Guvernul aprobă o exploatare de lignit nouă. De 60 de metri pătrați

Guvernul aprobă o exploatare de lignit nouă. De 60 de metri pătrați

Sursă foto: WIkipedia

Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 7 apr 2022

Guvernul se pregătește să aprobe licența de concesiune pentru o nouă exploatare de lignit, din județul Prahova, pe fondul toleranței crescute a UE față de această sursă fosilă de energie, din cauza scumpirilor galopante și a războiului din Ucraina, însă este vorba de un perimetru redus, cu suprafață de numai 60 (șaizeci) de metri pătrați.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Prin comparație, unele dintre carierele de lignit ale Complexului Energetic Oltenia, cel mai mare producător de energie electrică pe bază de cărbune din România, au suprafețe și de peste 1.000 de hectare.

VIDEO&FOTO Protest în fața Guvernului. ”V-am votat și ne-ați uitat!” CITEȘTE ȘI VIDEO&FOTO Protest în fața Guvernului. ”V-am votat și ne-ați uitat!”

Licența pusă spre aprobare pe masa Guvernului, pentru perimetrul de lignit Roșioara Nord, a fost încheiată în 2018 de către Agenția Națională pentru Resurse Minerale (ANRM) cu firma Bellag Prot Consulting din Prahova, controlată și condusă de Florin Baciu. Compania derulase anterior, din 2014, lucrări de explorare pe perimetru.

Durata de concesiune pentru exploatare este de 10 ani și poate fi prelungită cu perioade succesive de câte 5 ani.

ULTIMA ORĂ VIDEO Ambasadorul Moscovei la București numește \ CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ VIDEO Ambasadorul Moscovei la București numește "atac terorist" incidentul cu mașina care s-a izbit de gardul misiunii diplomatice a Rusiei în România. Kremlinul va efectua propria investigație

ANRM estimează că, în cei 10 ani, Bellag Prot Consulting va extrage de la Roșioara Nord lignit în valoare de 4,77 milioane lei și va plăti la bugetele statului redevențe de 191.000 lei, adică de 4% din valoarea producției, în conformitate cu Legea minelor.

"Menționăm că aprobarea prin hotărârea Guvernului a licenței de concesiune pentru exploatarea zăcământului de lignit Roșioara Nord, județul Prahova, nu s-a realizat până la această dată deoarece această aprobare este condiționată de înscrierea, în prealabil, a acestui zăcământ în inventarul centralizat al bunurilor din domeniul public al statului și datorită multelor schimbări survenite atât în aparatul guvernamental, cât și în ANRM", se arată într-un document al Agenției.

România, printre cele mai mari creșteri din UE la prețurile producției industriale CITEȘTE ȘI România, printre cele mai mari creșteri din UE la prețurile producției industriale

Concesionarul, Bellag Prot Consulting, se ocupă cu exploatarea de materiale de construcție, lucrări de infrastructură și închirierea de utilaje. Compania a terminat anul 2020, cel mai recent pentru care există date oficiale, cu profit net de 744.000 lei, la o cifră de afaceri de circa 9,8 milioane lei.

Producția de cărbune a României a crescut anul trecut cu peste 16%, la 3,2 milioane tone, iar importurile – cu 10,7%, la aproape 470.000 de tone, potrivit datelor INS.

viewscnt
Afla mai multe despre
energie carbune
cariera lignit
energie surse fosile
scumpire energie