SURPRIZĂ OMV îl înlocuiește pe șeful diviziei de energie, Johann Pleininger, apropiat de Petrom, cu un vicepreședinte al companiei concurente maghiare MOL

SURPRIZĂ OMV îl înlocuiește pe șeful diviziei de energie, Johann Pleininger, apropiat de Petrom, cu un vicepreședinte al companiei concurente maghiare MOL

Maghiarul Berislav Gaso (dreapta) se mută de la MOL la rivalii austrieci de la OMV și va avea în subordine OMV Petrom (Sursa: Facebook)

Florin Rusu
Florin Rusu
scris 14 dec 2022

Johann Pleininger, șeful segmentului de upstream al Grupului austriac OMV și membru al Consiliului de Supraveghere al OMV Petrom, care a demisionat începând cu data de 1 ianuarie 2023, va fi înlocuit de actualul vicepreședinte al diviziei de dezvoltare și producție și membru al Consiliului de Administrație al grupului maghiar MOL, Berislav Gaso.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Cu numai o zi în urmă, compania decisese să-l înlocuiască pe Pleininger, interimar, cu Richard Florey, care, pe lângă poziția de director financiar, o va prelua și pe cea de membru al Comitetului executiv responsabil cu segmentul de energie.

Richard Florey va ocupa poziția de șef al segmentului de energie doar până pe 1 martie 2023, dată la care Gaso își va începe mandatul în cadrul OMV, care se întinde pe o perioadă de 3 ani, cu o opțiune de prelungire pentru încă doi ani.

Decizia grupului austriac este surprinzătoare, cele 2 grupuri fiind direct concurente pe piața din Europa Centrală și de Est.

Consiliul Fiscal confirmă Profit.ro - Guvernul ascunde supraimpozitarea și compensarea din energie în afara bugetului: Pledăm pentru transparentizare! CITEȘTE ȘI Consiliul Fiscal confirmă Profit.ro - Guvernul ascunde supraimpozitarea și compensarea din energie în afara bugetului: Pledăm pentru transparentizare!

„Segmentul Energie al OMV este unul dintre factorii cheie pentru transformarea companiei potrivit noii strategii. Activitatea acestui segment se va concentra din ce în ce mai mult pe energiile regenerabile, cum ar fi geotermia și captarea carbonului. Sunt încântat să aduc la în conducerea OMV un expert în energie precum Berislav Gaso, cu o vastă experiență internațională în programe de transformare la scară largă, care a deținut recent responsabilitatea activitatății de explorare și producăție în 13 țări”, spune Mark Garrett, președintele Comitetului de Supraveghere al OMV.

Gaso activează în cadrul grupului MOL din ianuarie 2010 când a fost numit director executiv pentru servicii corporatiste la INA. Din septembrie 2012 a fost numit vicepreședinte la departamentul de Control, Contabilitate și Taxe al MOL, iar în 2015 a fost promovat șef operațional al diviziei upstream a grupului maghiar. Înainte de a se angaja la MOL Gaso a fost junior partner la McKinsey&Company.

Numirea maghiarului la conducerea diviziei de energie a grupului austriac are loc în condițiile în care lupta pentru putere la conducerea OMV, principalul acționar al celei mai importante companii de petrol și gaze din România, OMV Petrom, a fost câștigată de tabăra petrochimică, condusă de actualul CEO Alfred Stern, fost șef al Borealis AG, companie intrată sub controlul grupului austriac.

Bani mai mulți pentru angajații Liberty Galați, \ CITEȘTE ȘI Bani mai mulți pentru angajații Liberty Galați, "în pofida performanței financiare a companiei"

Johann Pleininger, care lucra de 45 de ani în OMV, era unul dintre criticii interni ai strategiei noului CEO Alfred Stern de concentrare pe chimie și petrochimie și de renunțare a activitatea de producție de hidrocarburi și a intermediat, potrivit presei austriece, depunerea unei scrisori de intenție de către un consorțiu norvegian, care ar fi fost interesat în preluarea unui pachet majoritar din activele upstream ale companiei austriece. Ulterior, Bloomberg a anunțat că și Fondul de investiții Carlyle Group explorează o ofertă de mai multe miliarde de dolari pentru o mare parte din portofoliul de petrol și gaze, mai puțin OMV Petrom. Vânzarea activelor upstream pare a fi fost susținută inclusiv de guvernul austriac.

