Metrorex, unul dintre cei mai mari consumatori de energie din România, se aventurează în ″zona crepusculară″ de după plafonarea prețului

Metrorex, unul dintre cei mai mari consumatori de energie din România, se aventurează în ″zona crepusculară″ de după plafonarea prețului
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 21 feb 2024

Metrorex, operatorul metroului bucureștean, companie de stat controlată de Ministerul Transporturilor, unul dintre cei mai mari consumatori non-casnici de energie electrică din România, vrea să încheie din vară un nou contract de furnizare, pe 12 luni, cel aflat în vigoare urmând să expire la jumătatea anului în curs.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

În acest scop, compania a lansat o licitație prin care vrea să achiziționeze între minimum 180.000 și maximum 207.000 MWh de curent electric, pentru cele 37 de locuri de consum ale sale, reprezentând stații și depouri de metrou.

Jumătate dintre români spun că Ucraina ar trebui „împinsă” să încheie un acord de pace cu Rusia. Cele mai pesimiste state europene în privința unei victorii a Kievului CITEȘTE ȘI Jumătate dintre români spun că Ucraina ar trebui „împinsă” să încheie un acord de pace cu Rusia. Cele mai pesimiste state europene în privința unei victorii a Kievului

Valoarea totală a achiziției este estimată între 177,8 și 203,5 milioane lei plus TVA.

Noua înțelegere ar urma să fie valabilă între 1 iulie 2024 și 30 iunie 2025, ceea ce înseamnă că se va întinde și dincolo de perioada de valabilitate a actualei legislații de plafonare a prețurilor finale la energie facturate consumatorilor, care se termină pe 31 martie 2025.

DOCUMENT Taxele și impozitele locale din București cresc din nou CITEȘTE ȘI DOCUMENT Taxele și impozitele locale din București cresc din nou

OUG nr. 27/2022 menționează expres Metrorex printre beneficiarii de plafon, findu-i aplicat un preț de maximum 1 leu/kWh, cu TVA inclus, pentru 85% din consumul lunar realizat la fiecare loc de consum. Diferența de consum lunar de energie electrică îi este facturată cu maximum 1,3 lei/kWh, cu TVA inclus. Plafonarea este aplicată de furnizor în baza declarației pe propria răspundere a reprezentantului legal.

În documentația de atribuire a procedurii de achiziție se precizează că, de la 1 aprilie 2025, după ieșirea din vigoare a legislației plafonării, prețul de facturare va fi cel ofertat la licitație de către furnizorul căruia îi va fi atribuit contractul.

Fechet: Vom identifica soluțiile legale pentru a mări perioada de închiriere a plajelor la cel puțin 10 ani CITEȘTE ȘI Fechet: Vom identifica soluțiile legale pentru a mări perioada de închiriere a plajelor la cel puțin 10 ani

În prezent, în baza înțelegerii pe un an încă în vigoare și care va expira pe 30 iunie 2024, furnizorul Metrorex este Tinmar Energy, valoarea contractului fiind de 157,2 milioane lei plus TVA.

Criza energetică, cu scumpiri galopante pe piețele angro, a pus Metrorex în situații comerciale dificile în privința aprovizionării cu energie electrică. Din august 2022, timp de câteva luni, compania a ajuns să primească curent de la un furnizor de ultimă instanță (FUI), jucătorii din piața de profil nemaidorind să încheie în mod voluntar contract de furnizare negociat concurențial cu societatea. În plus, între 1 septembrie 2022 și jumătatea lunii septembrie a aceluiași an, Metrorex a stat fără preț plafonat, din cauza unei modificări legislative asupra căreia s-a revenit ulterior.

Portretul regelui Charles al III-lea va apărea pe bancnote din Regatul Unit începând din luna iunie CITEȘTE ȘI Portretul regelui Charles al III-lea va apărea pe bancnote din Regatul Unit începând din luna iunie

În același an 2022, Metrorex a fost nevoită să anuleze două licitații deschise și cinci proceduri de negociere fără anunț prealabil, organizate pentru achiziția de energie electrică, din cauza lipsei de ofertanți. În 2021, compania a anulat 5 proceduri de achiziție de curent electric (3 licitații deschise și 2 proceduri de negociere fără anunț prealabil), pentru 4 dintre acestea motivul de anulare fiind nedepunerea de oferte din partea furnizorilor.

Metrorex consumă circa 15.000 MW de curent electric pe lună pentru alimentarea rețelei de tracțiune și a instalațiilor de electroalimentare pentru asigurarea activității de exploatare a infrastructurii metroului bucureștean.

viewscnt
Afla mai multe despre
metrorex energie electrică
metroul bucureștean consum curent electric
furnizare energie metrorex
plafonare prețuri energie