PSD și PNL au convenit să numească noi șefi la ANRE până pe 23 iunie

PSD și PNL au convenit să numească noi șefi la ANRE până pe 23 iunie

PSD și PNL au convenit să modifice ordonanța de urgență din 23 aprilie prin care Guvernul a prelungit cu 3 luni mandatele unui număr de 3 membri ai Comitetului de Reglementare al Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) care expirau chiar în ziua respectivă, hotărând că, în cele 3 luni, se vor derula procedurile parlamentare de numire a unor noi membri, aceștia urmând să fie numiți până pe 23 iunie.

"Mandatele membrilor Comitetului de reglementare a căror durată expiră prin ajungerea la termen în perioada în care este decretată starea de urgență (...) se prelungesc de drept pentru o perioadă de maximum trei luni, termen în care comisiile de specialitate (din Parlament – n.r.) audiază și propun noii membri, iar Parlamentul în ședința comună a celor două Camere îi numește în condițiile legii", este modificarea propusă de grupurile parlamentare PSD și PNL, inclusă în raportul de adoptare a Legii de aprobare a ordonanței, ce urmează să fie supusă votului plenului Camerei Deputaților.

OUG adoptată de Guvern prevedea doar prelungirea mandatelor. 

BRD, profit net în scădere cu 20% după realizarea unui provizion de pandemie. Banca a amânat ratele pentru 44.000 de clienți CITEȘTE ȘI BRD, profit net în scădere cu 20% după realizarea unui provizion de pandemie. Banca a amânat ratele pentru 44.000 de clienți

"Acoperă exact sensul prezentei Ordonanțe de urgență a Guvernului, cu deosebirea că, în loc să se dea un termen fix de 3 luni, tratează un caz general, dând posibilitatea Camerei Deputaților și Senatului să îndeplinească parcursul legal de numire a noilor membri ai Comitetului de reglementare ANRE. Având în vedere atribuțiile și competențele exercitate de ANRE în sectorul energetic, precum și faptul că Comitetul de reglementare este forul decizional îndrituit să aprobe reglementările emise de autoritate pentru funcționarea pieței de energie, este imperios necesară modificarea și completarea OUG 33/2007, în sensul dispunerii prelungirii mandatelor membrilor Comitetului de reglementare din cadrul ANRE ce expiră prin ajungerea la termen, pentru a putea fi asigurată continuitatea activității de reglementare a autorității, respectiv adoptarea în condiții de legalitate, cu respectarea condițiilor de cvorum, a măsurilor de reglementare necesare", este justificarea amendamentului la OUG.ași

PSD și PNL au mai propus introducerea în OUG a prevederii potrivit căreia Parlamentul va numi noii membri ai Comitetului de reglementare al ANRE până la data de 23 iunie 2020, în locul membrilor ale căror mandate expiră la data de 23 aprilie 2020, în condițiile legislației de funcționare a Autorității.

Cele două partide au mai propus un amendament, care prevede că "ANRE colaborează cu Consiliul Concurenței în vederea aplicării legislației naționale și europene în materie de concurență", argumentând că "modificarea este necesară în vederea unei mai bune aplicări la nivel național în sectorul energetic a normelor europene în materie de concurență".

EXCLUSIV Coronavirusul blochează tranzacția prin care proprietarul Paralela 45 prelua touroperatorul familiei Fodoreanu. Cea mai mare agenție în incoming din România care intră în insolvență din ultimul deceniu CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Coronavirusul blochează tranzacția prin care proprietarul Paralela 45 prelua touroperatorul familiei Fodoreanu. Cea mai mare agenție în incoming din România care intră în insolvență din ultimul deceniu

Pe 23 aprilie, prin OUG, Guvernul a prelungit cu 3 luni mandatele vicepreședintelui ANRE Marian Neacșu (susținut de PSD), precum și cele ale lui Ramiro Angelescu (PSD) și Teodor Atanasiu (PNL), membri în Comitetul de Reglementare al Autorității. Neacșu fusese numit de Parlament în iunie anul trecut, în locul demisionarului Henorel Soreață, iar ceilalți doi – în mai 2017. Toate expirau pe 23 aprilie.

Legislația în vigoare prevede că Comitetul de reglementare al ANRE poate lua decizii cu condiția să fie prezenți la ședințe cel puțin 4 dintre membrii săi, incluzând președintele sau, în absența acestuia, unul dintre vicepreședinți. Hotărârile sunt adoptate cu majoritate simplă. În caz de partaj egal al voturilor, este decisiv votul președintelui sau, în cazul indisponibilității acestuia, cel al vicepreședintelui care conduce ședința.

Potrivit legii de organizare și funcționare a ANRE, numirea membrilor Comitetului de reglementare al Autorității, cu nominalizarea funcțiilor, se face prin hotărâre a plenului reunit al celor două Camere ale Parlamentului, la propunerea comună a Comisiei pentru industrii și servicii a Camerei Deputaților și a Comisiei economice, industrii și servicii a Senatului. Comisiile reunite menționate efectuează selecția propunerilor dintr-o listă care conține un număr mai mare de candidați decât numărul membrilor ce urmează a fi numiți, iar persoanele care îndeplinesc criteriile prevăzute de legislație pentru funcțiile de președinte, vicepreședinte și/sau membru al Comitetului de reglementare își pot depune candidaturile la unul dintre secretariatele comisiilor. Durata mandatului membrilor Comitetului de reglementare este de 5 ani, aceștia putând fi reînvestiți cel mult o dată.

viewscnt
Afla mai multe despre
prelungire mandate sefi anre
psd pnl anre
comitet de reglementare anre