Franța va plafona anul viitor creșterea prețurilor energiei și gazelor pentru gospodării la 15%

Franța va plafona anul viitor creșterea prețurilor energiei și gazelor pentru gospodării la 15%
scris 15 sep 2022

Franța va plafona anul viitor creșterea prețurilor energiei și gazelor pentru gospodării la 15%, a declarat prim-ministrul Elisabeth Borne, pentru a atenua impactul asupra consumatorilor provocat de cea mai gravă criză energetică din ultimele decenii, transmite Reuters.

Plafoanele vor costa statul 16 miliarde de euro și vor împiedica dublarea facturilor gospodăriilor, scrie News.ro

FOTO Enablon a deschis la Cluj-Napoca un hub tehnologic CITEȘTE ȘI FOTO Enablon a deschis la Cluj-Napoca un hub tehnologic

Statul va oferi și granturi pentru cei mai săraci, cu un cec de până la 200 de euro pentru 12 milioane de gospodării.

Borne a spus că noul plafon pentru prețurile gazelor va intra în vigoare în ianuarie, în timp ce noul plafon pentru energie electrică va urma o lună mai târziu.

”Suntem hotărâți, la fel ca la începutul crizelor cu care ne confruntăm, să acționăm, să ne adaptăm și să protejăm poporul francez și economia noastră”, a spus Borne într-o conferință de presă.

Anterior, Executivul Uniunii Europene a subliniat planurile de a strânge peste 140 de miliarde de dolari de la firmele energetice pentru a ajuta la protejarea gospodăriilor și a întreprinderilor de creșterea prețurilor care amenință să provoace recesiune economică și insolvențe.

Franța a cheltuit deja miliarde de euro pentru măsuri de atenuare a impactului inflaționist al creșterii prețurilor energiei. A plafonat creșterea prețurilor reglementate la energie în acest an la 4% și a forțat compania de utilități de stat EDF (EDF.PA) să vândă mai multă energie electrică rivalilor cu mult sub tarifele pieței.

De asemenea, Franța a înghețat prețurile reglementate ale gazelor rezidențiale la nivelurile din octombrie 2021.

Gospodăriile cu încălzire pe gaze vor plăti, în medie, cu 25 de euro în plus în fiecare lună, în loc de 200 de euro în plus fără un plafon de preț, în 2023, prognozează guvernul.

Susținătorii strategiei guvernamentale fac referire la rata inflației din Franța, cea mai scăzută din Uniunea Europeană în august,de  6,5% în termeni armonizați cu UE.

Unii critici spun că limitele sunt nesustenabile și vor însemna probleme financiare mai târziu.

Olandezii de la Photon Energy lansează o nouă centrală fotovoltaică în România CITEȘTE ȘI Olandezii de la Photon Energy lansează o nouă centrală fotovoltaică în România

Franța, unde se află cel mai mare număr de reactoare nucleare din lume, după Statele Unite, este mai puțin expusă decât vecinii săi la o reducere a aprovizionării cu gaze rusești, ca represalii pentru sancțiunile occidentale.

Dar un număr fără precedent de întreruperi ale funcționării reactoarelor a dus producția de energie nucleară din Franța la un nivel minim din ultimii 30 de ani, adăugându-se crizei energetice la nivel de continent.

Nu există niciun risc de întrerupere totală în Franța în această iarnă, dar unele întreruperi de curent nu pot fi excluse în timpul vârfurilor de cerere, a spus mai devreme operatorul de rețea RTE.

viewscnt
Afla mai multe despre
franta
facturi
preturi
energie