Guyana nu e România: Exxon nu vinde numai active, ci și petrol. Primul cargo de țiței produs în micul stat sud-american se îndreaptă spre SUA

Guyana nu e România: Exxon nu vinde numai active, ci și petrol. Primul cargo de țiței produs în micul stat sud-american se îndreaptă spre SUA
Florin Rusu
Florin Rusu
scris 30 ian 2020

Gigantul ExxonMobil nu se ocupă numai cu vânzarea de active, cum ar părea din presă, ci și cu activitatea sa principală: vânzarea de gaze și petrol. Dacă în ultimul timp americanii au fost mai preocupați de vânzarea zăcămintelor mature din Marea Nordului sau Golful Mexicului, recent ei au încărcat primul cargo cu petrol extras din Guyana, unde au început producția în ultima lună a anului trecut. Producția din zăcământul descoperit de Exxon în micul stat sud-american va fi de 5 ori mai mare decât actuala producție a OMV Petrom.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Interesant este că tot recent a apărut știrea că Exxon vrea să obțină 2 miliarde de dolari din vânzarea activelor sale productive din Marea Britanie și Germania.

Știrea confirmă noua politică a Exxon de a înstrăina active mature și de a se concentra pe perimetre aflate în stare de explorare sau în stare incipientă de producție.

Singura excepție este reprezentată de Neptun Deep, aflat încă în fază de explorare, unde motivele pentru care Exxon părăsește România țin mai mult de instabila politică de impozitare și reglementare a statului român.

Guyana este, mai nou, perla coroanei ExxonMobil la nivel internațional, în urmă cu câteva zile gigantul american anunțând noi descoperiri în zăcământul din America de Sud, care majorează rezervele recuperabile ale acestuia de la 6 la 8 miliarde barili echivalent petrol.

Cargoul Suezmax Yannis P, încărcat cu aproximativ 1 milion de barili, a părăsit săptămâna trecută Guyana cu destinația Galveston, susține Reuters.

EXCLUSIV Finanțele vor să schimbe conducerea CEC și Eximbank în mijlocul mandatului, misiune complicată. CEC va raporta cele mai bune rezultate din ultimii 15 ani, cu profit net de 400 milioane lei și creșteri de două cifre pe toate liniile CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Finanțele vor să schimbe conducerea CEC și Eximbank în mijlocul mandatului, misiune complicată. CEC va raporta cele mai bune rezultate din ultimii 15 ani, cu profit net de 400 milioane lei și creșteri de două cifre pe toate liniile

În zilele următoare, un al doilea cargo, Eagle San Antonio, deținut de Suezmax, va fi încărcat cu țiței din vasele de producție offshore ale Exxon din Guyana în vederea exportului.

Exxon și partenerii Hess Corp și CNOOC din China au început producția în perimetrul Stabroek din Guyana în decembrie, înainte de termen chiar, după ce au găsit peste 6 miliarde de barili de petrol și gaze recuperabile.

Producția inițială va fi de aproximativ 120.000 de barili pe zi, urmând a crește până la 750.000 de barili pe zi până în 2025. În urma majorării rezervelor recuperabile, este de așteptat ca nivelul zilnic al producției din Guyana să se majoreze.

Comparativ, în trimestrul al patrulea, producția OMV Petrom de hidrocarburi a fost de 152 mii barili echivalent petrol/zi.

Declanșarea producției va reprezenta un impuls pentru economia locală. Fondul Monetar Internațional anticipează o creștere a PIB-ului în acest an de 85,6% a economiei micului stat cu 785,000 de locuitori. 

viewscnt
Afla mai multe despre
exxon
producție
guyana
neptun deep