Fondul Proprietatea, cu acțiuni în energie, reacționează și cere Guvernului retragerea proiectului de plafonare a prețului gazelor: amenință orice investiție viitoare în Marea Neagră

Fondul Proprietatea, cu acțiuni în energie, reacționează și cere Guvernului retragerea proiectului de plafonare a prețului gazelor: amenință orice investiție viitoare în Marea Neagră
Florin Rusu
Florin Rusu
scris 20 iul 2018

Fondul Proprietatea, acționar minoritar cu 10% la OMV Petrom și fost acționar Romgaz solicită Guvernului să retragă proiectul de hotărâre prin care plafonează prețul la gazele din producția internă la 55 de lei/MWh, pe care îl califică drept dăunător asupra economiei și a atractivității pieței pentru investitori.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

“Dacă va fi adoptată, Hotărârea de Guvern va încălca în mod flagrant legislația națională în vigoare, cât și obligațiile asumate de România ca stat membru al Uniunii Europene de a respecta principiile pieței libere și de a liberaliza piața gazelor naturale. (…) Independența energetică a României va fi pusă în pericol, iar țara s-ar putea afla în situația de a se baza pe surse externe de gaze naturale, la prețuri mai mari, asupra cărora Guvernul nu va avea niciun control”, se afirmă într-un comunicat al Fondului.

„În calitate de investitori financiari, suntem foarte surprinși și îngrijorați că Guvernul ar putea șterge cu buretele ani întregi în care și-a construit credibilitatea în fața comunității internaționale, printr-o singură decizie. Investitorii individuali locali, fondurile de pensii din România și investitorii instituționali internaționali au investit cu bună credință în piața de capital din România, în companii precum Romgaz și OMV Petrom, ca acum să vadă valoarea acestor investiții distrusă de Guvern, prin acest proiect. Prin anunțarea acestei decizii neinspirate, Guvernul reușește să șteargă peste 600 de milioane lei din valoarea propriilor investiții în Romgaz și OMV Petrom, precum și peste 1,45 miliarde lei din valoarea totală a ambelor companii într-o singură zi.”, afirmă Johan Meyer, CEO al Franklin Templeton Investments Limited și Manager de Portofoliu al Fondului Proprietatea.

Cine vor fi câștigătorii și pierzătorii prețului impus de Guvern la gaze? CITEȘTE ȘI Cine vor fi câștigătorii și pierzătorii prețului impus de Guvern la gaze?

Mai mult, dacă măsura se va aplica tuturor consumatorilor, inclusiv celor industriali, aceasta va ridica din nou problema tratamentului discriminatoriu și posibil și a ajutorului de stat. În plus, va determina o reducere a contribuțiilor industriei de gaze la bugetul de stat, se precizează în comunicat.

„Plafonarea în mod arbitrar a prețului gazelor ar arunca România în trecut, întrucât proiectul Ministerului Finanțelor pune o piedică întregului proces de liberalizare, care s-a realizat în decursul câtorva ani și amenință orice investiție viitoare în Marea Neagră, esențială pentru independența energetică a României. Mai mult, această măsură încalcă principiile pieței libere ale UE și va pune România într-o lumină foarte nefavorabilă chiar înainte de asumarea Președinției Consiliului UE. O astfel de gândire pe termen scurt, care ignoră implicațiile pe termen lung asupra economiei României, nu va proteja consumatorii, ci îi va expune, de fapt, unor prețuri chiar mai ridicate în viitor”, susține Meyer.

Miercuri, ministerul de finanțe a publicat un proiect de hotărâre de guvern, prin care vrea să plafoneze prețul de vânzare al gazelor din producția internă de la producători la furnizori la 55 lei/MWh până în 2021, sub nivelul de dinainte de liberalizarea pieței, de 60 lei/MWh, cu motivarea că, în absența unei astfel de măsuri, gazele interne se vor mai scumpi până la peste 80 lei/MWh în 2019.

La deschiderea ședinței de tranzacționare de joi a BVB, titlurile Romgaz se depreciau cu aproximativ 4% pe volume de aproape 2,5 milioane euro. Impuls descendent înregistrau și acțiunile OMV Petrom. Impactul pe bursă se poate înrăutăți dacă știrea devine concretă, susțin analiștii.

viewscnt
Afla mai multe despre
fondul proprietatea
omv petrom
romgaz
plafonare pret
gaze