Greșeala unui trader aduce electricitate gratuită pentru unii consumatori finlandezi

Greșeala unui trader aduce electricitate gratuită pentru unii consumatori finlandezi
Profit.ro
Profit.ro
scris 24 nov 2023

O eroare a unui trader a făcut ca prețurile la electricitate în Finlanda să coboare vineri în teritoriul negativ, astfel că gestionarul de rețea a cerut publicului să mențină consumul la un nivel normal, chiar dacă unii dintre ei vor beneficia de electricitate gratuită, transmite Bloomberg.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

Aproximativ o cincime dintre consumatorii finlandezi au contracte de furnizare de electricitate legate de prețurile la bursă. Pentru aceștia, electricitatea consumată până vineri la miezul nopții este gratuită. Unii dintre acești consumatori au instalat și un sistem automat care le încarcă autovehiculul electric sau le încălzește locuința atunci când prețurile la electricitate sunt mici, și cel mai probabil asta va duce la creștere consumului astăzi, potrivit Agerpres.

TABEL Ieftiniri de 11 bani în weekend. Benzina coboară sub 6,5 lei, iar motorina sub 7,15 lei CITEȘTE ȘI TABEL Ieftiniri de 11 bani în weekend. Benzina coboară sub 6,5 lei, iar motorina sub 7,15 lei

Totul a început după ce compania norvegiană Kinect Energy AS, un participant pe piața de electricitate din Finlanda, a oferit joi o cantitate mult prea mare de electricitate la licitațiile pentru stabilirea prețurilor pentru ziua de vineri, ceea ce a dus la prăbușirea prețurilor. Kinect Energy a oferit, din greșeală, o cantitate medie de 5.787 de Megawați de energie electrică pentru ziua de vineri, adică aproape jumătate din consumul total de electricitate al Finlandei.

Această ofertă eronată a dus la prăbușirea prețurilor la electricitate pentru ziua de vineri până la un minim istoric de minus 203,40 euro pentru un Megawat-oră (MWh), comparativ cu un preț mediu de 35,28 euro pentru un MWh în regiunea scandinavă.

"Fingrid speră că consumatorii nu vor reacționa la aceste prețuri scăzute la electricitate pe bursă prin majorarea consumului, ci vor acționa așa cum ar face-o într-o zi normală de vineri. În acest fel, consumatorii pot ajuta la echilibrarea producției și consumului și la evitarea stresului inutil în sistem", a informat gestionarul de rețea din Finlanda.

GRAFIC Introducerea de gaze în depozite - oprită de 10 zile. Gradul de umplere va coborî sub 100% CITEȘTE ȘI GRAFIC Introducerea de gaze în depozite - oprită de 10 zile. Gradul de umplere va coborî sub 100%

Tranzacțiile intraday au ajutat la reechilibrarea pieței vineri în jurul prânzului iar gestionarul de rețea Fingrid Oyj a revenit la un regim normal de operare. Însă, la începutul zilei, Fingrid a cerut companiilor de utilități să fie pregătite să furnizeze cantități suplimentare de electricitate dacă va fi nevoie.

Deja prețurile pentru ziua de sâmbătă au revenit la un nivel mai normal pentru acest moment al anului, de 72,39 euro pentru un Megawat-oră.

Ultimele date oficiale arată că la finele lui 2022 ponderea consumatorilor de retail, care aveau contracte de furnizare de electricitate legate cu prețurile de la bursă, era de 14% însă Pekka Salomaa, director la Asociația reprezentativă Finnish Energy spune că procentul a crescut și în prezent se situează undeva între 15% și 20%

viewscnt
Afla mai multe despre
finlanda
energie