Fitch: Companiile europene de utilități pot absorbi impozitul pe profiturile generate de scumpirea energiei

Fitch: Companiile europene de utilități pot absorbi impozitul pe profiturile generate de scumpirea energiei
Florentina Dragu
Florentina Dragu
scris 22 iun 2022

Companiile europene de utilități au suficient spațiu de manevră în ceea ce privește ratingul și rezervele de lichiditate pentru a face față implementării unor impozite pe profiturile rezultate în urma scumpirii energiei, potrivit unui raport Fitch Rating.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Agenția de evaluare financiară precizează că supraimpozitarea nu ar trebui să afecteze negativ ratingurile companiilor, atât timp cât intervențiile guvernelor “vizează doar câștigurile suplimentare”.

Impozite pe profiturile "excesive" pe care le obțin companiile de utilități pe fondul prețurilor ridicate la energie au fost introduse în Spania, Italia, România și Grecia și sunt luate în considerare în mod activ în Marea Britanie, arată Fitch, care notează că, până în prezent, abordarea Germaniei a fost una dintre cele mai favorabile din UE pentru companiile de utilități.

ULTIMA ORĂ Furnizorilor de energie și gaze cu prețuri sub plafoane le va fi interzis să scumpească CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Furnizorilor de energie și gaze cu prețuri sub plafoane le va fi interzis să scumpească

Electricite De France s-a confruntat cu cea mai severă abordare în rândul companiilor de producție din UE. 

“Sunt probabile noi intervenții de reglementare, dar nu ne așteptăm la presiuni în sensul scăderii ratingului, în măsura în care intervențiile vizează doar câștigurile suplimentare”, notează Fitch.

Potrivit agenției, prelungirea impozitelor excepționale până în 2023 nu va crea riscuri semnificative la adresa ratingurilor.

“Cu toate acestea, nu excludem posibilitatea ca guvernele să introducă propuneri mai severe, fără a oferi compensații adecvate companiilor de utilități”, mai precizează Fitch.

 

viewscnt
Afla mai multe despre
fitch rating
companii utilitati
furnizori energie
impozit profituri excesive
preturi energie