FT: Magnatul Beny Steinmetz, condamnat pentru corupție în România și Elveția, prezentat ca având legături cu cea mai mare rafinărie de petrol din Italia

FT: Magnatul Beny Steinmetz, condamnat pentru corupție în România și Elveția, prezentat ca având legături cu cea mai mare rafinărie de petrol din Italia
Profit.ro
Profit.ro
scris 17 nov 2023

Compania aleasă de guvernul italian pentru a prelua ISAB, cea mai mare rafinărie de petrol din țară, de la proprietarul rus Lukoil este prezentată ca având legături cu magnatul din minerit Beny Steinmetz, condamnat la cinci ani de închisoare în dosarul “Ferma Băneasa”.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Legăturile dintre miliardarul franco-israelian și GOI Energy, care a cumpărat rafinăria siciliană de la Lukoil în acest an, cu sprijinul traderului de mărfuri Trafigura, ridică semne de întrebare cu privire la vânzarea și acționariatul unui activ considerat strategic de Roma, scrie Financial Times.

Steinmetz, care a fost condamnat pentru corupție în Elveția și România, a călătorit la Roma și Milano în noiembrie și decembrie 2022, pentru a discuta cu avocați și consilieri despre o ofertă de 1,5 miliarde de euro pentru rafinărie, au declarat pentru publicația britanică patru persoane care au cunoștință de aceste întâlniri.

OMV Petrom: Noile redevențe, majorate cu o pătrime, nu se vor aplica Neptun Deep CITEȘTE ȘI OMV Petrom: Noile redevențe, majorate cu o pătrime, nu se vor aplica Neptun Deep

Steinmetz a fost însoțit de Alexia Bakoyannis în aceste călătorii, potrivit surselor menționate. Bakoyannis este nepoata premierului grec Kyriakos Mitsotakis și deține acțiuni la GOI Energy. Aceasta a fost, de asemenea, membră în Consiliul de Administrație al companiei din Cipru, potrivit datelor companiei.

O fundație a familiei Steinmetz este, de asemenea, un investitor în Argus New Energy Fund, cel mai mare acționar al GOI Energy, conform documentelor clasificate folosite de guvernul italian pentru a aproba tranzacția, arată sursa citată.

O altă legătură este reprezentată de directorul general al GOI Energy, Michael Bobrov, care deține o participație în compania cipriotă și este, de asemenea, acționar la o rafinărie deținută de ginerii lui Steinmetz în Israel, este arătat.

Vânzarea forțată a rafinăriei siciliene, care acoperă o cincime din capacitatea de rafinare a Italiei, a fost decisă în momentul în care UE se pregătea să interzică importurile de țiței pe mare și de produse petroliere rusești, în decembrie anul trecut. Roma și-a exercitat așa-numitele “puteri de aur”, care îi conferă dreptul de veto asupra tranzacțiilor și de a impune cerințe privind achiziționarea de active strategice.

În pofida îngrijorărilor exprimate de SUA, guvernul condus de Giorgia Meloni a aprobat vânzarea rafinăriei către GOI Energy, după ce compania cipriotă a venit cu o ofertă mai bună decât cele depuse de firma americană de private equity Crossbridge și de traderul elvețian de mărfuri Vitol. Compania cipriotă a oferit, de asemenea, asigurări mai puternice în ceea ce privește locurile de muncă și operațiunile, a declarat guvernul italian la momentul respectiv.

"Rafinăria ISAB este o parte esențială a sistemului de rafinare din Italia, reprezentând 30% din aprovizionarea cu motorină și 20% din capacitatea totală. Când a treia cea mai mare rafinărie din Europa ajunge să fie vândută unei companii în mare parte necunoscute, acest lucru ridică cu siguranță semne de întrebare", a comentat Viktor Katona, analist la furnizorul de date Kpler.

În septembrie, Steinmetz a fost arestat în Cipru în baza unui mandat european de arestare emis de România, unde a fost condamnat, în 2020, la cinci ani de închisoare pentru corupție în dosarul de fraudă imobiliară “Ferma Băneasa”. Executivul, în vârstă de 67 de ani, a fost eliberat în această lună, după ce Curtea Supremă cipriotă a anulat o decizie anterioară de extrădare.

