Nuclearelectrica va acoperi 4% din consumul de electricitate al Republicii Moldova: contract semnat la un preț de 450 lei/MWh

Nuclearelectrica va acoperi 4% din consumul de electricitate al Republicii Moldova: contract semnat la un preț de 450 lei/MWh
Florin Rusu
Florin Rusu
scris 29 dec 2022

România va acoperi, în luna ianuarie, aproximativ 10% din consumul de electricitate al Republicii Moldova, 4% provenind de la Nucleaelectrica, iar 6% de pe piețele spot operate de OPCOM.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Operatorul centralei de la Cernavodă a semnat un contract cu compania moldovenească Energocom, mandatată de Guvernul de la Chișinău să identifice surse de alimentare cu gaze și energie, un nou contract de vânzare-cumpărare a energiei electrice pentru luna ianuarie ce prevede „achiziția a 10 MWh bandă pe timp de noapte și 30 MWh bandă pe timp de zi”.

Prețul, potrivit Energocom, este de 450 lei/MWh.

VIDEO viral - Biden surprins spunând \ CITEȘTE ȘI VIDEO viral - Biden surprins spunând "Acordul de la Viena este mort”

Compania moldovenească susține că în luna ianuarie necesarul de consum de energie electrică al părții vestice a Republicii Moldova (inclusiv Chișinău), va fi acoperit în proporție de 60% de Moldgres (centrala din Transnistria alimentată cu gazul rusesc contractat de la Gazprom), iar în proporție de 30% va constitui energia electrică produsă de CET-uri și din surse regenerabile. Alte aproximativ 10% din necesar vor fi procurate de la furnizori din România, inclusiv pentru a acoperi deficitul de energie în orele de vârf.

În urmă cu o zi, Energocom a prelungit pentru luna ianuarie contractul pe care îl are cu Moldgres, cu Centrala de la Cuciurgan, la același preț, de 73 dolari/MWh., cu aproximativ 15 dolari/MWh mai redus decât cel din contractulk semnat cu Nuclearelectrica.

România a fost, pe 20 decembrie, exportator net de gaze, pentru prima dată în ultimul an și în premieră pentru sezonul de iarnă, majoritatea gazelor fiind exportate în Republica Moldova.

Fostul ministru Mircea Dușa a murit CITEȘTE ȘI Fostul ministru Mircea Dușa a murit

Importurile de 6,4 milioane mc de gaze efectuate prin România sunt menite a alimenta Chișinăul și partea de vest a Republicii Moldova, care nu mai sunt alimentate cu gaz rusesc provenit direct de la Gazprom, care ajunge exclusiv în Transnistria, pentru alimentarea centralei de la Cuciurgan, de unde Chișinăul și vestul R Moldova se alimentează cu energie electrică.

„Pentru prima dată în istoria țării noastre, malul drept nu va consuma gaze livrate de Gazprom. Încă de anul trecut, am promis că vom face rezerve și vom găsi alternative pentru a nu mai fi dependenți de o singură sursă. Am reușit acest lucru”, a declarat recent vicepremierul moldovean Andrei Spînu.

În ceea ce privește exportul de electricitate, printr-o recentă modificare legislativă, producătorilor de energie electrică din surse fosile din România li se permite să practice prețuri mai mari de 450 lei/MWh la curentul vândut în Republica Moldova, prin adăugarea la acest preț a costurilor certificatelor CO2 obligatoriu de achiziționat conform legislației climatice europene.

viewscnt
Afla mai multe despre
romania
export
energie
moldova
. nuclearelectrica