FOTO Criza energetică: 4 fabrici românești de aluminiu, care produc pentru giganți ca Airbus și Boeing, au probleme cu furnizorul de curent

FOTO Criza energetică: 4 fabrici românești de aluminiu, care produc pentru giganți ca Airbus și Boeing, au probleme cu furnizorul de curent
scris 5 ian 2022

Patru fabrici de componente din aluminiu din România care produc pentru giganți aerospațiali multinaționali precum Airbus, Boeing sau Bombardier, cu rulaj cumulat de peste 600 milioane lei și aproape 2.200 de salariați în 2020, controlate de grupul elvețian Montana Tech Components AG, au probleme cu furnizorul de energie electrică, care le-a trimis, la jumătatea lunii trecute, notificări de reziliere a contractelor de furnizare începând cu 1 ianuarie 2022, ca urmare a refuzului de a accepta o majorare de 4 ori a prețului electricității livrate.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Notificările de reziliere au fost deocamdată suspendate temporar în justiție, până la soluționarea proceselor pe fond intentate de consumatorii industriali furnizorului.

ULTIMA ORĂ VIDEO Clădirile cu risc seismic vor fi consolidate doar pe banii statului, dar proprietarii nu le pot vinde 25 de ani. Durată dublată pentru firme CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ VIDEO Clădirile cu risc seismic vor fi consolidate doar pe banii statului, dar proprietarii nu le pot vinde 25 de ani. Durată dublată pentru firme

Este vorba despre fabricile de la Dumbrăvița și Tăuții Măgherăuș (din județul Maramureș), precum și de două unități de producție din Medieșu Aurit (Satu Mare), operate de Universal Alloy Corporation Europe SRL (trei dintre ele) și Alu Menziken SRL (extrudare de profile din aluminiu la Medieșu Aurit) din grupul Montana Tech Components AG.

Potrivit documentelor oficiale analizate de Profit.ro, cele două companii au încheiat în aprilie 2020, ca urmare a unei proceduri de selecție, contracte de furnizare de energie electrică cu Tinmar Energy la prețul de 345,67 lei/MWh, contracte valabile până la 1 iulie 2021. După circa un an, la finalul lunii martie a anului trecut, contractele au fost prelungite până la 30 iunie 2022. În plus, dat fiind condițiile de piață de atunci, Universal Alloy Corporation Europe SRL și Alu Menziken SRL au convenit cu furnizorul reducerea cu aproape 19% a prețului începând cu 1 iulie 2021, la 281,40 lei/MWh.

Universal Alloy Corporation Europe - Dumbrăvița. Sursă foto: Facebook

Universal Alloy Corporation Europe - Dumbrăvița. Sursă foto: Facebook

Românii, pe ultimul loc în UE la consumul de fructe și legume. Doar 2% dintre români consumă numărul de porții recomandat. Cum este în alte țări CITEȘTE ȘI Românii, pe ultimul loc în UE la consumul de fructe și legume. Doar 2% dintre români consumă numărul de porții recomandat. Cum este în alte țări

Universal Alloy Corporation Europe, care operează 3 dintre cele 4 fabrici, are un rulaj anual de peste 470 milioane lei și aproape 2.000 de angajați, consumând mai mult de 3.000 MW de energie electrică pe lună. Alu Menziken SRL a terminat 2020 cu o cifră de afaceri de 192 milioane lei și un număr mediu de 234 de salariați.

Ulterior, începând din august anul trecut, furnizorul a solicitat renegocierea contractelor și modificarea prețului, ca urmare a avansului masiv al cotațiilor pe piețele angro de energie. În octombrie 2021, părțile au discutat și posibilitatea de a înceta contractele de comun acord, cu plata de către furnizor a unei compensații, idee abandonată în cele din urmă.

Universal Alloy Corporation Europe - Tăuții Măgherăuș. Sursă foto: Facebook

Universal Alloy Corporation Europe - Tăuții Măgherăuș. Sursă foto: Facebook

Senatorul PNL Eugen Pîrvulescu, trimis în judecată de DNA pentru concursuri de asistent medical și șofer CITEȘTE ȘI Senatorul PNL Eugen Pîrvulescu, trimis în judecată de DNA pentru concursuri de asistent medical și șofer

Tot în octombrie, furnizorul a notificat cele două companii că intenționează ca, din 1 noiembrie 2021, "cu scopul de a echilibra prestațiile contractuale", să modifice prețul de bază la energie, acesta urmând să fie prețul mediu de închidere al pieței pentru ziua următoare (PZU) din luna de consum, plus 5%. În notificare se mai menționa că, în condițiile în care consumatorii nu vor denunța contractele până la data de 01.11.2021, începând cu această dată se va aplica noul preț.

"Din moment ce prețul energiei achiziționată de la producători/traderi pe piața angro, componenta a prețului de contract, s-a majorat de câteva ori față de momentul semnării contractului, este mai mult decât evident că suntem într-o situație excepțională și că au intervenit modificări de circumstanțe care obligau părțile la o actualizare a prețului de contract în acord cu majorarea prețului energiei achiziționată de la producători/traderi pe piața angro", a fost argumentul furnizorului.

