Grupul MOL a înregistrat o pierdere netă de 152 milioane dolari în primul trimestru

Grupul MOL a înregistrat o pierdere netă de 152 milioane dolari în primul trimestru
scris 7 mai 2020

Grupul ungar MOL a anunțat o pierdere netă de 152 milioane dolari în primul trimestru al acestui an, din cauza pierderilor din cursul valutar și din stocuri ca urmare a deprecierii forintului și scăderii prețului petrolului.

Grupul arată că operațiunile de bază au funcționat la un nivel solid până la jumătatea lunii martie, când restricțiile de deplasare impuse pe fondul pandemiei au început să afecteze toate liniile de business, iar provocările și dificultățile au crescut pe toate segmentele în aprilie, arătând impactul real și complet al pandemiei și crizei economice, scrie News.ro.

Smartphone-urile Samsung, afectate de o problemă de securitate prin care puteau fi compromise fără acțiunea utilizatorului CITEȘTE ȘI Smartphone-urile Samsung, afectate de o problemă de securitate prin care puteau fi compromise fără acțiunea utilizatorului

"Grupul MOL și-a anunțat astăzi rezultatele financiare pentru primul trimestru din 2020. Stocurile mari și pierderile din cursul valutar au condus la raportarea unei pierderi nete de 152 milioane dolari în primul trimestru, ca un prim semnal al crizei generate de pandemie. Operațiunile de bază au funcționat la un nivel solid până la jumătatea lunii martie, așa cum este reflectat de rezultatul operațional CCS EBITDA de 622 milioane dolari. Pandemia a început însă să afecteze grav toate liniile de business în ultimele 2-3 săptămâni ale lunii martie, iar situația s-a deteriorat în continuare în aprilie", arată raportul grupului.

Din cauza mediului extern imprevizibil, țintele orientative privind rezultatul EBITDA în 2020 au fost retrase, iar țintele privind cheltuielile de capital au fost reduse cu peste 25%.

"Covid-19 remodelează și dirijează lumea și industria energetică. Pandemia și criza economică care urmează se vor reflecta asupra performanței noastre generale din 2020. Persoanele fizice și companiile au intrat într-o perioadă de incertitudine pe care probabil nu ne-am imaginat-o niciodată. În timp ce luptăm împotriva pandemiei și facem tot posibilul pentru a ne proteja angajații, clienții și partenerii noștri, depunem eforturi pentru a ne asigura că Grupul MOL poate continua să funcționeze chiar și în scenarii extreme și poate ieși în cele din urmă și mai puternic din această criză. Colegii noștri dedicați, activele de înaltă calitate, bilanțul solid și modelul nostru de afaceri integrat solid ne vor ajuta să navigăm prin aceste ape tulburi. Am luat deja o serie de decizii dificile care ne vor ajuta să ne conservăm numerarul, să ne menținem lichiditatea și flexibilitatea financiară și să profităm de oportunitățile care pot apărea în drumul spre normalizarea situației", spune Zsolt Hernádi, CEO și Chairman al MOL.

Din cauza prețurilor extrem de scăzute ale petrolului de la începutul lunii martie, rezultatul EBITDA în sectorul Upstream a scăzut la 185 milioane dolari în primul trimestru. Producția de petrol și gaze s-a situat la 110.000 de barili echivalent petrol pe zi, în scădere cu 4% față de aceeași perioadă din 2019, ca rezultat al declinului natural al producției. În T1, MOL, în calitate de operator, a descoperit o rezervă de gaze într-un perimetru offshore din Norvegia, cu o estimare preliminară a resurselor care pot fi recuperate între 12 și 71 milioane de barili.

MOL a finalizat recent achiziția unei participații a Chevron în Azerbaijan, achiziționând o participație de 9,57% în câmpul petrolier ACG și o participație de 8,9% în gazoductul Baku-Tbilisi-Ceyhan. Noile măsuri implementate în ceea ce privește costurile operaționale și de capital au condus la scăderea rapidă a nivelului la care costurile de producție sunt acoperite în jurul unui preț al petrolului de 25 dolari pe baril. În Pakistan, perimetrul TAL înregistrează în acest moment o producție la 50% din capacitate, în condițiile închiderii de rafinării ca urmare a scăderii cererii. Prețul mediu al petrolului Brent a fost de aproximativ 18,5 dolari pe baril în aprilie, mai puțin de jumătate din nivelul primului trimestru, iar prețul gazului natural a continuat să scadă, ceea ce înseamnă perspective în scădere pentru trimestrul al doilea.

În ceea ce privește Segmentul Downstream, rezultatul operațional EBITDA CCS s-a dublat până la 295 milioane dolari în primele trei luni, pornind de la o bază redusă și fiind sprijinit de dublarea marjelor de rafinare. Proiectul fabricii de polioli a atins un nivel de realizare de 60% la finalului primului trimestru.

"Pandemia afectează lanțul de aprovizionare al proiectului și face tot mai dificilă mobilizarea forței de muncă. Impactul exact asupra proiectului nu poate fi estimat deocamdată, dar sunt așteptate întârzieri", arată raportul grupului.

"Actualizare aprilie: Rafinăriile au funcționat la 70-75% din capacitate în aprilie, iar instalațiile de cracare cu abur la 90% din capacitate. Marja de rafinare s-a situat la 9 dolari pe baril în aprilie, dar a scăzut recent; marja în segmentul petrochimic a fost de 500-600 euro pe tonă de la jumătatea lunii martie. Toate rutele logistice și sistemele sunt operaționale", arată MOL.

Pe Segmentul Consumer Services, rezultatul EBITDA a crescut în primele trei luni cu 4% în forinți (a stagnat la 88 milioane dolari exprimat în dolari), dar restricțiile de deplasare și scăderea cererii în ultimele 2-3 săptămâni ale lunii martie au anulat creșterile înregistrate anterior în trimestrul 1, atât în ceea ce privește marjele pe segmentul carburanților, cât și al produselor non-fuel.

"Actualizare aprilie:  Vânzările de carburant au scăzut cu aproximativ 35-40% la nivelul întregii rețele, dar recent au început să-și revină treptat. Marja pe vânzările de produse non-carburant a scăzut inițial, dar vânzările de produse alimentare s-au îmbunătățit în ultimele săptămâni, iar gama de produse a fost diversificată. Vânzările non-fuel din ultima perioadă sunt cu 10-20% sub nivelul de anul trecut", se menționează în raport.

Pe Segmentul Gas Midstream, rezultatul EBITDA a crescut în primul trimestru cu 9% comparativ cu primul trimestru al anului trecut, la 71 milioane dolari, susținut de creșterea volumelor și scăderea cheltuielilor operaționale. Volumele transportate intern cu fost constante, în timp ce exporturile au crescut cu 39% în T1. Cheltuielile operaționale au scăzut ca urmare a costului mai mic al consumului tehnologic, în linie cu prețurile de achiziție în scădere.

Grupul MOL este o companie de petrol și gaze, cu sediul central în Budapesta, Ungaria. Are operațiuni în peste 40 de țări și 25.000 de angajați în lume. În prezent, activitățile de producție se desfășoară în 8 țări, iar cele de explorare în 13 țări. Grupul MOL controlează trei rafinării și două unități petrochimice la nivelul managementului integrat al lanțului de aprovizionare în Ungaria, Slovacia și Croația. Compania are, de asemenea, o rețea de aproximativ 1.900 de stații de servicii în 10 țări din Europa Centrală și de Est, dintre care 232 în Romania.

viewscnt
Afla mai multe despre
mol
petrol
foritni