FOTO Hidroelectrica recunoaște că s-a încurcat în cifre și a trimis oferte eronate clienților casnici

FOTO Hidroelectrica recunoaște că s-a încurcat în cifre și a trimis oferte eronate clienților casnici
Profit.ro
Profit.ro
scris 4 ian 2024

Unii clienți ai Hidroelectrica s-au trezit la început de an, cum a anunțat ieri Profit.ro, că au primit de la compania de energie oferte cu alte cifre decât se așteptau. Mai exact, compania nu a actualizat tarifele de distribuție modificate de ANRE începând cu data de 1 ianuarie. În plus, în ofertele cu prețuri fixe au fost introduse din greșeală prevederi din ofertele cu preț variabil, ceea ce a creat confuzie în rândul consumatorilor. Erorile au fost descoperite de clienți și semnalate pe rețelele de socializare, ceea ce arată interesul din ce în ce mai mare pe care îl au oamenii cu privire la facturile la utilități și cum se calculează acestea.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

„O nouă bâlbă marca Hidroelectrica. În ofertele transmise zilele acestea cu noul preț al componentei de furnizare de 0,28 lei/kWh este trecut, pentru E-Distributie Muntenia, tariful pentru serviciul de distribuție de 0,16826 lei/kWh, rezultând un preț total cu TVA de 0,66943 lei/kWh (față de 0,72 în prezent).

Bulgarii jubilează: Gazele s-au ieftinit cu peste 11%. Situația din România CITEȘTE ȘI Bulgarii jubilează: Gazele s-au ieftinit cu peste 11%. Situația din România

Pe pagina ANRE apare tariful de distribuție de 0,23986 lei/kWh, rezultând tariful final de 0,77 lei/kWh, care este cel corect având în vedere noul preț al componentei de furnizare. Oare cei de la Hidroelectrica ce trimit pe email noile oferte, care induc in eroare consumatorii, nu sunt verificați de nimeni?”, scrie un utilizator de Facebook pe grupul dedicat clienților Hidroelectrica.

El postează și o captură foto a ofertei, unde se vede că în dreptul tarifelor de distribuție sunt cifre greșite.

Puiu Popoviciu a anulat în instanță două hotărâri de guvern vechi de 25 de ani, esențiale în dosarul „Băneasa” în care a fost condamnat CITEȘTE ȘI Puiu Popoviciu a anulat în instanță două hotărâri de guvern vechi de 25 de ani, esențiale în dosarul „Băneasa” în care a fost condamnat

Întrebați de HotNews.ro, reprezentanții companiei au admis că a fost o greșeală și au corectat pe site oferta.

Hidroelectrica a introdus și o prevedere greșită în contractele cu preț fix pentru consumatorii casnici

Într-o altă postare, un consumator remarcă faptul că în oferta pe care a primit-o de la Hidroelectrica pentru un contract cu preț fix apărea o prevedere potrivit căreia, după eliminarea perioadei de plafonare, prețul ar fi urmat să depindă de PZU (piața spot a bursei de energie OPCOM).

„De la momentul încetarii aplicării prevederilor legislației privind plafonarea, prețul contractului va fi: prețul de furnizare stabilit prin utilizarea pentru componenta de achiziție a energiei electrice a mediei aritmetice lunare a prețurilor zilnice realizate pe PZU OPCOM în luna de consum +0,073 lei/kWh”, spune prevederea bizară.

FOTO Producătorul român Softronic trimite locomotive și în Suedia, după ce a devenit unul dintre marii furnizori ai gigantului Deutsche Bahn CITEȘTE ȘI FOTO Producătorul român Softronic trimite locomotive și în Suedia, după ce a devenit unul dintre marii furnizori ai gigantului Deutsche Bahn

Un alt client primise o ofertă cu această prevedere încă din luna octombrie.

Reprezentanții Hidroelectrica au precizat că și de această dată este vorba de o eroare.

DECIZIE Dacia suportă subvenția la achiziția Spring, pe piața din Germania. Ce reducere acordă CITEȘTE ȘI DECIZIE Dacia suportă subvenția la achiziția Spring, pe piața din Germania. Ce reducere acordă

„Este o prevedere dintr-un contract cu ofertă dinamică. A apărut din greșeală în ofertele pentru contractele cu preț fix. Sub nicio formă nu vom lega prețul pentru consumatorii casnici de cotațiile de pe bursă”, au explicat ei.

Una peste alta, discuțiile de pe grupurile de profil arată că oamenii au început să fie mult mai atenți la ofertele de pe piața de energie și la legislație, să fie mai activi și să conștientizeze că acest lucru le poate reduce facturile.

