ANRE: Factura la gaze crește cu 4,8 lei pe lună, la un consum mediu, începând cu 10 ianuarie

ANRE: Factura la gaze crește cu 4,8 lei pe lună, la un consum mediu, începând cu 10 ianuarie
scris 8 ian 2018

Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a anunțat luni că prețurile pentru furnizarea reglementată a gazelor naturale la clienții casnici, care nu si-au schimbat furnizorul, vor crește în medie cu 4,8 lei pe lună, pentru un consum mediu de 700 Kwh/lună/loc de consum.

Decizia a fost aprobată luni de Comitetul de Reglementare al autorității, scrie News.ro.

”Odată cu intrarea în vigoare a prevederilor OUG 64/2016, respectiv 1 aprilie 2017, prețul gazelor naturale din producția internă se stabilește în mod liber pe piață, pe baza cererii și ofertei și constituie componenta principală a sumei fixe unitare pentru acoperirea costurilor de achiziție a gazelor naturale (CUG) și, implicit, a prețurilor finale la consumatorii casnici”, a informat ANRE.

Valoarea CUG pentru perioada 1 aprilie 2017- 31 martie 2018, de 81,48 lei/MWh, a fost aprobată în ședința Comitetului de Reglementare al ANRE din data de 30 martie 2017. Ulterior, furnizorii au solicitat creșterea acestei valori datorată creșterii prețurilor cu achiziția gazelor naturale din producția internă, în conformitate cu prevederile art. 40 din Anexa la Ordinul președintelui Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei nr. 182/2015, privind aprobarea Metodologiei pentru stabilirea CUG. Solicitările furnizorilor privind actualizarea CUG s-au situat între 0,8-1,1 bani/kwh.

FOTO Un hotel din gheață inspirat din serialul „Game of Thrones”, deschis în Laponia CITEȘTE ȘI FOTO Un hotel din gheață inspirat din serialul „Game of Thrones”, deschis în Laponia

”Ca urmare a analizei efectuate de către ANRE, pe baza datelor transmise de către titularii de licență de furnizare care au în portofolii clienți casnici reglementați, Comitetul de Reglementare al ANRE a aprobat nivelul CUG de 88,28 lei/MWh. Modificarea valorii CUG generează o creștere a prețurilor reglementate, concomitent cu alte actualizări ale elementelor componente ale prețurilor începând cu data de 10 ianuarie 2018. Impactul unitar în prețurile practicate de furnizorii clienților casnici reglementați, este de 0,68 bani/Kwh, ceea ce reprezinta o crestere a valorii facturii lunare estimate la nivelul unui an de 4,8 lei pentru un consum mediu de 700 Kwh/luna/loc de consum”, a precizat ANRE.

viewscnt
Afla mai multe despre
gaze naturale
anre