FOTO E.ON România: Furturile de energie și gaze au crescut cu 40%. La cât se ridică paguba

FOTO E.ON România: Furturile de energie și gaze au crescut cu 40%. La cât se ridică paguba
Profit.ro
Profit.ro
scris 22 feb 2024

Numărul de cazuri de furturi de energie electrică și gaze naturale din rețelele de distribuție de profil din România operate de Delgaz Grid, parte a grupului german E.ON, s-a majorat cu aproape 40% în 2023.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
20 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Inspecția energetică, structură specializată din cadrul Delgaz Grid, a identificat anul trecut un număr de 1.509 de cazuri de consum fraudulos, cu aproape 40% mai multe față de anul 2022, 906 dintre acestea fiind la gaze naturale, iar 603 la energie electrică″, conform companiei.

Raiffeisen - profit mai mare în România CITEȘTE ȘI Raiffeisen - profit mai mare în România

Pentru identificarea persoanelor vinovate și recuperarea prejudiciului, au fost întocmite și transmise plângeri penale către instituțiile abilitate.

Delgaz Grid avertizează că instalațiile clandestine utilizate și intervențiile neautorizate asupra branșamentelor și contoarelor de gaze naturale/electricitate pot duce la incidente cu urmări dintre cele mai grave, ignorate în primul rând de cei care consideră că în acest mod  pot beneficia de energie gratuită.

Nvidia, care a ajuns cea mai tranzacționată acțiune pe Wall Street, confirmă așteptările cu un raport fulminant - anunță venituri record CITEȘTE ȘI Nvidia, care a ajuns cea mai tranzacționată acțiune pe Wall Street, confirmă așteptările cu un raport fulminant - anunță venituri record

″Orice astfel de instalație improvizată constituie o sursă de incendiu, electrocutare, explozie, intoxicație etc. Pentru un câștig nesemnificativ în raport cu consecințele posibile, oamenii își riscă bunurile, locuința, afacerea, sănătatea sau chiar viața. Pot avea de suferit atât cei care „se bucură” de consumul fraudulos prin facturi mai mici, dar și persoanele, locuințele, agenții economici din vecinătate și nu în ultimul rînd, mediul″, spune Delgaz Grid.

Operatorul adaugă că performanțele rețelelor de distribuție sunt afectate de improvizațiile și instalațiile clandestine, de cantitatea de energie necontorizată. La fel și protecțiile și automatizările, ce sunt proiectate și reglate ținând cont de un consum cunoscut, declarat. În cazul fraudelor, consumul nu este cunoscut și atunci nici rețelele nu funcționează la parametri normali, având de suferit și consumatorii onești ce își plătesc cu regularitate facturile.

Foto Delgaz Grid

Foto Delgaz Grid

Rata natalității în Spania a atins cel mai scăzut nivel de la începutul monitorizărilor în 1941 CITEȘTE ȘI Rata natalității în Spania a atins cel mai scăzut nivel de la începutul monitorizărilor în 1941

Consumul fraudulos înseamnă și pierderi financiare pentru compania noastră, dar și creșterea unor cheltuieli pentru consumatori. Intervențiile ilegale afectează consumatorii onești prin întreruperi ale serviciului de distribuție și/sau parametri neconformi ai energiei și gazelor naturale furnizate. Cantitatea de energie sustrasă în cele 1.509 cazuri descoperite anul trecut se ridică la circa 24 de milioane de kWh, cu o valoare de peste 11,7 milioane de lei.

Spre comparație, această cantitate de energie reprezintă consumul anual de electricitate al consumatorilor casnici dintr-un oraș cu circa 35.000 de locuitori (la un consum mediu de 150 kWh/lună pe locuință) sau de gaze naturale a locuitorilor dintr-o comună cu circa 5.000 de locuitori (la un consum de 1.000 mc/an, echivalent cu aproximativ 10.000 kWh/an pe gospodărie)″, se menționează în comunicat.

DOCUMENT Cel mai mare investitor și dezvoltator de centre comerciale din Europa Centrală și de Est anunță că este supus inspecțiilor fiscale declanșate de statul român CITEȘTE ȘI DOCUMENT Cel mai mare investitor și dezvoltator de centre comerciale din Europa Centrală și de Est anunță că este supus inspecțiilor fiscale declanșate de statul român

Consumul fraudulos reprezintă furt și se pedepsește conform prevederilor Codului Penal.

″Compania noastră nu tolerează aceste acțiuni ilegale. De aceea, acțiunile de identificare și limitare a consumului fraudulos derulate de specialiștii Delgaz Grid au caracter permanent. Și, nu în ultimul rând, consumatorii onești pot fi afectați într-o măsură mai mare decât companiile de distribuție de aceste practici ilegale. De aceea, apelăm la spiritul lor civic, dar și la reflexul natural de a se proteja de riscuri și le solicităm să transmită situațiile de potențial consum fraudulos de care iau cunoștință la adresa de e-mail raporteazafrauda@eon-romania.ro, la numărul de telefon 0371 700 157 apelabil gratuit (prin înregistrarea unui mesaj vocal) sau la cea mai apropiată secție de poliție. Mulțumim persoanelor care aleg să ne sesizeze și îi asigurăm că verificăm toate situațiile semnalate, cu păstrarea confidențialității identității celor ce ne transmit informații.

Ministerul Finanțelor vine cu o aplicație simplificată e-Factura pentru anumite firme CITEȘTE ȘI Ministerul Finanțelor vine cu o aplicație simplificată e-Factura pentru anumite firme

De asemenea, pentru siguranța clienților, recomandăm următoarele măsuri de prevenție:

• NU lăsați persoane neautorizate să intervină la contoarele de energie sau gaze naturale;
• NU acceptați soluții de interceptare a conductelor de gaze naturale sau cablurilor de energie venite din partea unor persoane care vă oferă posibilitatea unor consumuri contorizate mai mici;
• NU acceptați folosirea unor materiale care nu sunt dedicate instalațiilor de energie electrică sau gaze naturale (ex. izolație cabluri cu bandă scotch, coliere de sârmă la instalația de gaz etc
.)″, mai arată operatorul.

DECIZIE Românii vor putea cere despăgubiri dacă s-au îmbolnăvit de cancer din cauza poluării CITEȘTE ȘI DECIZIE Românii vor putea cere despăgubiri dacă s-au îmbolnăvit de cancer din cauza poluării

Delgaz Grid, compania de distribuție din cadrul Grupului german E.ON, operează o rețea de gaze naturale de 25.800 km în 20 de județe din partea de Nord și de Vest a României (Cluj, Bistrița-Năsăud, Maramureș, Satu Mare, Sălaj, Timiș, Arad, Bihor, Caraș-Severin, Hunedoara, Mureș, Sibiu, Alba, Harghita, Iași, Botoșani, Vaslui, Suceava, Neamț și Bacău) și o rețea de electricitate de peste 81.500 km în șase județe din Moldova: Bacău, Botoșani, Iași, Neamț, Suceava și Vaslui.

De la intrarea pe piața locală, în anul 2005, E.ON a investit 2,2 miliarde de euro în principal pentru modernizarea rețelelor de gaze naturale și electricitate și a virat către stat impozite și taxe de 3,37 miliarde de euro.

viewscnt
Afla mai multe despre
furturi curent
furturi gaze
branșamente ilegale energie gaze
delgaz grid e.on