Germania împrumută 10 miliarde euro subsidiarei locale a Gazprom pentru a preveni intrarea ei în insolvență. "De ce nu finanțează cancelarul nostru direct fabricile de arme ale Rusiei?!"

Germania împrumută 10 miliarde euro subsidiarei locale a Gazprom pentru a preveni intrarea ei în insolvență. "De ce nu finanțează cancelarul nostru direct fabricile de arme ale Rusiei?!"
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 15 iun 2022

Gazprom Germania, subsidiara locală a gigantului rus de stat producător de gaze naturale Gazprom, preluată în administrare de autoritățile germane în aprilie, va primi un împrumut de circa 10 miliarde euro pentru a nu intra în insolvență.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Creditul va fi acordat de către banca de stat germană KfW, iar executivul german a dat asigurări că banii vor fi utilizați exclusiv pentru finanțarea operațiunilor companiei și pentru menținerea aprovizionării cu gaze a Germaniei, extrem de dependentă de gazele rusești, fondurile neputând ajunge la compania-mamă din Federația Rusă.

EXCLUSIV LISTA actualizată a schimbărilor fiscale pregătite: Restricționarea unor coduri CAEN pe microîntreprindere și impozitarea dură a câștigurilor din jocuri de noroc. Plus alte tăieri, limitări și majorări CITEȘTE ȘI EXCLUSIV LISTA actualizată a schimbărilor fiscale pregătite: Restricționarea unor coduri CAEN pe microîntreprindere și impozitarea dură a câștigurilor din jocuri de noroc. Plus alte tăieri, limitări și majorări

În plus, potrivit sursei citate, Gazprom Germania va fi plasată în administrare de stat pe termen lung. Inițial, custodia statului german asupra subsidiarei era programată să ia sfârșit în septembrie.

Gazprom Germania va fi redenumită Securing Energy for Europe GmbH, a declarat un purtător de cuvânt al guvernului german pentru Reuters.

GALERIE FOTO Emmanuel Macron a ajuns în România CITEȘTE ȘI GALERIE FOTO Emmanuel Macron a ajuns în România

"Cu această abordare, guvernul german poate menține controlul asupra acestei infrastructuri energetice critice și poate preveni amenințările la adresa securității energetice a Germaniei", se arată într-o declarație a executivului de la Berlin.

În mai, Kremlinul a sancționat mai multe filiale ale Gazprom Germania, inclusiv pe cea românească WIEE, ca măsură de retaliere împotriva sancțiunilor vestice care i-au fost aplicate pentru agresiunea sa militară asupra Ucrainei. Autoritățile, persoanele juridice și cetățenii din Federația Rusă nu mai pot să încheie tranzacții cu entitățile sancționate, să își îndeplinească obligațiile față de acestea în baza unor tranzacții deja încheiate și să deruleze tranzacții financiare în beneficiul lor, incluse contracte de comerț international.

GRAFICE Dobânzile pe termen lung ale României merg spre 9%, după o creștere abruptă în ultimele zile CITEȘTE ȘI GRAFICE Dobânzile pe termen lung ale României merg spre 9%, după o creștere abruptă în ultimele zile

La începutul lui iunie, presa germană scria că sancțiunile impuse de Rusia împotriva companiei Gazprom Germania și a filialelor acesteia i-ar putea costa pe contribuabilii și consumatorii de gaze germani cinci miliarde de euro pe an, sub forma costurilor achizițiilor de gaze din alte surse.

"Am ajuns să salvăm compania rusă Gazprom Germania cu banii contribuabililor germani! Păi atunci de ce nu finanțează cancelarul nostru direct fabricile de arme ale Rusiei?", a comentat Paul Ronzheimer, redactorul-șef adjunct al BILD, una dintre cele mai influente publicații din Germania.

EXCLUSIV Dacia explică invitația-surpriză pentru angajați la plecări voluntare CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Dacia explică invitația-surpriză pentru angajați la plecări voluntare

Statul german nu a naționalizat încă Gazprom Germania, care continuă să se afle juridic sub controlul unei entități "de garsonieră" din Moscova.

Informația privind acordarea creditului de stat de 10 miliarde euro către Gazprom Germania a venit la scurt timp după reducerea cu 40% a fluxului de gaze rusești prin conducta Nord Stream 1.

viewscnt
Afla mai multe despre
gazprom germania
importuri gaze rusia
germania dependenta gaze rusia