GAZE Cererea venită din Ungaria duce prețul pe BRM la peste 150 lei/MWh

GAZE Cererea venită din Ungaria duce prețul pe BRM la peste 150 lei/MWh
Florin Rusu
Florin Rusu
scris 15 iun 2023

Prețul spot al gazului a urcat din nou peste 150 lei/MWh pe piața pentru ziua următoare operată de Bursa Română de Mărfuri (BRM) ca urmare a cererii venite din partea Ungariei, care în prezent importă gaz din România la peste 95% din capacitatea tehnică de transport, și care compensează nivelul scăzut al consumului intern.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Așa cum a anunțat Profit.ro, pe 13 iunie, Ungaria a importat din România un volum record în istoria tranzitului dintre cele state, de 70,9 GWh (reprezentând 97% din capacitatea tehnică a interconectorului de la Csanadpalota), tendință care a continuat și în zilele următoare.

Consiliul Concurenței a autorizat crearea unei companii pentru realizarea unei centrale electrice cu ciclu combinat de către Complexul Energetic Oltenia și ALRO CITEȘTE ȘI Consiliul Concurenței a autorizat crearea unei companii pentru realizarea unei centrale electrice cu ciclu combinat de către Complexul Energetic Oltenia și ALRO

Pe platforma operată de BRM s-au tranzacționat 25,7 GWh cu livrare în ziua de joi, la un preț mediu de 153 lei/MWh (31,05 euro/MWh).

GAZE Cererea venită din Ungaria duce prețul pe BRM la peste 150 lei/MWh

Prețul este inferior celui de pe piața similară din Ungaria, CEEGH, unde un MWh s-a tranzacționat la un preț mediu de 37,1 euro/MWh ,și celui de pe cea mai importantă piață din regiune, cea austriacă CEGH, unde prețul mediu s-a situat la 37,5 euro/MWh.

VIDEO OMV investește într-un startup canadian specializat în tehnologii de energie geotermală. Proiecte implementate și în România CITEȘTE ȘI VIDEO OMV investește într-un startup canadian specializat în tehnologii de energie geotermală. Proiecte implementate și în România

Joi, în Ungaria vor ajunge 6,6 milioane mc (aproximativ 70 GWh), iar în Ucraina, alți 0,9 milioane mc (peste 9,5 GW).

Începând cu 13 iunie, companiile producătoare din România și traderii internaționali exportă gaze nu numai în Ungaria, ci și în Ucraina.

Nicușor Dan: Bucureștenii nu vor scăpa de avariile din sistemul de termoficare mai devreme de 10 ani CITEȘTE ȘI Nicușor Dan: Bucureștenii nu vor scăpa de avariile din sistemul de termoficare mai devreme de 10 ani

Recent, compania energetică de stat din Republica Moldova, Energocom, a anunțat că a semnat contracte de furnizare gaze cu două companii, una din România și Grecia.

Acestea sunt fie gaze exportate de companii autohtone, furnizori sau traderi, în vederea înmagazinării în Ucraina, fie au ca destinație finală Republica Moldova.

Potrivit programului guvernului Ciolacu, menținerea sprijinului oferit Republicii Moldova în ceea ce privește curentul electric și gazele naturale este una dintre cele 5 priorități de guvernare în domeniul energetic.

Exporturile de gaze au la bază importurile din Turk Stream și excedentul de gaz de pe piața internă. Consumul intern se situează în această perioadă la sub 100 GWh/zi, în timp ce producția autohtonă este de aproximativ 250 GWh/zi.

Ciolacu insistă pe tema impozitării progresive și vrea ca marile companii să fie taxate cel puțin cu 1% din cifra de afaceri. Răspunsul PNL CITEȘTE ȘI Ciolacu insistă pe tema impozitării progresive și vrea ca marile companii să fie taxate cel puțin cu 1% din cifra de afaceri. Răspunsul PNL

Capacitatea de injectare în depozite este la rândul său utilizată aproape de nivelurile maxime, la 115-120 GWh/zi, ceea ce obligă producătorii interni, în special OMV Petrom, să exporte excedentul de producție care nu poate fi comercializat pe piața internă.

viewscnt
Afla mai multe despre
gaze
românia
ungaria
ucraina
turk stream
record
exporturi
moldova