Steinmetz a fost asistat în Cipru de Alexia Bakoyannis, în calitate de consilier de comunicare, când se lupta cu extrădarea în România, potrivit declarațiilor legate de procedură.

Falimentul companiei de foraj Dafora Mediaș a fost suspendat CITEȘTE ȘI Falimentul companiei de foraj Dafora Mediaș a fost suspendat

Steinmetz a declarat că procesul și sentința din România au fost motivate politic. Italia și Grecia au refuzat, de asemenea, să pună în aplicare mandatul de arestare emis de București.

Miliardarul a primit o altă condamnare pentru mită, în 2021, din partea unui tribunal elvețian, într-un caz care a vizat achiziționarea unor zăcăminte de minereu de fier din Guineea. Steinmetz a făcut apel împotriva acestei decizii.

Descendent al unei dinastii de afaceri cu diamante, Steinmetz a extins puternic afacerile familiei la sfârșitul anilor 1980. Grupul BSG Resources (Beny Steinmetz Group Resources) operează în 25 de țări, cu activități în minerit, metale și petrol și gaze.

GOI Energy a precizat că "o fundație, printre ai cărei [beneficiari efectivi finali] se numără membri ai familiei domnului Steinmetz (dar nu și domnul Steinmetz), este un investitor minoritar în fondul Argus, așa cum, evident, a fost pe deplin dezvăluit autorităților italiene competente".

Aceștia au precizat că Steinmetz nu a fost un investitor în GOI Energy.

Ginerii lui Steinmetz, Ohad și Eder Schwartz, dețin în comun compania Green Oil Israel, cu sediul în Israel, care operează rafinăria Bazan situată în Golful Haifa, în nordul țării, potrivit datelor israeliene consultate de FT. Șeful GOI Energy, Michael Bobrov, deține, de asemenea, o participație de 50% în rafinăria Bazan, arată înregistrările.

Răspunzând întrebărilor FT, ministrul italian al Industriei a declarat că puterile de aur sunt menite să mențină securitatea energetică a țării, adăugând că "au fost efectuate studii aprofundate privind finanțatorii/investitorii implicați (...) precum și în ceea ce privește relațiile dintre Green Oil (Israel) Ltd (...) și membrii familiei Steinmetz".

GOI Energy a declarat că orice întrebări despre întâlnirile lui Steinmetz în Italia cu avocații GOI Energy în decembrie 2022 "ar trebui să fie adresate domnului Steinmetz", adăugând că Steinmetz "nu reprezintă în niciun fel GOI Energy".

Finanțele își fac Hub de servicii financiare CITEȘTE ȘI Finanțele își fac Hub de servicii financiare

Un purtător de cuvânt al lui Steinmetz din Israel, contactat de Financial Times la îndrumarea lui Bakoyannis, nu a putut comenta. Oficialii italieni au declarat că obiectivul principal al Romei a fost să se asigure că investitori sau țiței din Rusia nu își vor regăsi drumul în secret către rafinărie.

Îngrijorările Romei au fost atenuate de faptul că, potrivit termenilor acordului cu GOI Energy, țițeiul și capitalul de lucru pentru rafinărie sunt furnizate de Trafigura, au declarat sursele citate de FT. Bobrov a lucrat anterior pentru Trafigura, ca șef al operațiunilor traderului din Israel. Trafigura a refuzat să comenteze.

Datele societății cipriote arată că o participație de 76% din GOI Energy este deținută de Argus New Energy Fund, ai cărui acționari sunt doi avocați din Nicosia. Bobrov deține o participație de 20%.

Restul de 4% este împărțit în mod egal între Completicos Holdings, la care Bakoyannis este acționar și Itzik Gur, conform înregistrărilor companiei. Gur este un cetățean israelian, care a fost enumerat ca "asociat” al lui Steinmetz într-o citație a curții statului New York. Gur nu a putut fi contactat pentru comentarii.

GOI Energy a spus că Bakoyannis, Bobrov și Gur sunt "toți oameni de afaceri independenți (...) cu un portofoliu extins de clienți, parteneriate și colaborări”.

 

viewscnt
Afla mai multe despre
beny steinmetz
dosarul ferma baneasa
condamnare coruptie
goi energy
rafinaria lukoil sicilia
vanzare rafinarie isab
sanctiuni rusia