te duci să-și alegi dacă vrei să mergi la o benzinărie sau la alta să cumperi, nu știu dacă au existat situații în care s-a schimbat prețul în timp ce erau la coadă”, a mai spus el.

Florin Cîțu a subliniat că mesajele Guvernului trebuie să fie dublate și de mediul privat în ceea ce privește existența produselor.

„Am trecut prin așa ceva în perioada de pandemie când economia a fost închisă două luni de zile și am reușit fără panică, (...) dar trebuie dublat masajul și de antreprenori. Vă spun că este complicat să-i ai pe antreprenori de partea ta când de fapt pe de altă parte vii și îi începi să-i ameninți cu amenzi și controale și așa mai departe. Trebuie lucrat împreună pentru că aceia sunt oamenii care pot să spună - avem și stocuri și materii prime, avem tot ce ne trebuie, nu trebuie să ne mai impacientăm. Mesajul trebuie să vină și de la sectorul privat și așa am lucrat atunci, așa i-am convins pe oameni să nu cumpere mai mult decât aveau nevoie în acea perioadă și țineți minte că era vorba de dezinfectant, de exemplu, și tot am reușit să avem dezinfectant non-stop în supermarketuri și atunci au fost alte produse: drojdie, etc pentru care s-au creat astfel de discuții și totuși au fost în magazine. Până la urmă, este vorba de încredere și aveți dreptate - dacă nu este încredere în Guvern, orice ar spune Guvernul nu contează, dar această încredere trebuie dublată de antreprenori, de sectorul privat. E complicat atunci când îi ameninți toată ziua cu controale și amenzi și încerci să-i forțezi să facă ceva ce nu este în spiritul economiei de piață”, a explicat Cîțu.

Autoritatea pentru Protecția Consumatorului a verificat în ultimele ore peste 90 de stații de distribuție și a aplicat până în prezent amenzi în cuantum total de 950.000 de lei.

viewscnt
Afla mai multe despre
florin cîțu
benzina