Germania are atât de multă energie regenerabilă încât trebuie să îi plătească pe consumatori să o utilizeze

Germania are atât de multă energie regenerabilă încât trebuie să îi plătească pe consumatori să o utilizeze
scris 12 mai 2016

Săptămâna trecută cantitatea de energie regenerabilă produsă în Germania a fost atât de mare încât duminică prețurile au fost negative, ceea ce înseamnă că, pentru câteva ore, consumatorii au fost plătiți să utilizeze energie, informează publicația de business Quartz citând datele furnizate de centrul de reflexie Agora Energiewende.

În mod normal, sursele de energie regenerabilă sunt responsabile pentru 33% din mixul energetic al Germaniei însă duminică, 8 mai, vremea însorită și vânturile au făcut ca turbinele eoliene, parcurile fotovoltaice și hidrocentralele să producă 54,6 gigawați de energie electrică, adică aproximativ 80% din energia electrică consumată în acel moment în țară. În consecință, prețul energiei electrice a coborât în teritoriu negativ, iar în jurul orei 1 PM era de minus 130 de euro pentru un megawat, ceea ce înseamnă că furnizorii de energie erau plătiți de producători ca să le cumpere energia electrică.

Deși acest surplus de energie a fost o veste bună pentru consumatori, producătorii de energie au avut de suferit, precizează Quartz. În timp ce unele centrale pe bază de gaz pot fi oprite, alte instalații, cum sunt centralele nucleare sau cele pe cărbune, nu pot fi oprite la fel de repede.

Din păcate însă instalațiile regenerabile nu pot asigura tot timpul necesarul de energie al Germaniei. Companiile care utilizează o cantitate mare de energie nu au funcționat la nivel normal în ziua de duminică iar vremea favorabilă a permis creșterea cantității de energie produsă din surse regenerabile. Într-o zi obișnuită, regenerabilele produc mai puțin de jumătate din electricitatea consumată în Germania. Însă aceste probleme trebuie corectate deoarece obiectivul Germaniei este ca în anul 2050 să utilizeze numai energie regenerabilă. Țara vecină Danemarca înregistrează și ea variații ale energiei electrice produse de turbinele eoliene, astfel că în luna iulie a anului trecut 140% din necesarul de energie al Danemarcei a fost produs de turbinele eoliene astfel că excesul de electricitate a fost vândut companiilor de utilități din Germania.

Sursa: Agerpres

viewscnt
Afla mai multe despre
energie regenerabila