Guvernul prelungește mandatele șefilor ANRE cu 6 luni pentru a nu bloca instituția în plină criză energetică

Guvernul prelungește mandatele șefilor ANRE cu 6 luni pentru a nu bloca instituția în plină criză energetică
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 18 oct 2022

Guvernul a pregătit un proiect de ordonanță de urgență prin care mandatele a 4 șefi ai Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), care urmează să expire pe 23 octombrie, printre care se numără cele ale președintelui Dumitru Chiriță și vicepreședintelui Zoltan Nagy-Bege, sunt prelungite cu 6 luni, pentru ca procesul decizional al instituției să nu fie blocat în pragul iernii, în plină criză energetică.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Ceilalți membri ai Comitetului de Reglementare al ANRE ale căror mandate expiră pe data respectivă sunt Cornelia Sulger (sprijinită de PSD la numire) și Gheorghe-Gabriel Gheorghe (ALDE, partid care n-a mai prins Parlamentul la ultimele alegeri).

Corespondență de la Paris - Șeful vânzărilor Dacia explică succesul din acest an: Am vândut mai mult, pentru că am atacat criza mai bine decât alții. Nu este exclus un Logan electric CITEȘTE ȘI Corespondență de la Paris - Șeful vânzărilor Dacia explică succesul din acest an: Am vândut mai mult, pentru că am atacat criza mai bine decât alții. Nu este exclus un Logan electric

Potrivit legislației în vigoare, Comitetul nu poate lua decizii decât în prezența a minimum 4 membri din 7, iar în urma expirării mandatelor celor menționați ar rămâne cu numai 3 – Mircea Man (vicepreședinte, PNL), Valeriu Steriu (PSD) și Iulian Iancu (PSD), cel mai proaspăt membru.

Funcționarea în condiții de normalitate a Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei este esențială în condițiile crizei energetice fără precedent cu care se confruntă statele europene, la care se adaugă efectele negative importante, inclusiv în plan energetic, ale conflictului din Ucraina, a cărui încheiere este dificil de estimat în prezent. Astfel, ținând cont de imperativul asigurării continuității actului de conducere și reglementare la nivelul Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei și având în vedere consecințele negative deosebite ale neadoptării prezentului proiect de act normativ, constând în imposibilitatea funcționării unei instituții esențiale de interes național în sectorul energiei electrice, termice și al gazelor naturale, în considerarea faptului că acestea constituie situații extraordinare a căror reglementare nu poate fi amânată, se propune adoptarea prezentei ordonanțe de urgență″, se menționează în nota de fundamentare a proiectului de OUG, aflat pe ordinea de zi a ședinței de guvern de miercuri.

Abu Dhabi și Arabia Saudită, interesate de divizia de investiții a Credit Suisse. Șeful diviziei va părăsi compania CITEȘTE ȘI Abu Dhabi și Arabia Saudită, interesate de divizia de investiții a Credit Suisse. Șeful diviziei va părăsi compania

Legislația de organizare și funcționare a ANRE, arbitrul instituțional al unor industrii strategice cu rulaje anuale de zeci de miliarde de euro, stipulează altfel că numirea membrilor neexecutivi ai Comitetului de Reglementare al ANRE, a președintelui și a vicepreședinților se face la propunerea comună a Comisiei pentru industrii și servicii a Camerei Deputaților, a Comisiei pentru energie, infrastructură energetică și resurse minerale a Senatului și a Comisiei economice, industrii și servicii a Senatului, în termen de 30 de zile de la vacantarea funcției/funcțiilor respective.

Mai multe amendamente propuse de PSD, PNL și UDMR la legislație, votate în vară de plenul Senatului în calitate de cameră decizională, au făcut în așa fel încât liderii instituției să poată rămâne la vârful ANRE și 20 de ani la rând, adică să acumuleze 4 mandate consecutive de câte 5 ani, 2 ca membri neexecutivi ai Comitetului de Reglementare și 2 în pozițiile de președinte sau vicepreședinte. A fost admis și un amendament al USR, prin care s-a impus audierea efectivă a candidaților la conducerea instituției în cadrul comisiilor parlamentare de specialitate, pentru descurajarea numirii strict politice.

viewscnt
Afla mai multe despre
conducerea anre numiri politice
expirare mandate membri comitet reglementare anre
anre piata energiei si gazelor
criza energetica
scumpire energie gaze