Fostul "energetician-șef" al PSD din Parlament a fost numit în conducerea ANRE

Fostul "energetician-șef" al PSD din Parlament a fost numit în conducerea ANRE
scris 22 iun 2022

Fostul deputat PSD Iulian Iancu, care timp de 16 ani, între 2004 și 2020, a fost președinte al Comisiei pentru industrii și servicii a Camerei, poziție din care a acționat ca un veritabil "ministru din umbră" informal al PSD pe probleme energetice, a fost votat, de plenul reunit al celor două Camere ale Parlamentului, pentru funcția de membru în Comitetul de Reglementare al Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), arbitrul instituțional al unor industrii strategice cu rulaje anuale de zeci de miliarde de euro.

224 de parlamentari au votat în favoarea numirii, iar 86 - împotrivă.

Iancu îi locul în Comitetul de Reglementare al ANRE lui Alexandru Stănescu, fratele liderului PSD Paul Stănescu, în urma demisiei acestuia.

VIDEO Cutremur puternic în Afganistan, soldat cu moartea a cel puțin 130 de persoane și cu rănirea altor 250 CITEȘTE ȘI VIDEO Cutremur puternic în Afganistan, soldat cu moartea a cel puțin 130 de persoane și cu rănirea altor 250

El fusese votat în prima parte a lunii drept candidat la locul lui Stănescu, de către Comisiile reunite de Industrii din Senat și Camera Deputaților, fără ca vreunul dintre cei înscriși în cursă să fi fost audiat de Comisii.

La scurt timp, Senatul a adoptat, în calitate de cameră decizională, o propunere de modificare a legislației de funcționare a Autorității prin care devine obligatorie audierea efectivă în Parlament a candidaților la funcțiile de președinte, vicepreședinte și membru în Comitetul de Reglementare al ANRE.

Deutsche Bank: Inflația este cea mai periculoasă ”otravă” pentru economia mondială, din cauza riscului de recesiune CITEȘTE ȘI Deutsche Bank: Inflația este cea mai periculoasă ”otravă” pentru economia mondială, din cauza riscului de recesiune

Prin același proiect de lege aprobat de camera decizională, s-a decis că liderii instituției pot rămâne de acum la vârful acesteia și 20 de ani la rând, față de doar 10 ani până în prezent. Anul acesta, în toamnă, urmează să expire mandatele a patru șefi ai ANRE, inclusiv cel al președintelui.

În cei 16 ani în care a fost președinte al Comisiei de Industrii a Camerei Deputaților, Iulian Iancu, fost director la Romgaz și Distrigaz, a avut un cuvânt greu de spus la dezbaterea și aprobarea tuturor proiectelor de acte normative legate de sectorul energiei din perioada respectivă, inclusiv la adoptarea primei variante a Legii offshore din 2018, care a întârziat luarea deciziilor finale de investiție în noile proiecte de producție de gaze naturale din Marea Neagră.

O nouă scumpire pentru Dacia Spring: 3.300 de euro în plus, în doar un an. La cât a ajuns acum prețul pentru modelul lansat cu „sub 20.000 de euro”. CITEȘTE ȘI O nouă scumpire pentru Dacia Spring: 3.300 de euro în plus, în doar un an. La cât a ajuns acum prețul pentru modelul lansat cu „sub 20.000 de euro”.

Iulian Iancu a mai fost în prima parte a anilor 2000 secretar de stat în Ministerul Industriei și Resurselor, responsabil cu sectoarele energetic, țiței și gaze și minier, precum și președinte al fostei Autorități Naționale de Reglementare în domeniul Gazelor Naturale (ANRGN).

Nora lui Iulian Iancu, Nicoleta Iancu (fostă Tortolea), a fost angajată în 2018 pe postul de expert la Serviciul relații publice și comunicare al ANRE.

VIDEO David Popovici, puștiul-fenomen al României - un nou record mondial CITEȘTE ȘI VIDEO David Popovici, puștiul-fenomen al României - un nou record mondial

Potrivit News.ro, în luna martie a acestui an, liderul PSD Marcel Ciolacu a solicitat serviciilor secrete un punct de vedere privind numirea lui Iulian Iancu în conducerea ANRE. În 2008, Iulian Iancu era descris, în telegrame diplomatice americane publicate de Wikileaks, chiar de către colegul său de partid, Georgian Pop, drept politician "controlat de Gazprom". Tot Georgian Pop spunea la acea vreme, citat de oficiali americani, că Iulian Iancu "va susține South Stream și propunerile Rusiei pentru instalații de depozitare a gazului în Mediaș, Moldova și București", arăta sursa citată.

În august 2019, președintele Klaus Iohannis a respins propunerea premierului PSD din acel moment, Viorica Dăncilă, de numire a lui Iulian Iancu în funcția de vicepremier cu responsabilități în domeniul economic.

Comisia Europeană a actualizat cu inflația salariile angajaților, deși sfătuiește guvernele europene să nu aplice această măsură CITEȘTE ȘI Comisia Europeană a actualizat cu inflația salariile angajaților, deși sfătuiește guvernele europene să nu aplice această măsură

"Resping propunerea pentru funcția de vicepremier pentru teme economice. De asemenea, există decizii asumate, în numele statului român, în baza parteneriatului strategic cu statele occidentale, pe care nu vreau să le periclitez cu numiri precum cea vehiculată de PSD. România are un drum european, un drum prin care își consolidează statul de drept și valorile democratice, și nu pot accepta propuneri contrare acestei direcții", a declarat atunci Iohannis.

Iulian Iancu a respins în repetate rânduri acuzațiile potrivit cărora ar fi controlat de Rusia și chiar a câștigat în justiție un proces pe această temă intentat împotriva fostului premier și lider PNL Ludovic Orban, acesta fiind obligat să îi plătească daune morale de 20.000 lei.

viewscnt
Afla mai multe despre
iulian iancu anre
iulian iancu psd
iulian iancu omul gazprom