Cele două companii prin care Gazprom exporta gaze în România și-au redus considerabil activitatea în luna aprilie

Cele două companii prin care Gazprom exporta gaze în România și-au redus considerabil activitatea în luna aprilie
Florin Rusu
Florin Rusu
scris 6 apr 2022

În primele zile ale lunii aprilie, una dintre companiile prin care Gazprom exporta gaze în România, Imex Oil Limited Nicosia Sucursala București, nu a mai importat gaze, în timp ce cealaltă, WIEE România SRL, și-a redus de aproximativ 2,5 ori cantitatea de gaze livrată, de la peste 2,5 milioane mc/zi la aproximativ un milion mc/zi, susțin surse din piața de gaze contactate de Profit.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Luni, de exemplu, din cele aproximativ 4,7 milioane mc de gaz intrate în România, mai puțin de o pătrime, circa un milion mc, a fost importată de WIEE, restul cantității fiind contractată de traderi internaționali și furnizori interni.

Comparativ, în luna aprilie a anului trecut, Imex OIl Limited Nicosia Sucursala București era responsabilă pentru 54,85% din importurile zilnice efectuate de România, iar WIEE, pentru 2,08%.

Cantitatea importată în aprilie de WIEE Romania este de 2,5 ori mai redusă decât cea rezervată luna în martie de compania deținută de Gazprom Schweiz și care va intra sub controlul statului german, în urma preluării Gazprom Germania, fără a lua în calcul importurile efectuate în urma licitațiilor de rezervare de capacitate zilnică.

Profit.ro a anunțat că în luna martie WIEE România a fost responsabilă pentru peste 50% din importuri.

VIDEO PROFIT NEWS TV Bogdan Maioreanu, analist eToro: Va fi destul de greu pentru statele din zona OPEC să crească producția de petrol. Războiul se resfrânge și asupra altor industrii, precum cea a construcțiilor. Nou val de creșteri de prețuri CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT NEWS TV Bogdan Maioreanu, analist eToro: Va fi destul de greu pentru statele din zona OPEC să crească producția de petrol. Războiul se resfrânge și asupra altor industrii, precum cea a construcțiilor. Nou val de creșteri de prețuri

În martie, WIEE România și Imex Oil au rezervat capacitate exclusiv prin punctul de interconectare cu Ucraina de la Isaccea. Din capacitatea lunară totală rezervată prin Isaccea, de 3,13 mil mc/zi, 2,52 milioane mc/zi aparținea WIEE, restul, aproximativ 0,6 milioane mc /zi, celuilalt intermediar prin care Gazprom exportă gaze în România, IMEX Oil Limited Nicosia Sucursala București.

Începând cu 1 aprilie, nu a mai rezervat nimeni capacitate prin Isaccea, importurile de gaz rusesc mutându-se exclusiv prin punctul de interconectare cu Bulgaria de la Negru Vodă. Rezervarea lunară a fost una modică și prin acest punct, de aproximativ 0,7 milioane mc/zi, majoritatea rezervărilor, de peste 4 milioane mc/zi, făcându-se prin licitații zilnice.

În ultimele 2 luni ale anului trecut, pentru care există date publicate de Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), ponderile celor două companii în total importuri erau de 18,61% - WIEE și 55,23% - Imex Oil, în noiembrie, și 29,52% - WIEE și 47,05% - Imex Oil.

Gazprom a schimbat în repetate rânduri anul trecut compania prin care efectua exporturi în România, când era preferat punctul de interconectare de la Isaccea (cu Ucraina) cea mai mare pondere în total importuri având WIEE România, când traficul se muta pe Negru Vodă (pe granița cu Bulgaria), ponderea cea mai ridicată revenind Imex Oil.

viewscnt
Afla mai multe despre
import
gaze
wiee
imex oil
romania
gazprom