Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, afirmă că România este în continuare una dintre țările cu cele mai mici prețuri la energie electrică și gaze naturale din Uniunea Europeană. Burduja invocă, în acest sens, date ale Eurostat care arată că în primele trei luni ale acestui an, în România, prețul la gaz natural plătit de populație a fost al patrulea cel mai mic din UE, iar la electricitate al cincilea cel mai mic la nivelul statelor membre ale Uniunii.
”În primul trimestru al anului 2024, țara noastră a avut al patrulea cel mai mic preț la gaze naturale și al cincilea la energie electrică. Suntem încrezători că această tendință va continua și în trimestrul al doilea, datorită ajustării și prelungirii schemei de plafonare a prețurilor până la 31 martie 2025. Deși perioada caniculară a adus prețuri mai mari pe piețele spot, acestea nu au avut un impact negativ asupra facturilor primite de gospodării”, spune ministrul Energiei.
24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ACUE, ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed, eMag
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: ACUE, Electrica Furnizare, Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania
Potrivit lui Burduja, datele primite pentru luna iunie de la principalii furnizori de energie electrică indică faptul că prețurile facturate au fost cu până la 14% mai mici decât plafonul stabilit, ”protejând astfel consumatorii și bugetul de stat”.
Sebastian Burduja subliniază că investițiile strategice rămân prioritare pentru autoritățile române.
”Săptămâna trecută am semnat alte 25 de contracte de finanțare în valoare de peste 3,5 miliarde de lei pentru modernizarea rețelelor electrice de distribuție. În total, am atras pentru rețele, finanțări europene nerambursabile de aproape 7,5 miliarde de lei, mai mult decât în ultimele trei decenii”, mai notează ministrul.
CITEȘTE ȘI VIDEO Un avion cu 62 de oameni la bord s-a prăbușitAcesta adaugă că în toamna acestui an va fi lansat un apel competitiv pentru investiții în capacități de stocare a energiei electrice, în valoare de 150 milioane de euro.
”Principala preocupare a mea și a echipei de la Ministerul Energiei rămâne protejarea consumatorilor și asigurarea accesului la energie la prețuri corecte, acum și în viitor”, conchide Burduja.