GRAFICE România intră în perioada geroasă cu unul dintre cele mai mici prețuri la electricitate din UE

GRAFICE România intră în perioada geroasă cu unul dintre cele mai mici prețuri la electricitate din UE
Florin Rusu
Florin Rusu
scris 8 ian 2024

Producția ridicată de energie hidro și eoliană, fiecare cu o medie orară de aproximativ 2500 de MW, face ca România să fie una dintre cele mai ieftine piețe europene de energie la începutul perioadei mai reci, care a început astăzi, conform datelor analizate de Profit.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Prețul energiei cu livrare în ziua de luni este în România de 97,6 euro/MWh, același ca în Bulgaria. Acesta este cel de-al doilea cel mai mic preț de pe piețele spot europene, numai Grecia înregistrând unul inferior, de 96,6 euro/MWh.

FOTO - MOL aduce un nou CEO în România. Vânzări record de carburanți pe piața locală - INFOGRAFIC CITEȘTE ȘI FOTO - MOL aduce un nou CEO în România. Vânzări record de carburanți pe piața locală - INFOGRAFIC

Comparativ, prețul din Germania și Franța se situează la 102,23 euro/MWh.

Prețuri mai reduse se mai înregistrează și în câte 2 regiuni din Norvegia și Suedia, de aproximativ 50 de euro/MWh, care însă sunt compensate de prețurile din celelalte regiuni ale celor 2 state, de peste 100 euro/MWh.

GRAFICE România intră în perioada geroasă cu unul dintre cele mai mici prețuri la electricitate din UE

În pofida creșterii consumului la o medie orară de peste 8.000 MW, România este exportator net ca urmare a nivelului ridicat al producției de peste 9.000 MW în dimineața zilei de luni.

Ministerul Energiei reacționează la anunțul Profit.ro privind licitația anulată pentru studiul de fezabilitate Tarnița CITEȘTE ȘI Ministerul Energiei reacționează la anunțul Profit.ro privind licitația anulată pentru studiul de fezabilitate Tarnița

Ploile din ultimele zile au făcut ca producția de energie hidro să crescă la peste 2500 MW, iar vântul a dus producția de energie eoliană la cifre similare.

Energia produsă de hidrocarburi se situa luni dimineață la o medie orară de 1.800 MW, iar cea pe cărbune la 900 MW.

România exportă spre Republica Moldova aproape 1.000 de MW de electricitate luni dimineață, dar cea mai mare parte din această energie se duce mai departe spre Ucraina.

viewscnt
Afla mai multe despre
pret
energie
romania
europa