Public Power Corporation (PPC), cea mai mare companie energetică din Grecia, la care statul elen este cel mai mare acționar, cu peste 34% din capital, și care a preluat în urmă cu 2 ani principalele operațiuni din România ale italienilor de la Enel, spune că poate dezvolta centre de date, alimentate de capacități proprii de generare de energie electrică, cu putere instalată însumată de până la 5.000 MW, în Europa de Est, inclusiv în România, precum și în regiunea Mediteranei de Est.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
″Trebuie să îmbrățișăm revoluția tehnologică creată de inteligența artificială (AI) și asta nu se poate întâmpla dacă nu dispunem de propria energie electrică. Și, din acest motiv, tehnologia și energia trebuie să meargă mână în mână. Revoluția tehnologică AI are nevoie de energie, iar tranziția energetică are nevoie de AI″, a declarat CEO-ul PPC, Georgios Stassis, la Eurelectric Power Summit 2025 de la Bruxelles, reuniunea anuală a celei mai importante organizații profesionale a industriei energetice europene.

Astfel, PPC poate construi centre de date de până la 5.000 MW în total în Grecia și România, unde dispune de active producție de energie electrică, în Bulgaria, unde dezvoltă și achiziționează astfel de active, precum și în Egipt, Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite, unde va putea exploata viitoarele interconexiuni energetice și digitale transcontinentale EMC și GREGY, potrivit unei prezentări a companiei, citată de presa elenă și analizată de Profit.ro.
În aprilie, PPC a dezvăluit un plan strategic de investiții de 5,75 miliarde de euro pentru transformarea fostelor mine și termocentrale pe lignit din Macedonia de Vest într-un hub de energie verde și tehnologie pentru Grecia și Europa de Sud-Est.
În centrul planului se află În construirea unui mega-centru de date de 300 MW la termocentrala Agios Dimitrios, care va putea ajunge ulterior la 1.000 MW, în funcție de interesul industriei de profil. Alimentarea cu energie a centrului de date se va face „behind the meter", ceea ce înseamnă că cererea sa nu va încărca suplimentar rețeaua națională.

″Vedem digitalizarea și AI nu ca pe niște proiecte secundare, ci ca pe factori de bază pentru tranziția energetică și invers. Acestea sunt deja esențiale pentru modul în care gestionăm energia: le folosim pentru a optimiza funcționarea rețelelor, pentru a prognoza producția de energie regenerabilă, pentru a detecta defecțiunile și pentru a oferi consumatorilor servicii mai bune și mai personalizate. Și este doar începutul.
Pe măsură ce ne îndreptăm către sisteme energetice mai electrificate, decarbonizate și descentralizate, complexitatea va crește. AI va fi esențială pentru a gestiona această complexitate, iar infrastructura digitală devine la fel de importantă ca infrastructura fizică. AI și infrastructura digitală aduc, de asemenea, noi provocări – în special în ceea ce privește cererea de energie și securitatea cibernetică″, a arătat Georgios Stassis.
PPC deține și operează în prezent în România unități de producție de energie regenerabilă (eoliene, fotovoltaice și hidro) cu putere instalată însumată de 1.300 MW, fiind cel mai mare producător verde local.