România ar putea administra piața de energie electrică din Republica Moldova

România ar putea administra piața de energie electrică din Republica Moldova
Profit.ro
Profit.ro
scris 27 ian 2023

Administratorul piețelor centralizate de energie electrică din România, OPCOM, companie controlată de operatorul sistemului energetic național românesc, Transelectrica, și-ar putea extinde activitatea peste Prut.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
30 mai - Profit News TV - Maraton Fonduri Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC Bank, Fabrica de Consultanță.
11 iunie - Medika TV - Maraton Sănătatea Aparatului Urinar
12 iunie - Profit News TV - Maraton Energie
13 iunie - Eveniment Profit.ro - Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Infinity Capital Investments, Sphera, Teraplast
17 iunie - Eveniment Profit.ro - Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield

Transelectrica a primit joi o delegație oficială din Republica Moldova, condusă de vicepremierul Andrei Spînu, totodată ministru al Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, aflată în România într-o vizită dedicate temei consolidării colaborării în domeniul energetic dintre cele două țări.

Nokia a depășit așteptările privind profitul operațional trimestrial și prognozează vânzări mai mari în 2023 CITEȘTE ȘI Nokia a depășit așteptările privind profitul operațional trimestrial și prognozează vânzări mai mari în 2023

În cadrul întâlnirii a fost abordată analiza oportunității de extindere a OPCOM (Operatorul pieței de energie electrică și de gaze naturale din România), filială a CNTEE Transelectrica SA, pe piața de energie electrică din Republica Moldova, fiind agreați astfel pașii următori pentru ca OPCOM să devină operatorul de piață electrică din Republica Moldova. La discuții au luat parte Gabriel Andronache, președintele Directoratului CNTEE Transelectrica SA, Bogdan Toncescu, membru al Directoratului, precum și Victor Ionescu, directorul general OPCOM″, se arată într-un comunicat al Transelectrica.

Potrivit sursei citate, vizita de la sediul CNTEE Transelectrica SA vine în continuarea discuțiilor găzduite miercuri, 25 ianuarie 2023, de Ministerul Energiei, privind dezvoltarea cooperării energetice dintre România și Republica Moldova prin proiecte concrete.

ULTIMA ORĂ Grupul austriac HS Timber, fostul Holzindustrie Schweighofer, declanșează, după exact un an, o nouă restructurare a afacerii din România. Angajați afectați CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Grupul austriac HS Timber, fostul Holzindustrie Schweighofer, declanșează, după exact un an, o nouă restructurare a afacerii din România. Angajați afectați

″Președintele Directoratului Transelectrica, Gabriel Andronache, a participat la întâlnirea de la Ministerul Energiei, dedicată proiectelor de interconectare energetică, susținând principalele priorități bilaterale în ceea ce privește transportul energiei electrice. Pe masa discuțiilor cu partenerii moldoveni s-au aflat soluțiile de urgentare a proiectului Liniei Electrice Aeriene 400 kV de interconexiune Suceava (RO) – Bălți (MD), precum și soluțiile de dezvoltare a unei noi interconexiuni printr-o linie de 400 kV. Acestea vor fi incluse într-o actualizare a Memorandumului de Înțelegere între Guvernul României și Guvernului Republicii Moldova privind interconectarea sistemelor energetice (gaze naturale și rețele electrice). Totodată, printre subiectele tratate s-a numărat și stadiul demersurilor de integrare a ÎS Moldelectrica în cadrul ENTSO-E, proces pentru care Transelectrica și-a reafirmat sprijinul, prin punerea la dispoziția operatorului de transport și sistem din Moldova a expertizei necesare îndeplinirii pașilor de conformitate″, mai relevă sursa citată.

Republica Moldova, care s-a confruntat în ultima parte a anului trecut cu mari probleme de aprovizionare cu energie electrică din cauza atacurilor Rusiei asupra sistemului energetic al Ucrainei, beneficiind de sprijin din partea României, își asigură în prezent curentul electric necesar și din achiziții de pe piețe spot românești operate de OPCOM efectuate de Energocom, furnizorul de stat de peste Prut.

viewscnt
Afla mai multe despre
romania energie republica moldova
opcom republica moldova
transelectrica republica moldova