Guvernul taie cu 130 mil. lei estimarea de încasări din supraimpozitarea producătorilor de gaze naturale

Guvernul taie cu 130 mil. lei estimarea de încasări din supraimpozitarea producătorilor de gaze naturale
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 22 oct 2015

Guvernul anticipează că cererea și consumul de gaze naturale se vor reduce și anul acesta și vor contracara, din punct de vedere financiar, efectele majorării prețului reglementat al acestora pentru populație și al liberalizării complete a prețurilor pentru consumatorii industriali, astfel încât a redus estimarea de încasări din supraimpozitarea producătorilor de gaze cu aproape 130 milioane lei.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Potrivit proiectului rectificării bugetare, Executivul estimează încasări mai mici cu 129,43 milioane lei din impozitul pe veniturile suplimentare obținute de producători ca urmare a dereglementării prețurilor din sectorul gazelor naturale, comparativ cu prevederile bugetare anterioare.

Astfel, Guvernul mizează pentru 2015 pe încasări de 837,18 milioane lei din acest impozit, cu peste 13% mai mici față de estimarea rezultată în urma precedentei rectificări bugetare, operată în iulie anul acesta, care era de 966,61 milioane lei.

La rectificarea din vară, Guvernul s-a bazat cu optimism pe liberalizarea completă a prețurilor la gaze naturale pentru consumatorii industriali, în vigoare de la 1 ianuarie 2015, precum și pe scumpirea cu 12,6% gazelor pentru consumatorii casnici de la 1 iulie, de la 53,3 la 60 lei/MWh, astfel încât a majorat estimarea de încasări din supraimpozitarea producătorilor de gaze cu 30% (223,41 milioane lei), la 966,61 milioane lei.

Prima formă a bugetului de stat pe 2015 prevedea încasări din impozitul pe veniturile suplimentare obținute de producători ca urmare a dereglementării prețurilor din sectorul gazelor naturale în sumă de 743,2 milioane lei. 

Impozitul menționat a intrat în vigoare la 1 februarie 2013 și este în cotă de 60%. Pentru stabilirea bazei impozabile, din veniturile suplimentare obținute de producătorii interni de gaze ca urmare a liberalizării prețurilor se scad redevențele plătite pe acestea, precum și investițiile în segmentul upstream, cele din urmă în limita a 30% din totalul veniturilor suplimentare.

Potrivit execuției bugetare pe 2014, anul trecut, din această sursă s-au colectat la buget 791,68 milioane lei, față de 243,07 milioane lei în 2013.

În primele 6 luni ale anului, consumul estimat de gaze al României a scăzut cu 7% față de perioada similară a anului trecut, în special ca urmare a reducerii cererii în industria chimică și în cea energetică. În 2013 și 2014, consumul de gaze a scăzut cu 8%, respectiv 4%.

Din aceeași cauză, s-au redus drastic și importurile de gaze naturale de la gigantul rus Gazprom. Anul trecut, importurile de gaze au scăzut la jumătate față de 2013. În 2015, din aprilie încoace, România nu a mai importat deloc gaze din Rusia.

Potrivit ANRE, iarna aceasta, România își va asigura din import doar 3% din necesarul de gaze. Iarna trecută, importurile au reprezentat circa 4% din consum. Scăderi masive față de anii anteriori, cum ar fi 2013, când importurile de la Gazprom au depășit 12% din consum. De anul viitor, România ar putea renunța cu totul la importuri, întrucât producția internă ar putea fi capabilă să asigure integral consumul.

Producția internă de gaze naturale a României este asigurată în proporție de peste 92% de către OMV Petrom și Romgaz.

viewscnt
Afla mai multe despre
pret gaze naturale
scumpire gaze naturale
impozit gaze naturale
producatori gaze naturale