Producătorul metalurgic TMK Artrom, cu 2.400 de angajați în România, atacă ordinul ANAF prin care i-au fost blocate conturile ca urmare a sancțiunilor UE contra Rusiei

Producătorul metalurgic TMK Artrom, cu 2.400 de angajați în România, atacă ordinul ANAF prin care i-au fost blocate conturile ca urmare a sancțiunilor UE contra Rusiei
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 5 apr 2022

Compania TMK Artrom, care operează în România producătorul de țevi TMK Artrom Slatina și pe cel de oțel TMK Reșița, cu 2.400 de angajați în total, a atacat în justiție ordinul ANAF prin care i-au fost blocate conturile ca urmare a sancțiunilor UE contra Federației Ruse pentru agresiunea militară asupra Ucrainei, relevă date analizate de Profit.ro.

Urmărește-ne și pe Google News

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Pe 24 martie, ANAF a emis un ordin prin care a dispus blocarea fondurilor și resurselor economice ale TMK Artrom SA, dintr-un număr de 56 de conturi bancare, cu derogare pentru efectuarea de plăți esențiale pentru continuarea activității comerciale a societății, respectiv plata drepturilor salariale ale angajaților, precum și plăți către furnizori și instituții de credit.

VIDEO PROFIT NEWS TV Bogdan Maioreanu, analist eToro: Va fi destul de greu pentru statele din zona OPEC să crească producția de petrol. Războiul se resfrânge și asupra altor industrii, precum cea a construcțiilor. Nou val de creșteri de prețuri CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT NEWS TV Bogdan Maioreanu, analist eToro: Va fi destul de greu pentru statele din zona OPEC să crească producția de petrol. Războiul se resfrânge și asupra altor industrii, precum cea a construcțiilor. Nou val de creșteri de prețuri

Motivația blocării a fost aceea că, potrivit ANAF, TMK Artrom ar fi controlată indirect, prin intermediul entității TMK Steel Holding Limited din Cipru, de către miliardarul rus Dmitri Pumpianski, inclus pe 10 martie de Consiliul UE pe lista persoanelor sancționate din Rusia. Instituția europeană a amintit atunci că, pe 24 februarie, Pumpianski a participat, alături de mai mulți oameni de afaceri ruși, la o întâlnire cu președintele rus Vladimir Putin și cu alți membri ai guvernului de la Moscova.

Însă mai multe bănci au blocat conturile TMK Artrom înainte de emiterea și publicarea ordinului ANAF, ceea ce a dus la întârzierea plății salariilor angajaților unităților de producție ale companiei, sindicatele amenințând și cu proteste de stradă.

PROFIT NEWS TV Radu Puiu, Financial Analyst XTB România: Mă aștept ca, în următoarea perioadă, piața de criptomonede să evolueze în tandem cu piața bursieră. Investitorii tind să fie mai degrabă precauți și să se orienteze către active mai sigure CITEȘTE ȘI PROFIT NEWS TV Radu Puiu, Financial Analyst XTB România: Mă aștept ca, în următoarea perioadă, piața de criptomonede să evolueze în tandem cu piața bursieră. Investitorii tind să fie mai degrabă precauți și să se orienteze către active mai sigure

Atunci, sindicaliștii au susținut că societatea TMK-Artrom ar trebui scoasă din rândul companiilor supuse sancțiunilor, deoarece Dimitri Pumpianski ar fi demisionat din calitatea de administrator și și-ar fi transferat acțiunile de la compania din Cipru care deține grupul TMK către persoane nesancționate.

TMK Artrom a atacat acum ordinul ANAF în contencios administrativ la Curtea de Apel București, cerând suspendarea actului. UPDATE: Ulterior, pe 11 aprilie, compania a cerut și anularea ordinului.

viewscnt
Afla mai multe despre
tmk artrom
sanctiuni economice rusia
sanctiuni federatia rusa
invazie rusia ucraina sanctiuni ue sua
miliardari rusi sanctionati
sanctiuni rusia romania