Ungaria a importat în luna iulie un volum record de gaz via România, o mare parte din acesta fiind gaz rusesc, transportat prin Turk Stream, dar și gaz din producția internă a companiilor românești, care, în absența unui consum intern ridicat și în condițiile unui grad de umplere a depozitelor semnificativ, au fost nevoite să livreze în exterior o parte din producție, relevă datele analizate de Profit.ro.
“În Iulie, fluxurile de gaze dinspre România au atins un nivel record, funcționând la capacitate tehnică maximă. Media zilnică a depășit cu 3% livrările din iunie (însumând 2.291 GWh) și a fost cu 17% mai mare decât cea înregistrată în aceeași perioadă a anului trecut. Rata de utilizare pentru produsele de capacitate anuală (2.135 GWh) și trimestrială (307 GWh) rezervate a fost de 100%. Nu au fost înregistrate exporturi”, precizează reglementatorul maghiar al pieței, MEKH.
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
În luna iulie, în România au intrat aproximativ 70 GWh/zi prin punctul de interconectare cu Bulgaria de la Negru Vodă, și 78 GWh/zi au fost exportați prin punctul de interconectare cu Ungaria de la Csanadpalota.
O cantitate similară, de 75 GWh/zi, au fost reexportată de Ungaria către Ucraina. O parte din aceasta a fost la rândul său reexportată de Ucraina către Slovacia, restul fiind probabil înmagazinată.
România înmagazinează în prezent aproximativ 100-110 GWh/zi, în acest ritm depozitele urmând a se umple în mai puțin de 20 de zile.
CITEȘTE ȘI VIDEO Hagi deschide un hotel, pentru AcademieConsumul intern extrem de redus, de doar 125-130 GWh/zi în timpul săptămânii și 105-110 GWh/zi în weekend, la o producție curentă de aproximativ 250 GWh. Pe lângă consumul casnic redus pe perioadă de vară, un alt element care cântărește greu pe partea de cerere este închiderea, începând cu 1 august, a celui mai mare consumator autohton, Azomureș.
Combinatul fusese redeschis la 50% din capacitate la finalul lunii iunie, consumul intern de gaze fiind majorat la acea dată cu un milion de metri cubi pe zi, peste 10,5 GWh/zi. Azomureș se închisese la începutul lunii decembrie în special din cauza prețului mare al gazelor.
După umplerea depozitelor, în absența unei creșteri spectaculoasă a consumului intern, improbabilă, producătorii români vor fi nevoiți să-și majoreze exporturile, pe lângă închiderea zăcămintelor în vederea efectuării de lucrări de mentenanță.