Pleininger are legături strânse cu OMV Petrom, în perioada 2007-2013 deținând funcția de membru al Directoratului OMV Petrom responsabil cu activitatea de Explorare și Producție. Ulterior, a fost Vicepreședinte Senior responsabil cu activitatea de Upstream din România, Austria, precum și de dezvoltarea regiunii Mării Negre. Din 1 septembrie 2015 este membru al Directoratului OMV responsabil cu divizia de Upstream (Explorare și Producție). Începând cu 1 iulie 2017, Johann Pleininger a fost numit și Vicepreședinte al Directoratului OMV.

Johann Pleininger a fost numit în calitate de membru al Consiliului de Supraveghere al OMV Petrom, începând cu 10 august 2019.

TABEL O nouă ieftinire agresivă a carburanților. Prețurile au coborât la cele de dinaintea declanșării războiului din Ucraina CITEȘTE ȘI TABEL O nouă ieftinire agresivă a carburanților. Prețurile au coborât la cele de dinaintea declanșării războiului din Ucraina

Cu toată preferința noii conduceri a OMV pentru petrochimie, se pare însă că activitatea de producție a Petrom, cel puțin cea offshore, pare a fi susținută și de noul CEO, Alfred Stern.

"Vom continua să investim masiv în petrol și gaze până în 2030 și dezvoltăm cinci noi facilități de producție de gaze, de exemplu în Norvegia și în Marea Neagră, proiectul Neptun", a spus Alfred Stern. "Dintr-un total de 3,5 miliarde de euro pe an, investim 1,6 miliarde de euro în explorare și producție", declara în luna mai Stern.

Ulterior, la finalul lunii octombrie, Stern a ținut să precizeze că Neptun Deep a avansat pe lista de priorități a grupului austriac.

“Într-adevăr, actuala criză ne-a pus pe gânduri și am făcut câteva modificări, ajustări. Deja în strategia noastră proiectul Neptun Deep din Marea Neagră era unul important. Însă, așa cum vă puteți imagina, el s-a mutat pe o poziție și mai avansată pe lista noastră de priorități în acest moment”, afirma CEO-ul OMV.

BNR se pregătește pentru scumpirea cu aproape 47% a energiei pe piața liberă CITEȘTE ȘI BNR se pregătește pentru scumpirea cu aproape 47% a energiei pe piața liberă

Compania autohtonă a grupului austriac, OMV Petrom, este o companie de petrol și gaze, nu de petrochimie, iar importanța sa în cadrul grupului ar putea fi afectată de noua strategie a echipei câștigătoare. Petrom deține o participație de 50% din cel mai important zăcământ de gaze din Marea Neagră, Neptun Deep, alături de Romgaz, proiect în care are și statutul de operator. Decizia finală de investiție a fost amânată în repetate rânduri, ultimul termen avansat fiind la mijlocul anului viitor

OMV Petrom și Romgaz, concesionarii Neptun Deep, au depus la Agenția Națională pentru Resurse Minerale (ANRM) declarația oficială privind comercialitatea zăcămintelor descoperite pe perimetru, prin care se face trecerea de la stadiul de explorare la cel de exploatare a concesiunii și care constituie etapă premergătoare înaintea deciziei finale de investiție. În aceeași zi în care a apărut această știre, Fondul Proprietatea a anunțat că vrea să își vândă întreaga participație la OMV Petrom, de circa 3%.

viewscnt
Afla mai multe despre
omv
petrom
pleininger
stern
strategie
neptun deep
mol
gaso