Furnizori: prețul final al gazelor plătit de populație se majorează în medie cu 5,6%

Furnizori: prețul final al gazelor plătit de populație se majorează în medie cu 5,6%
scris 9 ian 2018

Federația Asociațiilor Companiilor de Utilități din Energie (ACUE), organizație care îi include și pe cei importanți furnizori de gaze naturale, transmite că prețul final al acestora achitat de populație pe facturi se majorează din 10 ianuarie în medie cu 5,6%, ca urmare a creșterii costurilor cu achiziția gazelor recunoscute de ANRE în tarifele furnizorilor cu peste 8%.

"Ca urmare a creșterii costului de achiziție a gazelor naturale pe care furnizorii îl plătesc producătorilor de gaze naturale, ANRE a decis, în conformitate cu metodologia în vigoare, majorarea prețului final al gazelor naturale pentru populație în medie cu aproximativ 5,6%, începând cu data de 10 ianuarie", se arată într-un comunicat al ACUE.

Sursa citată precizează că procentul de creștere variază de la un furnizor la altul. Piața reglementată de furnizare de gaze către consumatorii casnici este dominată de doi mari jucători, Engie și E.ON, care controlează cumulat peste 90% din aceasta.

"Reamintim că, începând cu 1 aprilie 2017, prețul cu care furnizorii cumpără gazul de la producătorii interni nu mai este stabilit de autorități, fiind rezultatul evoluției cererii și ofertei din piață. ANRE analizează periodic evoluția prețului gazelor achiziționate de furnizori având obligația de a ajusta valoarea de transfer către consumatorii casnici, conform legislației în vigoare. Subliniem că această ajustare de preț a fost cauzată exclusiv de majorarea costurilor de achiziție a gazelor din producția internă,  tariful de distribuție și marja de furnizare rămânând neschimbate", se menționează în comunicatul ACUE.

Consiliul Concurenței a sancționat 12 companii de pe piața de acumulatori auto cu amenzi de peste 700.000 euro CITEȘTE ȘI Consiliul Concurenței a sancționat 12 companii de pe piața de acumulatori auto cu amenzi de peste 700.000 euro

Luni, Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a anunțat că prețurile pentru furnizarea reglementată a gazelor naturale la clienții casnici, care nu si-au schimbat furnizorul, vor crește în medie cu 4,8 lei pe lună, pentru un consum mediu de 700 Kwh/lună/loc de consum, în urma majorării cu peste 8% a sumei fixe unitare pentru acoperirea costurilor de achiziție a gazelor naturale recunoscute în tarifele furnizorilor.

”Odată cu intrarea în vigoare a prevederilor OUG 64/2016, respectiv 1 aprilie 2017, prețul gazelor naturale din producția internă se stabilește în mod liber pe piață, pe baza cererii și ofertei și constituie componenta principală a sumei fixe unitare pentru acoperirea costurilor de achiziție a gazelor naturale (CUG) și, implicit, a prețurilor finale la consumatorii casnici”, a informat ANRE.

Valoarea CUG pentru perioada 1 aprilie 2017- 31 martie 2018, de 81,48 lei/MWh, a fost aprobată în ședința Comitetului de Reglementare al ANRE din data de 30 martie 2017. Ulterior, furnizorii au solicitat creșterea acestei valori datorată creșterii prețurilor cu achiziția gazelor naturale din producția internă, în conformitate cu prevederile art. 40 din Anexa la Ordinul președintelui Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei nr. 182/2015, privind aprobarea Metodologiei pentru stabilirea CUG. Solicitările furnizorilor privind actualizarea CUG s-au situat între 0,8-1,1 bani/kwh.

”Ca urmare a analizei efectuate de către ANRE, pe baza datelor transmise de către titularii de licență de furnizare care au în portofolii clienți casnici reglementați, Comitetul de Reglementare al ANRE a aprobat nivelul CUG de 88,28 lei/MWh. Modificarea valorii CUG generează o creștere a prețurilor reglementate, concomitent cu alte actualizări ale elementelor componente ale prețurilor începând cu data de 10 ianuarie 2018. Impactul unitar în prețurile practicate de furnizorii clienților casnici reglementați, este de 0,68 bani/Kwh, ceea ce reprezinta o crestere a valorii facturii lunare estimate la nivelul unui an de 4,8 lei pentru un consum mediu de 700 Kwh/luna/loc de consum”, a precizat ANRE.

viewscnt
Afla mai multe despre
pret gaze naturale
scumpire gaze naturale
factura gaze naturale
pret productie gaze naturale
anre
furnizori gaze naturale
consumatori casnici gaze naturale