Guvernul pregătește Palatul Victoria pentru eficientizare energetică

Guvernul pregătește Palatul Victoria pentru eficientizare energetică
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 20 apr 2023

Secretariatul General al Guvernului (SGG) a obținut certificat de urbanism de la Primăria Capitalei pentru proiectul eficientizării energetice a Palatului Victoria, iar acum a lansat o licitație pentru elaborarea documentației necesare implementării acestuia, pentru care se are în vedere și accesarea de bani europeni, prin componenta ″Valul Renovării″ a Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Astfel, SGG vrea să cumpere servicii de proiectare pentru întocmirea documentației de avizare a lucrărilor de intervenție (DALI), întocmirea studiului istoric, a documentațiilor necesare pentru obtinerea avizelor/ acordurilor/ autorizațiilor și, după caz, pentru revizuirea certificatului de urbanism în cadrul proiectului de investiții PNRR ″Eficientizarea energetică a clădirii Guvernului – Palatul Victoria″.

Cineworld renunță să mai vândă Cinema City, cel mai mare lanț de cinematografe din România CITEȘTE ȘI Cineworld renunță să mai vândă Cinema City, cel mai mare lanț de cinematografe din România

Valoarea contractului de proiectare este estimată la 2,69 milioane lei plus TVA, iar ofertele pot fi depuse până pe 18 mai.

Proiectantul care își va adjudeca contractul va trebui să țină seama de raportul de audit energetic privind Palatul Victoria, finalizat în aprilie anul trecut, precum și de cel de expertiză de rezistență în vederea reabilitării termice a clădirii, din mai 2022.

Activiștii de mediu au deschis primul proces pe clima din România CITEȘTE ȘI Activiștii de mediu au deschis primul proces pe clima din România

Clădirea, aflată în domeniul public al statului, aparținând patrimoniului național, a suferit în decursul celor peste 80 de ani de funcționare etape de uzură fizică, care au dus la deteriorarea majoră a finisajelor, a unor elemente constructive și a stării tehnice a instalațiilor. Pentru buna funcționare a întregului ansamblu, dar și pentru reducerea cheltuielilor de întreținere și pentru eficientizarea energetică a clădirii, se impune ca lucrările de intervenții si modernizare să fie continuate, astfel încât să nu prezinte pericol în exploatare, iar noile instalații realizate, moderne, să nu rămână racordate la vechea instalație, realizată în urmă cu peste 80 de ani″, se arată în documentația de atribuire.

Potrivit sursei citate, echipa proiectantului trebuie să includă minimum 3 persoane, respectiv un ″Șef proiect complex, arhitect cu drept de semnătură″, un ″expert sau specialist inginerie consolidare/restaurare structuri istorice″ și un ″expert sau specialist inginerie instalații electrice și HVAC (instalații de încălzire, ventilație și aer condiționat – n.r.)″.

FOTO & VIDEO Volkswagen ID.7, \ CITEȘTE ȘI FOTO & VIDEO Volkswagen ID.7, "Passat electric", dezvăluit după surpriza stricată anterior

Palatul Victoria, proiectat inițial ca sediu al Ministerului Afacerilor Externe al României, a fost construit după planurile arhitectului Duiliu Marcu (1885-1966), care a realizat, începând cu mijlocul anilor `30, mai multe edificii publice importante, printre care Școala Superioară de Război sau Palatul Direcției Generale a Căilor Ferate.

Construcția Palatului Victoria a început în anul 1937, pe locul fostului palat al Prințului Grigore Sturdza (ridicat în anul 1901) și s-a încheiat în anul 1944. Însă în urma bombardamentelor aviației germane din cel de-al Doilea Război Mondial (august 1944), edificiul a fost grav avariat. Lucrările au fost reluate și finalizate în anul 1952, când a devenit sediul Consiliului de Miniștri. La începutul anilor `70, într-o aripă a Palatului Victoria a fost stabilit și sediul Ministerului de Externe. Mai târziu, în anul 1990, clădirea a devenit sediul primului guvern al României post-comuniste. Palatul Victoria a fost inclus în lista monumentelor istorice în anul 2004.

viewscnt
Afla mai multe despre
palatul victoria reabilitare termică
palatul victoria eficientizare energetică
pnrr valul renovării