Germania oprește trei din ultimele șase centrale nucleare rămase în funcțiune în țară, în cadrul strategiei de renunțare la energia atomică

Germania oprește trei din ultimele șase centrale nucleare rămase în funcțiune în țară, în cadrul strategiei de renunțare la energia atomică
Profit.ro
Profit.ro
scris 31 dec 2021

Germania va opri trei dintre ultimele sale șase centrale nucleare rămase în funcțiune, acesta fiind un nou pas în strategia sa de renunțare la energia atomică, pe măsură ce își îndreaptă atenția către sursele regenerabile, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Guvernul a decis să-și accelereze renunțarea treptată la energia nucleară, după topirea reactorului Fukushima din Japonia în 2011, când un cutremur și un tsunami au distrus centrala de coastă în cel mai mare dezastru nuclear din lume după cel de la Cernobîl, cu 25 de ani în urmă, scrie News.ro.

Startup-ul polonez Lerta atrage aproape 3 milioane de euro, inclusiv pentru extinderea în România. Cei mai mulți bani au venit de la Photon Energy, prezent pe piața locală cu proiecte de energie solară CITEȘTE ȘI Startup-ul polonez Lerta atrage aproape 3 milioane de euro, inclusiv pentru extinderea în România. Cei mai mulți bani au venit de la Photon Energy, prezent pe piața locală cu proiecte de energie solară

Reactoarele Brokdorf, Grohnde și Gundremmingen C, conduse de companiile de utilități E.ON și RWE, vor fi oprite vineri după trei decenii și jumătate de funcționare.

Ultimele trei centrale nucleare - Isar 2, Emsland și Neckarwestheim II - vor fi oprite până la sfârșitul anului 2022. Eliminarea treptată a unei energii considerată de unele părți drept curată și ieftină este un pas ireversibil pentru cea mai mare economie a Europei, care are obiective climatice ambițioase și prețuri în creștere la energie.

”Pentru industria energetică din Germania, eliminarea treptată a energiei nucleare este definitivă”, a declarat Kerstin Andreae, șeful asociației BDEW din industria energetică.

Cele șase centrale nucleare au contribuit la aproximativ 12% din producția de energie electrică din Germania în 2021, au arătat cifrele preliminare ale BDEW.

Ponderea energiei regenerabile a fost de aproape 41%, cărbunele generând puțin sub 28% și gazul în jur de 15%.

Germania își propune ca sursele regenerabile să satisfacă 80% din cererea de energie până în 2030 prin extinderea infrastructurii de energie eoliană și solară.

Noul guvern, care intenționează să intensifice eforturile de protecție a climei, a susținut eliminarea treptată a energiei nucleare în acordul său de coaliție.

Ministrul Economiei și Protecției Climei, Robert Habeck, a declarat miercuri că nu vede o slăbire a consensului antinuclear în Germania.

Grupurile ecologiste au salutat mișcarea, dar au avertizat că 2022 nu este adevăratul sfârșit al erei nucleare în Germania.

”Trebuie să spunem că vor mai exista fabrici de îmbogățire a uraniului în Germania, precum cea din Gronau. Există și un reactor de cercetare în Garching care încă funcționează cu uraniu pentru arme”, a declarat pentru Reuters Arne Fellermann, manager la grupul de mediu BUND.

Întrebat despre posibile pierderi de locuri de muncă, primarul din Gundremmingen, Tobias Buehler, a spus că angajații centralei vor fi ocupați cu demontarea reactorului după oprire.

”Și această perioadă de dezafectare va dura cu siguranță încă unul sau două decenii”, a spus Buehler. Costurile totale pentru dezafectare sunt estimate de E.ON la 1,1 miliarde de euro (1,25 miliarde de dolari) per centrala.

În 2020, E.ON a constituit provizioane de 9,4 miliarde de euro pentru faza post-operațională nucleară, inclusiv dezmembrarea instalației, ambalarea și curățarea deșeurilor radioactive.

Dezafectarea este de așteptat să fie finalizată până în 2040.

Guvernul japonez a elaborat marți un plan pentru eliberarea în mare a apei contaminate din centrala nucleară Fukushima, spre nemulțumirea Chinei și Coreii de Sud.

viewscnt
Afla mai multe despre
germania
centrale nucleare