GRAFICE Prețul gazelor a urcat cu 50% în ultimele 50 de zile, ajungând la nivelul celui reglementat

GRAFICE Prețul gazelor a urcat cu 50% în ultimele 50 de zile, ajungând la nivelul celui reglementat
Florin Rusu
Florin Rusu
scris 26 iul 2023

Prețul gazelor tranzacționate pe piața pentru ziua următoare (PZU) operată de Bursa Română de Mărfuri (BRM) a crescut cu 10 lei/MWh în ultima săptămână, marți situându-se în apropierea celui reglementat, de 150 lei/MWh, pe care producătorii interni sunt obligați să-l practice în raport cu furnizorii în vederea acoperii consumului consumatorilor casnici și societăților de termoficare.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Dacă, în urmă cu o săptămână, un MWh se cumpăra cu 139 lei, marți, 25 iulie, prețul urcase la 149,9 lei.

Explicația: În prezent, România este o țară de tranzit, atât către Ungaria, cât și către Republica Moldova și Ucraina, iar prețul de pe piața internă este dictat de prețul de pe piețele importatoare, mai puțin tarifele de transport.

Eurodeputații au respins propunerea privind plafonarea veniturilor excepționale ale producătorilor de electricitate CITEȘTE ȘI Eurodeputații au respins propunerea privind plafonarea veniturilor excepționale ale producătorilor de electricitate

Astfel, aprecierea gazelor de pe piețele spot operate de BRM are ca principală explicație evoluția prețului de pe piețele vecine, în special Ungaria.

România reexportă în Ungaria prin punctul de interconectare de la Csanadpalota aproximativ 6,5 milioane mc (70 GWh) pe zi, peste jumătate din gazele importate via Bulgaria (peste 11 milioane mc/zi sau 120 GWh).

Alte 1,5-1,7 milioane mc sunt exportate către Republica Moldova prin punctul de interconectare de la Ungheni, iar 3,8 milioane mc ajung în Ucraina prin punctul de la Isaccea.

DOCUMENT Proprietarul Alexandrion pregătește parc solar de peste 200 MW în Dobrogea CITEȘTE ȘI DOCUMENT Proprietarul Alexandrion pregătește parc solar de peste 200 MW în Dobrogea

Volumul ridicat de gaze importat de Ungaria via România face ca prețul de pe BRM să-l urmeze pe cel din Ungaria.

În prezent, prețul de pe piața pentru ziua următoare a bursei maghiare de gaze CEEGEX se situează la 32,7 euro/MWh, cu 2,3 euro peste cel de pe BRM, unde un MWh cu livrare în ziua de marți s-a tranzaționat la un preț mediu de 149,9 lei (sau 30,4 euro). Diferența de 2,3 euro/MWh reprezintă costul cu tarifele de transport către Ungaria.

Prețul mediu ponderat de pe CEEGEX a crescut în weekend la 32,44 euro pe MWh, de la o medie de 29-31 euro/MWh în cursul săptămânii precedent.

Prețul la gaze pe CEEGEX și, implicit, cel de pe BRM, au înregistrat o scădere aproape continuă de la jumătatea lunii decembrie a anului trecut.

Ambasadoarea SUA despre listarea Hidroelectrica: Suntem mândri că mulți investitori americani au participat. Hidroelectrica are un avantaj competitiv unic CITEȘTE ȘI Ambasadoarea SUA despre listarea Hidroelectrica: Suntem mândri că mulți investitori americani au participat. Hidroelectrica are un avantaj competitiv unic

Pe 14 decembrie 2022, gazul se tranzacționa cu 128/MWh pe CEEGEX și cu aproximativ 110 euro/MWh pe BRM.

În prima săptămână a lunii iunie prețul spot al gazului a scăzut la 25 euro/MWh pe CEEGEX și la 20,5 euro/MWh (aproximativ 100 lei/MWh) pe BRM, acestea fiind minimele atinse pe cele 2 piețe în acest an.

În ultima lună și jumătate însă, prețul spot al gazului s-a majorat cu 50% față de minimul atins la începutul lunii pe BRM.

viewscnt
Afla mai multe despre
preț
spot
pzu
românia
ungaria
ucraina
moldova