Universal Alloy Corporation Europe - Medieșu Aurit. Sursă foto: Facebook

Universal Alloy Corporation Europe - Medieșu Aurit. Sursă foto: Facebook

Joburile viitorului: ce se va cere pe piața muncii în următorul deceniu în România și de ce suntem nepregătiți CITEȘTE ȘI Joburile viitorului: ce se va cere pe piața muncii în următorul deceniu în România și de ce suntem nepregătiți

În replică, Universal Alloy Corporation Europe SRL și Alu Menziken SRL au transmis inițial că nu acceptă modificarea prețului, dar nici denunțarea contractelor. Ulterior, luna trecută, subsidiarele românești ale grupului Montana Tech Components AG au comunicat furnizorului că ar putea accepta un preț de 776 lei/MWh, de 2,75 ori mai mare decât cel din contracte.

Acesta a emis în decembrie facturi aferente consumului din noiembrie 2021, la noul preț de 1.133,57 lei/MWh, de 4 ori mai mare decât cel din contracte (281,40 lei/MWh). Facturile au fost refuzate la plată de către clienți, astfel că furnizorul le-a transmis, pe 16 decembrie, notificare de reziliere a contractelor începând cu 1 ianuarie 2022.

Alu Menziken - Medieșu Aurit. Sursă foto: Facebook

Alu Menziken - Medieșu Aurit. Sursă foto: Facebook

ULTIMA ORĂ Valoarea de piață a Apple a depășit, în tranzacțiile de luni, 3.000 de miliarde de dolari. Prima companie care trece acest prag. Capitalizare mai mare decât economia britanică CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Valoarea de piață a Apple a depășit, în tranzacțiile de luni, 3.000 de miliarde de dolari. Prima companie care trece acest prag. Capitalizare mai mare decât economia britanică

Universal Alloy Corporation Europe SRL (UACE) și Alu Menziken SRL au dat în judecată Tinmar Energy pe 22 decembrie, solicitând instanței să constate nulitatea notificărilor de reziliere și să oblige furnizorul să continue executarea contractelor în condițiile convenite inițial, inclusiv de preț, până la scadență, adică până pe 30 iunie 2022. Pe 28 și 29 decembrie 2021, cele două companii au obținut ordonanțe președințiale de suspendare a notificărilor, până la soluționarea definitivă a proceselor pe fond. Ordonanțele ca atare nu sunt definitive, putând fi atacate cu apel.

Cele două companii au încercat luna trecută să găsească un alt furnizor de energie în piață, însă oferta pe care au primit-o de la MET Energy prevedea un preț de 2.133,55 lei/MWh, cu peste 88% mai mare decât cel aplicat de Tinmar pentru facturarea consumului aferent lunii noiembrie 2021, se mai menționează în documentele citate.

ANAF a descoperit o rețea de firme bulgare care simulau achiziția de mașini rulate prin țara vecină. Mașinile erau scoase la vânzare pe Autovit și OLX. Guvernul a introdus restricții la înmatricularea de mașini rulate din străinătate CITEȘTE ȘI ANAF a descoperit o rețea de firme bulgare care simulau achiziția de mașini rulate prin țara vecină. Mașinile erau scoase la vânzare pe Autovit și OLX. Guvernul a introdus restricții la înmatricularea de mașini rulate din străinătate

"(…) găsirea unui alt furnizor de energie, în luna decembrie, cu o săptămână înainte de sărbătorile de iarnă, este extrem de dificil de realizat și deosebit de dezavantajoasă pentru un consumator de calibrul UACE. Un business ca cel pe care îl desfășoară UACE necesită predictibilitatea iar alegerea furnizorului de energie electrică nu se face în plin sezon rece și de pe o zi pe alta. (…) În consecință, este evidentă paguba iminentă care s-ar produce UACE cu un impact devastator asupra activității sale și ale clienților săi dacă efectele notificării de reziliere nu vor fi suspendate în regim de urgență până la soluționarea dosarului de fond", a arătat compania în instanță.

Profit.ro a întrebat compania-mamă a Universal Alloy Corporation Europe și Alu Menziken dacă, în actualele condiții de pe piața energiei, ia în calcul reducerea sau oprirea temporară a producției la fabricile din România. "Fiind o companie listată, nu putem face comentarii despre negocierile în curs cu furnizorii noștri", au transmis reprezentanții Montana.

VIDEO Chinezii aflați în carantină în orașul Xi\'an recurg la troc din cauza crizei de alimente: Țigări pentru varză sau telefoane în schimbul unui pachet de orez CITEȘTE ȘI VIDEO Chinezii aflați în carantină în orașul Xi'an recurg la troc din cauza crizei de alimente: Țigări pentru varză sau telefoane în schimbul unui pachet de orez

Pe 27 decembrie 2021, producătorul de aluminiu Alro Slatina, una dintre cele mai mari unități de producție industrială din România și cel mai mare consumator noncasnic de energie electrică din țară, parte a grupului Vimetco controlat de miliardarul rus Vitali Matchitski, a anunțat oficial că își reduce producția cu 60% din cauza scumpirilor și penuriei de pe piețele energetice, prin păstrarea a doar 2 hale de electroliză dintr-un total de 5, confirmând astfel informațiile transmise de Profit.ro cu o săptămână înainte.

De altfel, mai multe companii producătoare de aluminiu din Europa au anunțat în ultima vreme reducerea sau întreruperea producției, din cauza creșterii explozive a prețurilor la energie.

viewscnt
Afla mai multe despre
scumpire energie
crestere preturi energie
criza energetica
inchideri fabrici penurie energie
producatori aluminiu reducere productie scumpire energie