GRAFIC Republica Moldova și-a asigurat în noiembrie 82% din necesarul de electricitate din România. De la cine a cumpărat și la ce prețuri

GRAFIC Republica Moldova și-a asigurat în noiembrie 82% din necesarul de electricitate din România. De la cine a cumpărat și la ce prețuri

Inquam Photos

Profit.ro
Profit.ro
scris 10 feb 2023

Ca urmare a urmare a reducerii cantităților gazelor livrate Republicii Moldova de către Gazprom și a atacurilor ruse asupra mai multor obiective energetice din Ucraina, compania desemnată de Guvernul de la Chișinău cu asigurarea siguranței energetice, Energocom, a achiziționat în luna noiembrie 82% din necesarul de electricitate din România, de pe bursele spot operate de OPCOM, dar și prin contracte bilaterale semnate cu Hidroelectrica, Nuclearelectrica, OMV Petrom, CE Oltenia și CE Craiova.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

Anul trecut, Energocom a încheiat pentru prima dată contracte bilaterale de livrare de electricitate, fără intermediari, de la producători din Ucraina și România, iar atunci când a fost necesar a achiziționat electricitate și de pe piețele spot, pentru ziua următoare și intrazilnică, operate de OPCOM, după ce obținuse în prealabil o licență de trading de la Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) de la București și și-a deschis o sucursală în România.

GRAFIC OMV Petrom a devenit întâiul importator de gaze al României după ce a fost desemnat FUI CITEȘTE ȘI GRAFIC OMV Petrom a devenit întâiul importator de gaze al României după ce a fost desemnat FUI

În ceea ce privește prețurile de achiziție plătite de Energocom pentru importuri, cele din România au fost de departe cele mai ridicate.

Sursa: Energocom

Sursa: Energocom

Astfel, în timp ce din Ucraina compania moldovenească a importat electricitate la un preț de 1,51 lei moldovenești/KWh (0,36 RON/MWh), pentru importurile din România (în special pentru cele de pe OPCOM) prețul mediu ponderat a fost de 3,72 lei moldovenești/KWh (0,9 RON/KWh).

Acestea sunt prețuri de achiziție, în care nu sunt cuprinse costurile operaționale, taxele vamale, tarifele de transport și distribuție.

Bulgaria, Ungaria, România și Slovacia au cerut Comisiei Europene fonduri suplimentare pentru a-și dezvolta infrastructura energetică, astfel încât să poată importa mai mult gaz din Azerbaidjan CITEȘTE ȘI Bulgaria, Ungaria, România și Slovacia au cerut Comisiei Europene fonduri suplimentare pentru a-și dezvolta infrastructura energetică, astfel încât să poată importa mai mult gaz din Azerbaidjan

Totodată, Energocom a anunțat că va continua să achiziționeze și în luna februarie energie electrică de la Nuclearelectrica din România, câte 30 MWh bandă pe timp de zi și câte 10 MWh bandă pe timp de noapte. În total, în luna februarie, Energocom va achiziționa de la Nuclearelectrica 16,240 MWh. Prețul energiei, în baza acestui contract, este de 450 RON/MWh.

Energocom a anunțat recent că România a acoperit, în luna ianuarie, aproximativ 10% din consumul de electricitate al Republicii Moldova, 4% provenind de la Nucleaelectrica, iar 6% de pe piețele spot operate de OPCOM.

În ceea ce privește exportul de electricitate, printr-o recentă modificare legislativă, producătorilor de energie electrică din surse fosile din România li se permite să practice prețuri mai mari de 450 lei/MWh la curentul vândut în Republica Moldova, prin adăugarea la acest preț a costurilor certificatelor CO2 obligatoriu de achiziționat conform legislației climatice europene.

Administratorul piețelor centralizate de energie electrică din România, OPCOM, companie controlată de operatorul sistemului energetic național românesc, Transelectrica, și-ar putea extinde activitatea peste Prut, urmând să devină operatorul de piață electrică din Republica Moldova.

viewscnt
Afla mai multe despre
romania
export
energie
moldova
nuclearelectrica
omv petrom
hidroelectrica
opcom
ce oltenia