Profit.ro a anunțat ieri că Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică din România, totodată cel mai mare furnizor pentru consumatori finali din piața concurențială, a început să trimită clienților ale căror contracte expiră notificări de modificări contractuale, cu majorări de tarife față de cele actuale. Ȋn situația ȋn care clientul își exprimă acordul, contractul de furnizare va fi prelungit cu 12 luni, perioadă ȋn care se vor aplica noile tarife aferente energiei active. Ȋn situația ȋn care este exprimat dezacordul, contractul de furnizare va expira.

De exemplu, Hidroelectrica avansează acum un preț al energiei electrice (include TG, tariful de transport - componenta de introducere a energiei electrice în rețea), pentru o perioadă contractuală de 12 luni, de 0,28404 lei/kWh, în loc de 0,25149 lei/kWh, conform datelor analizate de Profit.ro.

FOTO Hidroelectrica recunoaște că s-a încurcat în cifre și a trimis oferte eronate clienților casnici

De la momentul încetarii aplicării prevederilor legislației privind plafonarea, Pretul contractului va fi: prețul de furnizare stabilit prin utilizarea
pentru componenta de achiziție a energiei electrice a mediei aritmetice lunare a prețurilor zilnice realizate pe PZU OPCOM în luna de consum + 0,073 lei/kWh, la care se vor adauga tarifele reglementate și valoarea unitară a impozitelor, comisioanelor, taxelor și contribuțiilor stabilite prin dispozițiile legale, mai este arătat.

ULTIMA ORĂ Ministrul Finanțelor anunță o greșeală la profesori - Îmi cer scuze, ne-am grăbit! CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Ministrul Finanțelor anunță o greșeală la profesori - Îmi cer scuze, ne-am grăbit!

În primele 9 luni ale anului, portofoliul de clienți de furnizare al Hidroelectrica s-a dublat, numărul locurilor de consum alimentate ajungând la peste 565.000.

″Hidroelectrica își propune să dezvolte în continuare portofoliul de furnizare și să susțină creșterea numărului de clienți de furnizare, acesta fiind modul cel mai eficient de monetizare a certificatelor verzi provenite din portofoliul de producție din surse regenerabile pe care Hidroelectrica îl deține″, se arată într-un document al companiei, analizat de Profit.ro.

Consiliul Concurenței confirmă - Liderul Europei în credit management și recuperare de datorii a plecat din România. Portofoliu de peste 1 miliard de euro, preluat de o multinațională elvețiană condusă de un român CITEȘTE ȘI Consiliul Concurenței confirmă - Liderul Europei în credit management și recuperare de datorii a plecat din România. Portofoliu de peste 1 miliard de euro, preluat de o multinațională elvețiană condusă de un român

Certificatele verzi primite de Hidroelectrica sub formă de subvenții pentru producția sa de energie regenerabilă sunt transferate intern activității de furnizare, iar costurile acestora sunt suportate în cele din urmă de clienții finali ai companiei pe facturi, potrivit legislației în vigoare.

Potrivit sursei citate, pe de altă parte, valul de clienți noi s-a mai potolit, ritmul de contractare scăzând cu 20%, de la circa 10.000 contracte pe zi la aproximativ 8.000 de contracte pe zi.

FOTO Anunț cu o promisiune - Culoarele unice pentru transportul public din Nordul Capitalei au fost finalizate, doar 3 minute o călătorie cu autobuzul de la Piața Presei până la Arcul de Triumf CITEȘTE ȘI FOTO Anunț cu o promisiune - Culoarele unice pentru transportul public din Nordul Capitalei au fost finalizate, doar 3 minute o călătorie cu autobuzul de la Piața Presei până la Arcul de Triumf

Veniturile realizate de Hidroelectrica din activitatea de furnizare de energie electrică au crescut cu 123% în primele 9 luni din 2023, la 2,522 miliarde lei, de la 1,146 miliarde lei în aceeași perioadă a anului 2022, grație majorării portofoliului de clienți.

În plus, a început să scadă valoarea veniturilor nefacturate și deci neîncasate pe segmentul de furnizare, din cauza întârzierii emiterii facturilor. ″Aceste întârzieri sunt în proces de recuperare, soldul creanțelor nefacturate fiind diminuat cu 659 milioane lei (31%), la 1,446 miliarde lei la 30 septembrie 2023, de la 2,105 miliarde lei la 30 iunie 2023″, se spune în cel mai recent raport trimestrial al companiei.

viewscnt
Afla mai multe despre
hidroelectrica clienți casnici
hidroelectrica contractare furnizare
hidroelectrica facturi
hidroelectrica furnizare energie
hidroelectrica uipath