Germania și Spania insistă pentru excluderea energiei nucleare din obiectivele UE privind energiile regenerabile

Germania și Spania insistă pentru excluderea energiei nucleare din obiectivele UE privind energiile regenerabile
Profit.ro
Profit.ro
scris 17 mar 2023

Șapte state membre UE, printre care Germania, Spania și Danemarca, și-au intensificat opoziția față de eforturile Franței de a include energia nucleară în obiectivele UE privind energiile regenerabile, potrivit unei scrisori consultate de Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Uniunea Europeană negociază ținte mai ambițioase privind extinderea energiilor regenerabile în acest deceniu, însă discuțiile s-au blocat din cauza unei dispute vizând posibilitatea ca țările să își îndeplinească obiectivele utilizând "hidrogen low-carbon" produs pe bază de energie nucleară.

FOTO Contractele de transport al gazelor naturale ce vor fi extrase din cel mai mare zăcământ din Marea Neagră românească - semnate CITEȘTE ȘI FOTO Contractele de transport al gazelor naturale ce vor fi extrase din cel mai mare zăcământ din Marea Neagră românească - semnate

Miniștrii din șapte state membre (Austria, Danemarca, Germania, Irlanda, Luxemburg, Portugalia și Spania) au trimis o scrisoare președinției sudeze a UE în care cer ca sursele non-regenerabile să nu fie luate în calcul pentru atingerea obiectivelor privind energiile regenerabile, scrie Agerpres.

"Includerea hidrogenului low-carbon și a combustibilor low-carbon în țintele privind energiile regenerabile în 2030 ar însemna o diluare a ambițiilor și ar încetini dezvoltarea regenerabilelor, ceea ce, pe cale de consecință, ar pune în pericol atingerea obiectivelor climatice", scriu miniștrii în scrisoarea trimisă președinției suedeze și consultată de Reuters.

Potrivit semnatarilor, deceniul actual va fi unul decisiv pentru limitarea schimbărilor climatice iar energia și hidrogenul din sursele regenerabile vor fi principalii factori care vor sta la baza reducerii emisiilor necesare pentru limitarea schimbărilor climatice. "Noi capacități de energie regenerabilă pot fi instalate într-un interval scurt de timp și la costuri competitive", susțin semnatarii scrisorii.

Energia nucleară este o sursă low-carbon dar nu una regenerabilă. Acest tip de energie creează diviziuni în rândul statelor membre, în condițiile în care Austria și Luxemburg se opun vehement, în timp ce altele, inclusiv Germania, își închid treptat centralele nucleare, iar altele, precum Danemarca și Irlanda, nu au centrale nucleare.

Franța, o țară care în mod istoric s-a bazat pe energia nucleară pentru 70% din producția de electricitate, s-a plasat în fruntea țărilor care vor să acorde un loc energiei nucleare în atingerea țintelor privind energiile regenerabile. Luna trecută, Franța, Polonia, Cehia și alte șase state membre UE, printre care și România, au avertizat că excluderea energiei nucleare din țintele privind energiile regenerabile ar încetini dezvoltarea hidrogenului, un combustibil pe care Europa mizează pentru decarbonizarea industriei grele.

Un diplomat european a dezvăluit că există o frustrare în rândul unor state membre cu privire la insistența Franței pentru includerea energiei nucleare într-o fază atât de târzie a negocierilor. La aceasta se adaugă nemulțumirile provocate de o dispută separată în care Germania blochează o lege UE cu privire la emisiile autoturismelor, după ce anterior a fost de acord cu ceea ce s-a convenit. Aceste mutări ale primelor două economii ale Europei "creează sentimentul că marile state membre joacă după un alt set de reguli decât statele mici", a spus diplomatul citat de Reuters. 

viewscnt
Afla mai multe despre
energie nucleara
spania
germania