Compania de stat Transelectrica, operatorul sistemului energetic național, a lansat o aplicațje de prognoză a producției de energie electrică a prosumatorilor, care au devenit o forță în sistem, puterea instalată cumulată a echipamentelor lor de generare, în principal fotovoltaice, depășind în prezent, cel mai probabil, pragul de 1.800 MW.
″Transelectrica este preocupată de asigurarea bunei funcționări a Sistemului Electroenergetic Național, în contextul evoluției impactului creșterii semnificative a puterii instalate la prosumatori în rețea. În acest sens, Transelectrica a dezvoltat în colaborare cu Teletrans SA, filiala de informatică și telecomunicații, o aplicație pilot de prognoză a energiei electrice produse de prosumatori, ca o inițiativă a Operatorului Național de Transport și Sistem menită să vină în sprijinul tuturor participanților la piață″, a transmis compania.
11 septembrie - Maratonul Impactul fiscalitații în economie. Parteneri: ARB, CEC Bank, CITR
24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ACUE, ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: ACUE, Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania
Aplicația calculează producțiile estimate la prosumatori atât cu o zi, cât și cu două zile înainte de ziua de referință, la nivel național, dar și la nivelul fiecărui județ în parte.
Datele furnizate de această aplicație au rolul de a veni în ajutorul operatorilor din piață, astfel încât să fie asigurată funcționarea optimă a Sistemului Electroenergetic Național, a precizat Transelectrica.
De exemplu, pentru ziua de astăzi, în intervalul 13-15, se anticipează că producția prosumatorilor va depăși puterea de 900 MW în fiecare dintre orele intervalului.
CITEȘTE ȘI Zborul cu avionul devine din ce în ce mai sigur. Riscul de a muri într-un avion s-a înjumătățit la fiecare deceniuNoua aplicație-pilot este disponibilă public pe website-ul Transelectrica la adresa https://web.transelectrica.ro/prosumatori/ și se află în proces continuu de îmbunătățire, bazându-se pe feedback-ul tuturor părților interesate.
″Așteptăm sugestii de îmbunătățire la adresa de e-mail office@transelectrica.ro, astfel încât în perioada următoare această inițiativă a Transelectrica să devină un instrument util cât mai multor părți implicate și asupra cărora informațiile oferite au impact″, mai spune Transelectrica.
CITEȘTE ȘI Donald Trump vrea să aibă un cuvânt de spus în politica monetară a băncii centrale, dacă va deveni președinteOperatorul menționează că, potrivit datelor furnizate de Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), la sfârșitul lunii mai 2024, puterea instalată la prosumatorii din Sistemul Electroenergetic Național a fost de 1.780 MW, iar în viitorul apropiat se așteaptă o evoluție semnificativă a creșterii capacității instalate a acestora.
CITEȘTE ȘI VIDEO Un bărbat s-a urcat pe o garnitură de metrou la Piața Victoriei și a vrut să pulverizeze substanțe dintr-un extinctor. Un altul a pulverizat astfel de substanțe într-o garnitură în stația Piața RomanăÎn raportul său pe primul trimestru al anului, Transelectrica le-a reproșat în premieră furnizorilor de energie electrică faptul că nu se preocupă suficient de estimarea cât mai precisă a producției prosumatorilor din portofoliul lor, cu efecte pe piața de echilibrare.
″Piața de echilibrare a fost influențată în principal de următoarele elemente: • creșterea accelerată a puterii instalate la prosumatori, de la aproximativ 420 MW la începutul anului 2023 la aproximativ 1.500 MW la începutul anului 2024, care, din punct de vedere al impactului asupra sistemului, corespunde unei reduceri de consum; • lipsa controlului/monitorizării la nivelul furnizorilor pentru producția prosumatorilor pe care îi au în portofoliu și preocuparea redusă pentru estimarea/ajustarea prognozelor de producție a prosumatorilor în raport cu poziția contractuală″, spunea compania.