Grupul MOL - rezultat în scădere

Grupul MOL - rezultat în scădere
Profit.ro
Profit.ro
scris 7 aug 2020

Grupul MOL a raportat un rezultat operațional CCS EBITDA în primul semestru de 975 milioane dolari, în scădere cu 15% față de aceeași perioadă din 2019, estimând o valoare de 1,7-1,9 miliarde de dolari pentru întregul an 2020, potrivit rezultatelor anunțate vineri.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Infinity Capital Investments, Sphera, Teraplast

”În primele șase luni, Grupul MOL a înregistrat un rezultat EBITDA de 975 milioane dolari, în condițiile unei scăderi semnificative a EBITDA în trimestrul 2, din cauza pandemiei și a crizei economice. Ținta privind cheltuielile de capital de 1,5 miliarde dolari în 2020 a fost confirmată, aceasta implicând și generarea la un nivel susținut a fluxului de numerar liber simplificat. În pofida provocărilor, fluxul de numerar liber simplificat a rămas pozitiv în trimestrul 2 și a fost relativ constant la nivelul primelor șase luni, la 356 milioane dolari, în condițiile reducerii cheltuielilor de capital ca reacție la pandemie și la criza economică generată de aceasta”, arată grupul.

O nouă țintă orientativă privind rezultatul EBITDA în 2020 a fost stabilită la 1,7-1,9 miliarde de dolari, reflectând condițiile comerciale dificile, care sunt așteptate să continue și în semestrul al doilea, scrie News.ro.

Veste proastă pentru Neptun Deep? Exxon își poate reduce cu o cincime rezervele dovedite, o parte din zăcămintele deținute nemaifiind profitabile la actualele prețuri CITEȘTE ȘI Veste proastă pentru Neptun Deep? Exxon își poate reduce cu o cincime rezervele dovedite, o parte din zăcămintele deținute nemaifiind profitabile la actualele prețuri

”MOL s-a confruntat cu provocări fără precedent în al doilea trimestru din 2020, de la riscuri semnificative privind sănătatea și siguranța generate de pandemie până la probleme operaționale majore în administrarea facilităților noastre de producție în perioada restricțiilor, în timp ce a trebuit să ne asigurăm că situația noastră financiară rămâne solidă. Deși virusul nu a fost încă învins, sunt mândru să spun că până acum am făcut față cu succes acestor provocări. Majoritatea angajaților noștri sunt în siguranță și au o stare de sănătate bună, am asigurat aprovizionarea în siguranță a clienților noștri pe toate piețele unde operăm chiar și în perioada de vârf a crizei și am reușit să generăm un flux de numerar liber simplificat pozitiv în trimestrul al doilea", spune Zsolt Hernádi, CEO și chairman al MOL.

Pe Segmentul Upstream, rezultatul EBITDA a scăzut la 112 milioane dolari în trimestrul 2 și la 297 milioane dolari în primul semestru, fiind afectat de colapsul prețurilor petrolului și gazelor. Producția de hidrocarburi a crescut cu 6% față de trimestrul anterior, la 117.000 de barili echivalent petrol pe zi, în condițiile în care contribuția câmpului petrolier ACG din Azerbaijan a compensat volumele mai reduse înregistrate în Marea Britanie și Pakistan.

În Segmentul Downstream, rezultatul EBITDA a scăzut la 110 milioane dolari în trimestrul 2, în condițiile în care marjele de rafinare au devenit negative de la jumătatea lunii mai. Contribuția activității din segmentul petrochimic a rămas la un nivel solid, în condițiile în care atât marjele, cât și volumele s-au menținut la un nivel relativ solid în perioada pandemiei. Proiectul fabricii de polioli a atins un nivel de realizare de 65% la finalului celui de-al doilea trimestru. Toate echipamentele prefabricate importante au fost livrate pe șantier, iar transportul maritim/fluvial al echipamentelor agabaritice a fost încheiat.

Segmentul Consumer Services s-a dovedit rezilient în fața crizei, rezultatul EBITDA fiind relativ constant în monedă locală (-6% exprimat în dolari, până la 111 milioane dolari), în pofida unei scăderi anuale a volumului total al vânzărilor de 22% în trimestrul 2, ca urmare a măsurilor de restricționare a circulației la nivel regional pe fondul pandemiei COVID-19. Reducerile de costuri au compensat aproape integral scăderea marjelor pe segmentele carburant și non-carburant generate de pandemie. După atingerea unui minim în aprilie, consumul de carburanți și-a revenit treptat pe parcursul trimestrului, iar vânzările de produse alimentare au înregistrat chiar o creștere comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut. Rezultatul EBITDA din primele șase luni s-a situat la 199 milioane dolari, cu doar câteva puncte procentuale sub nivelul din anul anterior.

Rezultatul EBITDA în segmentul Gas Midstream aproape s-a dublat în trimestrul 2 comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, până la 45 milioane dolari, și a atins un nivel de 116 milioane de dolari în prima jumătate a anului, pe fondul creșterii rezervărilor de capacitate și scăderii cheltuielilor operaționale.

Grupul MOL este o companie de petrol și gaze internațională integrată și independentă, cu sediul central în Budapesta, Ungaria. Are operațiuni în peste 40 de țări și 25.000 de angajați în întreaga lume. În prezent, activitățile de producție se desfășoară în 9 țări, iar cele de explorare în 13 țări. Grupul MOL controlează trei rafinării și două unități petrochimice la nivelul managementului integrat al lanțului de aprovizionare în Ungaria, Slovacia și Croația. Compania are, de asemenea, o rețea de 1.933 de stații de servicii în 10 țări din Europa Centrală și de Est, dintre care 232 în România.

viewscnt
Afla mai multe despre
grupul mol